Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vi vil nok se lyset

På tampen av et år kan man saktens benytte anledningen til å kaste et raskt blikk bakover, men viktigere er det å se framover.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Hvor raskt øyekastet bakover enn er, står Store Norske der og blinker svart – eller rødt, alt etter som man ser det. Svart som en siste rest av elendighet selskapet pådro seg for to og et halvt år siden, og som det nå etter all sannsynlighet er satt sluttstrek for med dommen i Nord-Troms tingrett. Partene sier at de skal sitte og fintenke ennå en stund innen de bestemmer seg for om de skal anke. Men ingen kommer til å anke. Saken har kostet mer enn nok allerede. Ingen er helt fornøyd, og noe annet skulle bare mangle. Og for Store Norskes vedkommende har selskapet tatt igjen det tapte og mer til med en produksjon som overstiger alle prognoser, planer og budsjetter. Hadde noen en gang ymtet frampå om fire millioner tonn kull, ja selv det halve, ville det påkalt hoderysting og hånflir. Nå er fire millioner tonn passert. Store Norske har produsert like mye kull på et år som selskapet tidligere gjorde i løpet av ti år. Vel blåst.

Hva mer? At skatten er senket til 2005 nivå, etter en vakker saltomortale av svalbardminister Knut Storberget. Lokalstyrevalget? Vel, men det maktet ikke å rive særlig mange av oss opp av sofakroken for å stemme. Men bevares, vi fikk da valgt inn kompetente mennesker. Kulturhuset venter vi med. CO2-visjonen likeså. Barentsburg? Det er knapt noen grunn til å dvele med det som har vært i 2007. Noe har skjedd, men lite som monner. Litt er det flikket her og der, noen strøk maling og litt reparasjoner, men ikke stort mer. Sant nok er det varslet at mye skal skje, at det skal anskaffes flere nye helikopter, at Kapp Heer skal rustes opp og at kraftstasjonen skal fornyes. Akkurat når det gjelder den saken har vi hørt for mye, over for mange år, til at det er noen grunn til å ta det på alvor. Vi oppdager det nok den dagen den gorrsvarte røyken, som velter ut pipene, ikke er like svart. Og den dagen røykskyen ikke lenger ligger og svever over gruvebyen. Da, og bare da skal vi ta inn over oss at noen har innsett hvor dårlig det står til – og lagt penger på bordet.

Polaråret som vi er midt inne i, og som utspiller seg rundt oss på alle kanter? Hva har vi fått med oss av all forskningsaktiviteten? Året ble åpnet, som vi husker, 1. mars – selveste IPY-året. Var det 50.000 forskere det var snakk om? Vitenskap er langdistanseløp. Ingen vil vel stikke hodet fram allerede nå, etter knapt et år, og utbasunere noe som helst. Vi vet at det måles, tildels finmåles, på det meste som beveger seg. Fra ørsmå krepsdyr i havet til de største av sjøpattedyrene. Det meste som beveger seg blir målt og veid; elektroner og colemboler, alkekonger og polarmåker, storkobber og isbjørner. For ikke å snakke om klima: temperaturene som jager feberhett bortover papiret. Havet som er for varmt, strømmene som er for dovne, atmosfæren som har åndenød.

Foran oss? I det nye året? Hvis vi ser bort fra Putin og Bush, og konsentrerer oss om det vesentlige, så lover det riktig så godt. Julaften er det fullmåne. I mars kommer sola. Å ja, det er verdt å vente.

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!