Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Vi må prioritere beinhardt

Stortingsmeldingen ønsker flere turister og vil regulere ferdselen. FOTO: Ole Magnus Rapp

– Vi må prioritere beinhardt

Reiselivet skal styrkes.

Tekst:

Publisert:

Målet er helårige og stabile arbeidsplasser. I dag sysselsetter reiselivet i Longyearbyen cirka 300 årsverk, og turisme er blitt en større næring enn kulldrift.

Regjeringen ønsker at turistene skal ha flere tilbud å velge mellom, året rundt. Man ser for seg mer nordlysturisme, og flere aktiviteter som ikke innebærer motorferdsel.

Sherpastier og næringsytter

Sherpastier, næringshytter, hundekjøring til alle årstider og tilrettelagte skiturer blir nevnt i Svalbardmeldingen.

Det skal utarbeides en forvaltningsplan for Isfjord-området, der man bestemmer hvilke arealer reiselivet kan benytte, og hva som skal få ligge i fred.

Lokal mat

Myndighetene vil legge til rette for en sjømatnæring knyttet til lokalmat og reiseliv. Privatpersoner arbeider konkret med å etablere fiskemottak og mulig foredling på Hotellneset. Det vurderes et anlegg som kan kjøpe og videreforedle snøkrabbe.

Statssekretær Gjermund Hagesæter ser for seg organisert reinjakt, og at kjøttet blir tilbudt på lokale restauranter, gjerne sammen med fisk fra Isfjorden.

– Kortreist mat er populært, sier han.

Som en del av reiselivs­satsingen, ønsker regjeringen at Nordnorsk kunstmuseum kan etablere en kunstnerresidens eller gjesteatelier for å kunne ta i mot kunstnere.

Spennende planarbeid

Sysselmann Kjerstin Askholt synes det var flere spennende signaler innenfor de ulike næringene.

– Når det gjelder reiselivet får vi en interessant jobb fremover med å lage denne planen sammen med næringen og lokalstyret. Fra andre steder ser man gode og dårlige løsninger. Det er et spennende oppdrag å finne ut hvordan vi skal kombinere opplevelsen av uberørt villmark og gode opplevelser i Longyearbyen og de andre bosettingene, sier hun.

– Har Sysselmannen nok folk til å følge opp dette arbeidet?

– Vi må prioritere beinhardt, svarer hun.

Lite kull

Kulldrift har fått en beskjeden plass i meldingen. «Regjeringen vil vurdere den videre driftssituasjonen til SNSK i lys av utviklingen i prisene og markedsutsiktene for kull», heter det.

Samtidig skal noe aktivitet i Svea opprettholdes i en omstillingsperiode for Longyearbyen, gjennom driftshvile i Svea og Lunckefjell.

Regjeringen vil også fortløpende vurdere hva som skal til for å videreutvikle Longyearbyen.

Satellitter

Myndighetene ønsker romvirksomhet som en del av det fremtidige næringsgrunnlaget. En vil se på mulighetene for et satellittbasert kommunikasjonssystem for nordområdene. For å øke sikkerheten til havs ønsker myndighetene gode kommunikasjonsløsninger.

Regjeringen vil bidra til å styrke volum og kvalitet i norsk forskning på Svalbard, og vil vurdere tiltak for å få flere norske forskere til å benytte forskningsmulighetene i Ny-Ålesund.

Unis vil ha en sentral oppgave for forskning og høyere utdanning. Man åpner for nye fag ved Unis, men de skal være innenfor naturgitte fortrinn.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!