Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Vi er i ferd med å lykkes

Turistsjef Ronny Brunvoll er svært fornøyd med at man i økende grad har lykkes å selge mørketiden til turistene. FOTO: Christopher Engås

– Vi er i ferd med å lykkes

Bare i januar har antallet kommersielle gjestedøgn i Longyearbyen steget med 37 prosent siden i fjor.

– Det som er udelt positivt i de tallene vi nå har fått, er at veksten har fordelt seg inn i mørketiden. Det begynte med Norwegian sitt flytilbud, men dette alene står ikke for hele forklaringen. Det er gjort en god jobb av de 65 medlems­bedriftene i Svalbard Reiseliv med å selge inn mørketiden som en attraksjon. Nå er vi begynt å se resultatene, sier Ronny Brunvoll i Svalbard Reiseliv.

Flere i hotellene

Brunvoll viser til statistikken fra siste mørketid. Den viser en økning over hele fjøla, og særlig er det overnattingsstatistikken som gleder. Totalt økte antallet gjestedøgn i Longyearbyen med 27 prosent i 2013 i forhold til året før. Økningen i de tradisjonelt vanskelige månedene oktober, november og desember er på henholdsvis 33, 30 og 55 prosent.

– Og vi ser at i januar i år har vi ei økning på 37 prosent, eller 950 gjestedøgn fra i fjor. Dette tjener alle på. Fra overnattingsstedene risler det ut i underskogen av leverandører av varer og tjenester til turistene, som igjen betyr sikring av eksisterende arbeidsplasser, og kanskje opprettelsen av nye. Skuterturer, hundekjøring, fotturer, sykling og kajakk, for å nevne noen av tilbudene, profitterer alle på det økte belegget. I tillegg tjener handelsstanden i butikkene på at vi har større belegg hos overnattingsbedriftene, sier Brunvoll.

Mye å gå på

Det hører med til saken at selv om økningen de siste årene er formidabel, er kapasiteten til Longyearbyen på overnattingssiden langt fra fullt utnyttet. De 104.000 tilreisende (alle segment til sammen) som kom i fjor, utnyttet bare 51 prosent av kapasiteten for hotell og pensjonat i Longyearbyen.

– Det er mer å gå på. Vi er en by på drøyt 2.000 innbyggere. Med 40.000 turister i året, utgjør det om lag 110 turister per dag. Det er ikke mye sammenlignet med andre attraksjoner, sier han og nevner hans tidligere arbeidssted, Geiranger, som et eksempel. Bygda har 200 innbyggere, og tar hvert år imot 250.000 turister.

– I tiden

Brunvoll tror Svalbard tjener på at reisemål som Svalbard rett og slett er blitt trendy.

– I dag skal folk gjerne ha såkalte selvrealiserende reisemål, og det er en fantastisk nisje for oss, sier Brunvoll, og går over til å snakke om de seneste tallene fra nettsidene til Svalbard Reiseliv.

– Det har vært en stor økning i bestillinger av aktiviteter gjennom våre nettsider. I januar og februar i år er antallet bookinger kommet opp i en verdi av nesten 700.000 kroner, og det er en tredobling fra året før. Dette kan ha sammenheng med at vi har fått bedre og mer brukervennlige nettsider, men jeg føler at tallene reflekterer en reell vekst også, legger han til.

Sårbar vekst

– Er det bare gull og grønne skoger framover, eller finnes det skyer i horisonten?

– Det er ting vi må hele tiden må ha i tankene. Dette dreier seg om vekst i et sårbart område. Hvis vi ikke ter oss skikkelig og tar vare på naturverdiene, vil mulighetene falle bort. En annen ting vi fra tid til annen opplever, er skiftende rammebetingelser. Et eksempel er tungoljeforbudet som kom for en tid tilbake, og som blir gjeldende fra nyttår. Det vil føre til at mange cruiseskip ikke lenger vil ta turen opp til Kongsfjorden, og dermed Svalbard.

– Men vi har jobbet, og jobber fortsatt, med å få myndighetene til å forstå at næringa må ha langsiktighet i rammebetingelsene, legger han til.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!