Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vigdis avslutter oppholdet med egen akevitt

Avskjedsgave: Vigdis Folde har fått hjelp av akevittkjenner Halvor Heuch. Nå er hun spent på responsen på den nye akevitten hun har utviklet. FOTO: Christopher Engås

Vigdis avslutter oppholdet med egen akevitt

Vigdis Folde har sju år bak seg på Svalbard og Norpolet, og reiser på slutt til sommeren. Som avskjedsgave gir hun øygruppa sin egen akevitt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.11.2015 kl 23:24

– Svalbard har en egen cognac, som er veldig populær. Men vi har ingen akevitt. Derfor bestemte jeg meg for å gjøre en innsats på den fronten, sier Vigdis Folde.

Hun har fått hjelp av Norges kanskje fremste akevittkjenner, Halvor Heuch, til å framstille de edle dråpene. Heuch er sivilingeniør, og har gitt ut flere bøker om akevitt og norske mattradisjoner. I 2010 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for «norsk matkultur og akevitt-tradisjon».

– En drøm

Vigdis Folde liker å nippe til en god akevitt, og hun har lenge gått svanger med ideen om å lage en egen akevitt for øygruppa hun har tilbragt så mye tid på.

– Det har vært en drøm for meg å få laget en egen akevitt for Svalbard. Når jeg skulle gjøre det tok jeg kontakt med Halvor Heuch. Og jeg mener resultatet er blitt veldig bra, sier Vigdis.

Heuch flommer over av godord om det nye produktet.

– Akevitten er nasjonal-brennevinet vårt. Det stammer tilbake til Jørgen B. Lysholm som startet en særnorsk tradisjon med akevitt, sier han.

Fatlagret

Svalbard-akevitten er laget av mandelpoteter, og lagret på eikefat slik den norske akevitt-tradisjonen er.

– Denne akevitten er litt mildere på smak enn det folk kanskje er vant til. Den har en litt lavere alkoholprosent enn det som er vanlig, og er noe rundere. Vi har heller ikke brukt så mye krydder i den, sier Halvor Heuch.

Akevitten skal bli et helårs-produkt.

Hiorthfjell-motiv

Vigdis Folde har vært med på hele prosessen med å få framstilt akevitten, inkludert etiketten.

– Det var viktig for meg å få en etikett med Hiorthfjellet som bakteppe. Ellers har vi inkludert ei seilskute og en isbjørn på etiketten, sier en tydelig stolt Vigdis Folde.
Svalbard-akevitten er produsert i det tradisjonsrike Atlungstad brenneri like utenfor Hamar.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!