Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Videregående til evaluering

Elever som tar studiespesialiserende på videregående i Longyearbyen har tre timer i uka uten lærer. Det er elevrådsleder Emilie Ulsnes Sommervold kritisk til. I studietimene sitter elevene oftest her på lesesalen og jobber. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Videregående til evaluering

Etter tre år med egen modell for videregående skal Oppvekstforetaket nå gjennomgå ordningen. Elevrådslederen mener det er på høy tid.

Tekst:

Publisert:

– Det er bra de tar det opp, slik at de får vite om det fungerer eller ikke, sier Emilie Ulsnes Sommervold, som er elevrådsleder ved videregående i Longyearbyen.

Oppvekstforetaket har nå startet arbeidet med å gjennomgå dagens videregående-ordning, og de godkjente avvikene fra opplæringsloven.

Avvikene gir blant annet elevene studietimer uten lærer, mulighet for å ta noen fag bare annethvert år og flere klassetrinn blir undervist sammen. Modellen ble vedtatt av lokalstyret høsten 2009, ut fra Longyearbyen lokalstyres økonomiske rammer.

– Det kommer til å gå ut spørsmålsskjema til elever og foreldre, sier daglig leder Anne Ellingsen i Oppvekstforetaket.


– Lite motiverende

Sommervold er kritisk til ordningen med lærerfrie timer. Elevene på studiespesialisering har én studietime i uka i hvert programfag, det blir tre timer til sammen.

– Det er lite motiverende, og de som trenger ekstra hjelp og sliter litt i faget, synes ikke det er greit, sier hun.

I tillegg hender det at lærere er borte eller syke, og det ikke settes inn vikar.

Elevrådslederen forteller at ordningen med selvstudium kan hindre elever fra å velge tunge realfag.

At klassetrinn blir slått sammen og noen fag bare undervist i fra år til år, fungerer dårlig for elever som velger å ta noen år i Longyearbyen og noen på fastlandet.

– De bør helst fullføre hele videregående i Longyearbyen, ellers får de kanskje ikke timeplanen til å gå i hop, sier hun.


Til politikerne

En annen problemstilling som tas opp, er hvordan man kan sikre både fleksibilitet, slik at elevene kan få sine fagønsker, og forutsigbarhet i form av at elever og foreldre vet hvilket tilbud de kan forvente fra år til år.

I dag er det elevenes ønsker om yrkesfag og studiespesialisering som i stor grad bestemmer hvilke fag skolen tilbyr.

– Vi kommer etter hvert til å gi brukerne mulighet til å gi tilbakemelding på dette med fleksibilitet kontra forutsigbarhet og hvilke yrkesfag en bør ha her på Svalbard, sier Ellingsen.

Sommervold mener politikerne heller bør satse på kvalitet enn å gi elevene litt av alt.

– Men jeg ser jo at det kan føre til færre fag, sier hun.

Gjennomgangen av videregående skal danne grunnlag for en politisk sak som skal legges fram for lokalstyret senest til høsten.

– Så får vi se om politikerne fortsatt vil ha det slik, eller om de ønsker å gjøre noe annerledes, sier Ellingsen.

Sommervold håper politikerne hører på elevene.

– Og at de tenker fornuftig, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!