Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vigdis avslutter oppholdet med egen akevitt

Avskjedsgave: Vigdis Folde har fått hjelp av akevittkjenner Halvor Heuch. Nå er hun spent på responsen på den nye akevitten hun har utviklet. FOTO: Christopher Engås

Vigdis avslutter oppholdet med egen akevitt

Vigdis Folde har sju år bak seg på Svalbard og Norpolet, og reiser på slutt til sommeren. Som avskjedsgave gir hun øygruppa sin egen akevitt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.11.2015 kl 23:24

– Svalbard har en egen cognac, som er veldig populær. Men vi har ingen akevitt. Derfor bestemte jeg meg for å gjøre en innsats på den fronten, sier Vigdis Folde.

Hun har fått hjelp av Norges kanskje fremste akevittkjenner, Halvor Heuch, til å framstille de edle dråpene. Heuch er sivilingeniør, og har gitt ut flere bøker om akevitt og norske mattradisjoner. I 2010 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for «norsk matkultur og akevitt-tradisjon».

– En drøm

Vigdis Folde liker å nippe til en god akevitt, og hun har lenge gått svanger med ideen om å lage en egen akevitt for øygruppa hun har tilbragt så mye tid på.

– Det har vært en drøm for meg å få laget en egen akevitt for Svalbard. Når jeg skulle gjøre det tok jeg kontakt med Halvor Heuch. Og jeg mener resultatet er blitt veldig bra, sier Vigdis.

Heuch flommer over av godord om det nye produktet.

– Akevitten er nasjonal-brennevinet vårt. Det stammer tilbake til Jørgen B. Lysholm som startet en særnorsk tradisjon med akevitt, sier han.

Fatlagret

Svalbard-akevitten er laget av mandelpoteter, og lagret på eikefat slik den norske akevitt-tradisjonen er.

– Denne akevitten er litt mildere på smak enn det folk kanskje er vant til. Den har en litt lavere alkoholprosent enn det som er vanlig, og er noe rundere. Vi har heller ikke brukt så mye krydder i den, sier Halvor Heuch.

Akevitten skal bli et helårs-produkt.

Hiorthfjell-motiv

Vigdis Folde har vært med på hele prosessen med å få framstilt akevitten, inkludert etiketten.

– Det var viktig for meg å få en etikett med Hiorthfjellet som bakteppe. Ellers har vi inkludert ei seilskute og en isbjørn på etiketten, sier en tydelig stolt Vigdis Folde.
Svalbard-akevitten er produsert i det tradisjonsrike Atlungstad brenneri like utenfor Hamar.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!