Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Vi måtte dessverre skyte en isbjørn»

Her står de to turkompisene fra Gjøvik kort tid etter at de måtte skyte en isbjørn på østkysten av Spitsbergen. FOTO: Arild Lyssand, Sysselmannen

«Vi måtte dessverre skyte en isbjørn»

Det var gjøvikguttene Ola Johannessen og Christian Hager som ble angrepet av en isbjørn i Isbukta torsdag kveld.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.04.2013 kl 12:38

De to mennene går Spitsbergen på langs på ski. Torsdag nådde de Isbukta, og fikk der et dramatisk møte med en 119 kilo tung ungbjørn. Til slutt måtte Johannessen og Hager skyte bjørnen.

Kom i full fart

På sin reiseblogg beskriver guttene hendelsen slik:

«Vi måtte dessverre skyte en isbjørn i dag. Vi fyrte først av 2 signalskudd på hhv 100 og 50 meter. Bjørnen kom i fart mot oss og vi valgte å skyte den. Sysselmannen var her nettopp og målte denne avstanden til 18 meter. Vi hadde på forhånd blitt enige om en sikkerhetsavstand på 30 meter overfor en truende bjørn. Alt er bra med gutta til tross, vi er Isbukta og fortsetter sørover via breene i morgen.»

Les også: Isbjørn skutt

Måtte bryte

Opprinnelig besto turfølget av tre personer, og de hadde planlagt den 60 mil lange skituren fra nord til sør i over ett år.

Turen startet 24. mars, og Stig Korsnes måtte bryte 9. april på grunn av forfrysninger i fingrene. Etter hendelsen med isbjørnen torsdag kveld har han snakket med turkompisene, skriver Oppland Arbeiderblad.

– Jeg har snakket med dem, og det går fint med dem. Men jeg tipper de har fått seg en liten støkk, sier Korsnes til avisen.

Han påpeker at kameratene ikke er storviltjegere eller personer som oppsøker isbjørn.


Ung bjørn
Sysselmannen var i Isbukta og etterforsket saken torsdag kveld. Ifølge dem tyder det på at dette har vært en nødvergesituasjon.

Les også:

«Vi måtte dessverre skyte en isbjørn» Isbjørn skutt

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!