Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Vi fungerer som en magnet på folk

Alle skuterførere som passerte ble sjekket for promille da Sysselmannen var ute på patrulje på skjærtorsdag. FOTO: Geir Barstein

- Vi fungerer som en magnet på folk

Slik er det når Sysselmannen er ute på skuterpatrulje.

Tekst:

Publisert:

En mann kjører skuter ikledd rødt tøyskjegg og blir stoppet av Sysselmannen. Han blåser grønt, begynner å jodle og kjører videre. Det er skjærtorsdag og politiet har rutinekontroll av påskestemte førere «midt ute i intet», eller Grøndalen, en utfartsåre sørøst for Longyearbyen.

– Her fanger vi opp folk som både skal til og fra Isfjord Radio og Barentsburg, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Han er ute med kollega Ståle Nylund. Formålet er å sjekke promille, dokumenter, ha en tilstedeværelse og prate med folk i løypene, sier de. Kaffen som står og «goooo'-gjør sæ» er også viktig mellom slagene, iallfall for halvparten av den utegående patruljen.

– Tenk så mye arbeidstid dere kaster bort på å drikke det der, ler kaffeavholdsmann Nylund.

Dagen derpå

Men i ellevetida braker det løs for alvor, og koppene må settes til side. Folk er ute i løypene, og følge etter følge vinkes inn. Noen følger er små og består av fastboende, andre store og fulle av turister fra hele verden. Alkometeret går på rundgang fra skuter til skuter. Alle blåser grønt. Noen ser kanskje en ørliten anelse lettet ut.

Guide Mats McCombe i Spitsbergen Travel sier de avviser turdeltakere som de mistenker er beruset.

– Det er lett å se om noen er åpenbart påvirket, men det kan være vanskelig å avgjøre om noen har en liten dagen derpå-promille. Vi forklarer på briefingene at vi har en nulltoleranse for sånt, sier McCombe.

Uventet

Mange gir uttrykk for at opplevelsen setter en eksotisk spiss på turen. Sysselmannsførstebetjent Olsen forteller om folk som har kjørt hele livet uten å bli stoppet, men der – «in the middle of nowhere» – vinkes de plutselig inn.

En av av dem er Jens Toppen, en turist på vei inn fra Isfjord Radio.

– Jeg hadde ikke akkurat ventet å bli stoppet her. Det er første gang noensinne, ler han.

Brita Knutsen Dahl, styreleder i Basecamp Explorer og del av samme følge, opplever på sin side å bli stoppet i Svalbards øde natur for fjerde gang.

– Jeg synes det er kjempefint, sier hun og blåser (grønt).

– Jeg har alltid likt at de er synlige, og det gir oss en ekstra trygghet, sier hun.

Ifølge Trond Olsen er ikke målet å «ta» noen, og han sier det er sjelden skuterførere blåser rødt her oppe.

– Vi vil virke forebyggende, og jeg tror det har en veldig god effekt at folk ser oss. Når de hører at vi har kontroller her ute, holder de seg kanskje unna skuteren dersom de er i tvil om de bør kjøre, sier han.

– Hender det at folk snur når de ser dere i det fjerne?

– Nei, heller tvert om. Vi fungerer som en magnet, sier han.

51 grønne

Dagen, som har gått ned Grøndalen, til Barentsburg og opp igjen via Kapp Laila, oppsummeres med go'gjort kaffe i en fjellside med utsikt over ettermiddagssola i Colesbukta. Alle 51 som blåste, blåste grønt.

– Det har vært en flott dag. Det beste er at vi ikke har tatt noen. Ingen utslag på promille, og bare tre muntlige påpakninger for dokumenthold, sier Olsen.

Se bildet større

En aldrende Skidoo i et studentfølge nekter å starte igjen etter promillekontrollen. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Brita Knutsen Dahl, styreleder i Basecamp Explorer, ble stoppet i sin fjerde rutinekontroll på Svalbard. Her må hun blåse for sysselmannsførstebetjent Ståle Nylund. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Sysselmannsbetjent Trond Olsen (t.v.) og kollega Ståle Nylund spiser lunsj i Sysselmannens hytte i Barentsburg. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Ståle Nylund (t.v.) og Trond Olsen (t.h.) tar en pause og skuer utover ettermiddagssolskinnet i Colesdalen. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Ingen av de 51 som måtte blåse hadde promille. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!