Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vi vet ikke hvem vi egentlig velger

Stig Onarheim (f.v.), Trond Johansen og Geir Hekne har stått som en bauta av kontinuitet for Høyre i siste valgperiode. Til venstre står tidligere leder i Svalbard Næringsforening, Berit Fossland, som flytte ned i 2012. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Vi vet ikke hvem vi egentlig velger

Bare to av de sju som ble valgt inn for å representere Arbeiderpartiet i lokalstyret, sitter der i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.04.2015 kl 22:21

Høy gjennomtrekk er og har alltid vært et problem for kontinuiteten i Longyearbyen. Slik er det også i politikken. Det betyr sammensetningen i lokalstyret ser drastisk annerledes ut ved valgperiodens slutt.


Fem varamedlemmer
For inneværende periode er dette spesielt merkbart i Arbeiderpartiet, som også sitter med lokalstyrelederen. Bare to av de opprinnelige sju som ble valgt inn deltar i Longyearbyens høyeste politiske organ.

I 2011 besto gruppen av Christin Kristoffersen, Anita Johansen, Viljar Hanssen, Dag Hekne, Elise Strømseng, Sven-Erik Svendsen og Kari Schrøder Hansen.

I dag er det bare Christin Kristoffersen og Elise Strømseng som er igjen av denne gruppen. Sven-Erik Svendsen er formelt representant ennå, men har hatt permisjon siden januar 2012.


Ganske unikt
Arbeiderpartiet har benyttet 9. vararepresentant ved enkelte anledninger i lokalstyret denne perioden. Statsviter og forsker ved Institutt for Samfunnsforskning, Jo Saglie, sier at Longyearbyen er unik i denne sammenheng.

– Det finnes kommuner på fastlandet hvor partiene må ganske langt ned på varalistene sine i løpet av en valgperiode, for eksempel når ungdommer som blir valgt inn flytter bort for å ta utdanning. Men Longyearbyen virker å være i en spesiell situasjon, sier han.

– Er det et demokratisk problem at de som blir valgt ikke er de som sitter i styre og stell etter relativt kort tid?

– Jeg ser at det kan være et problem med at lokalpolitikere ikke får samlet opp så mye erfaring før de flytter, og at det kan oppfattes som et prinsipielt problem. Men det er vanskelig å se hva man skal gjøre med det. Ei løsning kan være at partiene satser på folk som har tenkt å være på stedet i noen år, sier Saglie.


– Se på personene
Kristin Furu Grøtting, som har ledet Tverrpolitisk Fellesliste i lokalstyret den siste perioden, har foreslått å gå tilbake til den gamle ordningen med valg annethvert år.

– Dette på grunn av den store gjennomtrekken vi har i samfunnet. Det ville også vært lettere å få folk til å stille på listene. Men dette er nedstemt i lokalstyret tidligere, sier hun.

Furu Grøtting anbefaler velgere å se nøye på de ulike listene.

– Hvis jeg var velger, ville jeg helt klart sett på navnene på listene, og vurdert hvor jeg skulle plassere min stemme ut fra hvem jeg tror kommer til å bli værende i Longyearbyen. Utskiftninger kan være bra, men det hadde vært bedre med mer kontinuitet enn det vi har i dag, sier hun.


Høyrebauta
Selv om Ap har skiftet ut mesteparten av sin gruppe, har andre parti vært stabile i inneværende periode. Høyres gruppe, bestående av Geir Hekne, Trond Johansen og Stig Onarheim, sitter fortsatt. Det samme er tilfelle for Tverrpolitisk Fellesliste. Bortsett fra at Stine Eidissen Bya har hatt permisjon i ett år, slik at Lene Villumsen måtte møte, har hun holdt stand sammen med Kristin Furu Grøtting og Håvar Fjerdingøy.

Konsekvenslista har også vært stabil. Her gikk Jon Sandmo bort, slik at vara Jens Abild rykket opp og representerer partiet i lokalstyret i dag.


Fra 3. vara til topps
Arbeiderpartiet går til valg til høsten med Arild Olsen som toppkandidat. Litt interessant i den sammenheng er det at Olsen ikke fikk velgernes tillit ved siste valg. Olsen sto på 14. plass på Arbeiderpartiets liste foran siste valg, men fikk personstemmer og slengere nok til å bli 3. vara til Longyearbyen lokalstyre.

På grunn av de spesielle omstendighetene i Longyearbyen, sitter han nå som fast medlem i byens øverste politiske organ, og hvis valgresultatet blir det samme som sist, blir han den neste lokalstyrelederen.

Valget i Longyearbyen holdes den 4. og 5. oktober.

Nøkkelord

Se bildet større

Arild Olsen var 3. vara til lokalstyret etter siste valg. Nå er han Aps toppkandidat. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!