Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Vi er jo prisgitt hva staten velger å gjøre

Leder i Gruveklubben Ronald Jacobsen, sier det er tungt å leve i uvisshet, og frykter den lange ventetiden gjør at Store Norske mister mer kompetanse enn hva som hadde vært nødvendig. FOTO: Eirik Palm

Ny leder i Gruveklubben:

– Vi er jo prisgitt hva staten velger å gjøre

Ronald Jacobsen advarer om ansatte som sikrer seg og flytter til fastlandet.

Tekst:

Publisert:

acobsen ble valgt til ny leder i Gruveklubben i Store Norske på et ekstraordinært årsmøte 5. november. Siden har han blant annet bistått ansatte som mister jobben i Store Norske under drøftingsmøter.

Mellomfase

– Jeg ble forespurt og noen måtte jo ta det, sier sømnaværingen som har sittet i forhandlingsutvalget i flere perioder, og som var nestleder i klubben i flere år fra første del av 2000-tallet.

Ronald Jacobsen tar over rollen til Arild Olsen som gikk av etter å ha blitt valgt som lokalstyreleder, og er i første omgang valgt fram til det ordinære årsmøtet i februar-mars.

Olsen reiste tirsdag til Oslo sammen med medlemmene i Administrasjonsutvalget og ledelsen i Longyearbyen lokalstyre for å møte Justis- og beredskapsdepartementet, fraksjonsmedlemmer i Stortinget samt aktører i tilknytning til havneutbyggingen i Longyearbyen.

Utålmodig

Nå venter de ansatte på eieren. I forrige utgave skrev Svalbardposten at det har dratt ut med en avgjørelse om driftshvile, fordi en dvale endrer betingelsen som lå til grunn da kullselskapet ble tilført en halv milliard kroner, og at DNB vil ha avklaringer om sikkerhet i pant.

Da Svalbardposten gikk i trykken onsdag ettermiddag var det fremdeles ingen avklaring. Det var også vanskelig å få klarhet i hvor nært man er en løsning, men styret hadde møter på Svalbard torsdag og fredag.

Den nye klubblederen konstaterer at folk er utålmodige.

– Ja, selvfølgelig er du det. Det er jo spennende, det som skal skje, og i verste fall forsvinner jo alle. Vi er jo prisgitt hva staten velger å gjøre. Og uansett er det 150 som må gå, sier Jacobsen som frykter at Store Norske kan miste mer kompetanse enn selskapet bør.

– Det er en god del som har sagt opp selv, og så er det de som har fått seg jobb og drar. Man risikerer å miste kompetanse på veien, det er det som er farlig. Ved en driftshvile trenger vi folk som skal løse oppgaver i Svea og Gruve 7.

Spår kullfall

Forslaget om driftshvile innebærer at Lunckefjell legges i dvale i påvente av at kullprisen skal bedre seg. For å beholde kompetansen dobles driften i Gruve 7, mens en arbeidsgjeng jobber med vedlikehold av gruve og infrastruktur i Svea og Lunckefjell. Da trenger kullselskapet 95 millioner kroner årlig fram til 2019.

Prognosene på API2-indeksen er imidlertid ikke på Store Norskes side, og viser en ny nedgang i prisen i begynnelsen av 2016. Usikkerheten øker med tiden, men indeksen antyder en pris ned mot 45 dollar tonnet, 20 dollar under det kullselskapet trener for å gå i balanse.

Jacobsen kommer fra ORV hvor han har jobbet siden starten i 2010, men har jobbet i Store Norske siden desember 1999. Da han startet var arbeidet i Svea Nord nettopp kommet i gang, og de hadde nådd inn til det første tverrslaget. De neste årene ble de mest lønnsomme for Store Norske, som doblet produksjonen i et fjell med en kullfløts med mektighet på mellom tre og fire meter.

– Det var ingen som så for seg dette, slår han fast.

Kampsak

I tillegg til avgjørelsen risikerer mange seniorer å tape pensjon, dersom ikke staten tar over forpliktelsene. I oktober rykket Torstein Nilsen, tillitsvalgt i Forbundet Ledelse og Teknikk (FLT), ut i Svalbardposten og advarte om rettslige etterspill, dersom det ikke kommer en garanti som sikrer førtidspensjon for de eldste.

– Som klubb kjemper vi for at de eldre arbeidstakerne som mister jobben, får pensjonen de ble lovet. Dette er helt klart en kampsak for oss, og gjelder flere foreninger i bedriften, sier Jacobsen.

Jim Rognmo fortsetter som nestleder i Gruveklubben.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!