Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Vi er veldig, veldig glade i dag

Styreleder i LNS, Inge K. Hansen under et intervju med Svalbardposten 11. mars i år. Da var budskapet at LNS ønsket å fortsette samarbeidet med Store Norske. FOTO: Birger Amundsen

– Vi er veldig, veldig glade i dag

Leonhard Nilsen & Sønner mener henleggelsen av korrupsjonssaken mot dem viser at Store Norske ikke kunne heve Svea-kontrakten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.07.2011 kl 13:54

Tidligere i dag ble det kjent at korrupsjonssaken mot Leonhard Nilsen & Sønner (LNS), LNS Spitsbergen og to av selskapets tidligere ledere er henlagt av Økokrim.

– Jeg har vært sammen med Frode og Malvin i dag. Det har vært en sterk opplvelse å se den gleden de har hatt, sier Inge K. Hansen, nåværende styreleder i LNS til Svalbardposten. Gikk av


I september i fjor ble administrerende direktør Malvin Nilsen og styreleder Frode Nilsen siktet for grov korrupsjon. De to toppsjefene, henholdsvis far og sønn, valgte å gå av i en ekstraordinær generalforsamling samme dag som siktelsen ble kjent.

I går og i dag har det vært styremøte i Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) og LNS Spitsbergen, og ledelsen har vært samlet i Tromsø da de fikk beskjed om at sakene er henlagt.   

– Vil Malvin og Frode Nilsen gå tilbake til sine gamle stillinger?

– Det er klart at nå kan de gå inn i de posisjonene de vil ha, men det har vi ikke brukt tiden på i dag, svarer Hansen. 

Sa opp kontrakt

Store Norske sa i mars opp sin kontrakt med LNS Spitsbergen (LNSS) på bakgrunn av korrupsjonssaken. Avtalen med LNSS var en rammeavtale som omfattet lasting, kullkjøring og veivedlikehold i Svea fram til 2021. Onsdag ble det klart at denne jobben overtas av AF Gruppen fra 1. september. 

«Henleggelsen illustrerer også at Store Norske ikke var berettiget til å heve avtalen med LNSS i Svea, noe som har vært LNS sin uttrykte posisjon helt siden hevingserklæringen ble mottatt i mars 2011», skriver selskapet i en pressemelding.

– At Store Norske ikke kunne heve kontrakten har vi ment hele tiden, men det har fått sterkere kraft nå. Jeg føler vi har fått enda et argument, sier Inge K. Hansen. Ingen betydning


Dette er administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske uenig i. 

– Vårt styre har konkludert med at Store Norske ikke har tillit til LNS som fremtidig samarbeidspartner, og det står ved lag, sier han. 

Han tror ikke henleggelsen får konsekvenser for kontraktsbruddet. 

– Vi har sivile tvister med våre leverandører. De vil finne sine løsninger i rettsapparatet. Henleggelsen får ingen betydning for våre saker, sier Arnestad.

Konflikten mellom de to selskapene skal opp i voldgiftsretten. 

Tungt år

Inge K. Hansen sier at det siste året har vært tungt for LNS.

– Det er klart dette har vært tungt å bære, men nå kan vi tenke fremover. Vi er veldig, veldig glade i dag, sier han. 

Bakgrunnen for korrupsjonssaken er at meglerhuset Pareto Securities AS leverte en rapport om Store Norske i mars 2009. Rapporten avslørte at Kristian Jebsens Rederi, LNS og Oxbow Corporation hadde kontrakter med gruveselskapet som var betydelig overpriset.

I dag ble det også kjent at tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen har tilstått korrupsjon.

Siste nytt i Nyheter

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

 
Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!