Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring

Stemningen var god selv om temaet er alvorlig. Kjerstin Askholt fra Polaravdelingen, Arild Olsen (tillitsvalgt og lokalpolitiker), Christin Kristofferen og Anders Anundsen er klar over at tiden er knapp for kullselskapet. FOTO: Eirik Palm

– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring

Regjeringen er forberedt på nedgang i folketallet på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2014 kl 19:56

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) dro rett til lokalstyret for å diskutere kuttene i Store Norske, etter at han landet i Longyarbyen tirsdag ettermiddag. Med seg hadde han ekspedisjonsjef Kjerstin Askholt i Polaravdelingen, og på møterommet ventet medlemmene i Administrasjonsutvalget (tilsvarende formannskapet) for å gå igjennom situasjonen med ham.

Har tro
Anundsen mener holdningen i lokalsamfunnet og lokalstyret gir grunn til optimisme, og han tror Longyearbyen skal komme igjennom krisen.

– Men jeg tror ikke vi skal late som om dette ikke er en utfordring for lokalsamfunnet,
for det er det absolutt, sier han til Svalbardposten.

I neste uke skal de fleste som blir berørt av kuttprosessen i kullselskapet, ha fått den formelle oppsigelsen. Ringvirkningene blir sannsynligvis adskillig større enn de rundt 100, og Anundsen vil ikke komme med løfter. Han viser imidlertid til at det er tverrpolitisk flertall i Stortinget for å sikre et robust familiesamfunn på Svalbard og i Longyearbyen.

LES OGSÅ: Halvveis til kuttmålet

Forberedt seg
Samtidig forbereder lokalstyret seg på en nedgang i folketallet som følge av kuttene. Underleveranører er klar til å redusere mannskapet og barnehageavdelinger og skoleklasser står i fare. Hvert fjerde barn har foreldre som jobber i kullselskapet. 25 prosent av innbyggerne i Longyearbyen kommer fra andre land enn Norge.

– Jeg tror ikke det er til å unngå at vi vil merke dette. Så der det mitt inderlige håp at vi skal merke det så lite som mulig, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

– Det vi nå må klare er å få en vilje og evne til utviklig på kort og lang sikt, som folk opplever som så trygg at de føler at de vil fortsette å være her, framholder hun.

Lokalstyrelderen sier hun føler seg trygg på at det er en vilje til å få til en utvikling og til å sikre samfunnet og Norges posisjon i Arktis.

– Avgjørende forutsetning
– Hvor alvorlig er fraflytting fra Svalbard for Norge, Anundsen?

– Vi vil nok oppleve at det i hvert fall på kort sikt blir en nedgang. Der er det også viktig å få med seg hva Store Norske legger fram i januar. Så må vi som stat være tydelig på at det er viktig med tilstedeværelse, og det er vi. Det er viktig at vi har et kraftig Longyearbyen og et kraftig Svalbard-samfunn, og det må vi bidra til å legge til rette for, sier svalbardministeren.

– Er regjeringen forberedt på at det kan bli færre nordmenn på Svalbard?

– Når de endringene i Store Norske har lagt fram blir en realitet, vil man i hvert fall på kort sikt se at vi får en nedgang. Men det er et mål å opprettholde bosetningen her, for det er en avgjørende forutsetning for å kunne tilby det tjenestetilbudet som gir mulighet til å ha et robust familiesamfunn her, sier Anundsen.

Avventer
Et stykke ut i januar er det meningen at Store Norske skal legge fram en plan for refinansiering og videre drift for banken, og eieren Næringsdepartementet. Anundsen vil overlate til næringsminister Monica Mæland (H) å si noe om sannsynligheten for at departementet vil stille seg bak, men Kristoffersen krysser fingrene.

– Vi legger vår lit til et klokt utført eierskap fra Næringsdepartementet, og avventer deres respons. Det er det vi kan gjøre, sier hun.

LES OGSÅ: – På tide av Svalbard ser innenlands

LES OGSÅ: Vil satse på industrikull

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!