Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Vi er rike på minner, men samtidig veldig fattige etter tapet

Atle Kjartan Husby (42), en av de to omkomne i 19. desember-skredet som traff Longyearbyen, ble fredag bisatt i Ås kirke. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

– Vi er rike på minner, men samtidig veldig fattige etter tapet

Atle Kjartan Husby (42) bisatt i Ås kirke.

Tekst:

Publisert:

En fullsatt Ås kirke tok fredag et farvel med Atle Kjartan Husby (42), som omkom i snøskredet som rammet Longyearbyen 19. desember i fjor.

Sokneprest i Svalbard kirke, Leif Magne Helgsesen, forrettet bisettelsen på fastlandet, som ble innledet og avsluttet med sang fra Store Norske Mandskor.

– Vi er rike på minner og gode historier, men samtidig veldig fattige etter tapet av Atle, sa Helgesen til de rundt 350 i forsamlingen.

I tillegg til venner og familie fra fastlandet, var mange av de frammøtte reist ned fra Longyearbyen. Også tidligere svalbardianere tok turen for ønske sin venn adjø.

Se bildet større

Mellom 350 og 400 personer møtte opp for å ta et siste farvel. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Helgesen fortalte hvordan han var et naturlig midtpunkt – både gjennom sitt vesen og musikken. Husby, opprinnelig født i Oslo, men oppvokst på Ås, var lærer på Longyearbyen skole og sterkt engasjert i kulturlivet på øya.

– Atle var på mange måter en hyllest til livet, med sitt humør, sitt engasjement og sitt smil. Han var en sterkt engasjert person, også innenfor skole og fagforeningsarbeid. Det skjedde alltid mye rundt ham, sa Helgesen.

Han etterlot seg tre barn: Bendik, Mali og Rasmus.

Hans-Gunnar Skreslett spilte trompetsolo, og en av Atles venner fra fastlandet spilte trombone. Minneordene ble holdt av søsteren Liv, svogeren Rune, rektor Anne Søvold Vikanes, Hans-Gunnar Skreslett og Liv Mari Schei.

– Vi har gått ut av et år i sorg. Vi har gått inn i et år med sorg. Å ønske hverandre godt nyttår er vondt, men viktig. Vi trenger det gode fellesskap som vi opplever i slike stunder som nå, sa Helgesen.

Lørdag 9. januar klokka 12.00 er det minnestund for Nikoline Røkenes (2), den andre omkomne i rastragedien, i Svalbard kirke.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!