Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Vi må prioritere beinhardt

Stortingsmeldingen ønsker flere turister og vil regulere ferdselen. FOTO: Ole Magnus Rapp

– Vi må prioritere beinhardt

Reiselivet skal styrkes.

Tekst:

Publisert:

Målet er helårige og stabile arbeidsplasser. I dag sysselsetter reiselivet i Longyearbyen cirka 300 årsverk, og turisme er blitt en større næring enn kulldrift.

Regjeringen ønsker at turistene skal ha flere tilbud å velge mellom, året rundt. Man ser for seg mer nordlysturisme, og flere aktiviteter som ikke innebærer motorferdsel.

Sherpastier og næringsytter

Sherpastier, næringshytter, hundekjøring til alle årstider og tilrettelagte skiturer blir nevnt i Svalbardmeldingen.

Det skal utarbeides en forvaltningsplan for Isfjord-området, der man bestemmer hvilke arealer reiselivet kan benytte, og hva som skal få ligge i fred.

Lokal mat

Myndighetene vil legge til rette for en sjømatnæring knyttet til lokalmat og reiseliv. Privatpersoner arbeider konkret med å etablere fiskemottak og mulig foredling på Hotellneset. Det vurderes et anlegg som kan kjøpe og videreforedle snøkrabbe.

Statssekretær Gjermund Hagesæter ser for seg organisert reinjakt, og at kjøttet blir tilbudt på lokale restauranter, gjerne sammen med fisk fra Isfjorden.

– Kortreist mat er populært, sier han.

Som en del av reiselivs­satsingen, ønsker regjeringen at Nordnorsk kunstmuseum kan etablere en kunstnerresidens eller gjesteatelier for å kunne ta i mot kunstnere.

Spennende planarbeid

Sysselmann Kjerstin Askholt synes det var flere spennende signaler innenfor de ulike næringene.

– Når det gjelder reiselivet får vi en interessant jobb fremover med å lage denne planen sammen med næringen og lokalstyret. Fra andre steder ser man gode og dårlige løsninger. Det er et spennende oppdrag å finne ut hvordan vi skal kombinere opplevelsen av uberørt villmark og gode opplevelser i Longyearbyen og de andre bosettingene, sier hun.

– Har Sysselmannen nok folk til å følge opp dette arbeidet?

– Vi må prioritere beinhardt, svarer hun.

Lite kull

Kulldrift har fått en beskjeden plass i meldingen. «Regjeringen vil vurdere den videre driftssituasjonen til SNSK i lys av utviklingen i prisene og markedsutsiktene for kull», heter det.

Samtidig skal noe aktivitet i Svea opprettholdes i en omstillingsperiode for Longyearbyen, gjennom driftshvile i Svea og Lunckefjell.

Regjeringen vil også fortløpende vurdere hva som skal til for å videreutvikle Longyearbyen.

Satellitter

Myndighetene ønsker romvirksomhet som en del av det fremtidige næringsgrunnlaget. En vil se på mulighetene for et satellittbasert kommunikasjonssystem for nordområdene. For å øke sikkerheten til havs ønsker myndighetene gode kommunikasjonsløsninger.

Regjeringen vil bidra til å styrke volum og kvalitet i norsk forskning på Svalbard, og vil vurdere tiltak for å få flere norske forskere til å benytte forskningsmulighetene i Ny-Ålesund.

Unis vil ha en sentral oppgave for forskning og høyere utdanning. Man åpner for nye fag ved Unis, men de skal være innenfor naturgitte fortrinn.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!