Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Vi fikk ikke skiftet som folket ville ha

Lokal leder i Høyre, Kjetil Figenschou, beklager at det ikke ble borgerlig ledelse i Longyearbyen lokalstyre den neste fireårsperioden, til tross for at de borgerlige partiene hadde flertall i valget. FOTO: Christopher Engås

Mener velgerne er holdt for narr:

– Vi fikk ikke skiftet som folket ville ha

Forhandlingene mellom Venstre og Høyre strandet fordi førstnevnte sto fast på at de skulle ha lokalstyreledervervet. Men det fikk de ikke likevel.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.10.2015 kl 14:12

Mandag morgen ble det klart at Longyearbyen skal regjeres av Arbeiderpartiet og Venstre de neste fire årene. Venstre forhandlet i flere møter med Høyre, men de borgerlige partiene maktet ikke å komme til enighet. Leder i Svalbard Høyre, Kjetil Figenschou, syns dette er svært beklagelig.

– Jeg mener dette blir feil. Svalbard Høyre var svært interessert i å samarbeide med Venstre for å få til et historisk skifte i byen, og borgerlig ledelse. Valgresultatet signaliserte med tydelighet at det var dette folk ønsket, men det fikk de ikke, sier han.

Det var kampen om det øverste vervet, lokalstyrelederen, som gjorde at Høyre og Venstre ikke fant tonen.

– Venstre sto fast på at de skulle ha toppjobben, mens vi mente at det var naturlig at det største partiet fikk lokalstyrelederen. Nå har Venstre altså ikke fått toppvervet, men inngått samarbeid med Arbeiderpartiet likevel, sier Figengschou.

Les også: Arbeiderpartiet og Venstre fant tonen.

Han syns det er spesielt beklagelig fordi partiene hadde en ganske lik strategi ellers, og beskriver resultatet som oppsiktsvekkende.

«Svalbard Høyre anser det som svært oppsiktsvekkende av Venstre velger å forspille en historisk mulighet til å få et borgerlig sammensatt lokalstyre, ved å akseptere et i beste fall likelydende tilbud fra Svalbard Arbeiderparti», skriver partiet i ei pressemelding.

Arbeiderpartiet og Venstre har blitt enige om at Arild Olsen fra førstnevnte parti blir lokalstyreleder, mens toppkandidat for Venstre, Eirik Berger, skal være nestleder. Nestledervervet blir gjort om til ei lønnet halvstilliing.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!