Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vigdis avslutter oppholdet med egen akevitt

Avskjedsgave: Vigdis Folde har fått hjelp av akevittkjenner Halvor Heuch. Nå er hun spent på responsen på den nye akevitten hun har utviklet. FOTO: Christopher Engås

Vigdis avslutter oppholdet med egen akevitt

Vigdis Folde har sju år bak seg på Svalbard og Norpolet, og reiser på slutt til sommeren. Som avskjedsgave gir hun øygruppa sin egen akevitt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.11.2015 kl 23:24

– Svalbard har en egen cognac, som er veldig populær. Men vi har ingen akevitt. Derfor bestemte jeg meg for å gjøre en innsats på den fronten, sier Vigdis Folde.

Hun har fått hjelp av Norges kanskje fremste akevittkjenner, Halvor Heuch, til å framstille de edle dråpene. Heuch er sivilingeniør, og har gitt ut flere bøker om akevitt og norske mattradisjoner. I 2010 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for «norsk matkultur og akevitt-tradisjon».

– En drøm

Vigdis Folde liker å nippe til en god akevitt, og hun har lenge gått svanger med ideen om å lage en egen akevitt for øygruppa hun har tilbragt så mye tid på.

– Det har vært en drøm for meg å få laget en egen akevitt for Svalbard. Når jeg skulle gjøre det tok jeg kontakt med Halvor Heuch. Og jeg mener resultatet er blitt veldig bra, sier Vigdis.

Heuch flommer over av godord om det nye produktet.

– Akevitten er nasjonal-brennevinet vårt. Det stammer tilbake til Jørgen B. Lysholm som startet en særnorsk tradisjon med akevitt, sier han.

Fatlagret

Svalbard-akevitten er laget av mandelpoteter, og lagret på eikefat slik den norske akevitt-tradisjonen er.

– Denne akevitten er litt mildere på smak enn det folk kanskje er vant til. Den har en litt lavere alkoholprosent enn det som er vanlig, og er noe rundere. Vi har heller ikke brukt så mye krydder i den, sier Halvor Heuch.

Akevitten skal bli et helårs-produkt.

Hiorthfjell-motiv

Vigdis Folde har vært med på hele prosessen med å få framstilt akevitten, inkludert etiketten.

– Det var viktig for meg å få en etikett med Hiorthfjellet som bakteppe. Ellers har vi inkludert ei seilskute og en isbjørn på etiketten, sier en tydelig stolt Vigdis Folde.
Svalbard-akevitten er produsert i det tradisjonsrike Atlungstad brenneri like utenfor Hamar.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!