Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Vi er hundre prosent sikre på at det var isbjørner»

FOTO: Christian Nicolai Bjørke

«Vi er hundre prosent sikre på at det var isbjørner»

Kjæresteparet ble hentet av Sysselmannen få kilometre fra Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.11.2013 kl 10:11

– Skål, da, sier Maria Cathrine Eriksson og slår lettet tekoppen sin borti koppen til kjæresten Mats Reinholdt Jensen (begge 23).

De er tilbake på kjøkkenet på Brakke 11 i Nybyen og puster ut. Det er bare noen timer siden de ble hentet av Sysselmannen i Adventdalen etter å ha meldt fra om to isbjørner. Etter bare to dager på Svalbard har Eriksson fått mer enn nok spenning for en stund. Hun hadde ikke ventet så mye oppstyr da hun satte seg på flyet fra Danmark for å besøke kjæresten som studerer arktisk biologi på Unis.

– Ikke reinsdyr

Mandag var det et forrykende snøvær i Adventdalen. Det danske kjæresteparet var ute og gikk på truger, og planen var å komme seg over til Hiorthhamn for å se på hyttene der. Da de nådde over til området hvor gresstustene stikker opp av snøen, så de mot hytta Justisen.

Rundt 250 meter lenger framme fikk de øye på to mørke skygger. Først trodde de det var steiner, men så ble de vár at det var to skikkelser med fire bein hver som beveget seg. Dyrene sto med hodene mot hverandre.

Kjæresteparet stoppet opp og vurderte situasjonen.

– Det var ikke reinsdyr. Disse var mye større enn det. Jeg har vært her siden august og sett mange reinsdyr, sier biologistudent Jensen.

Han tok fram rifla for å være i beredskap. I kammeret var det fire skudd. I sekken lå det seks til.

Baklengs på truger

Eriksson og Jensen begynte å trekke seg tilbake, og diskuterte om de skulle skru av hodelykta. I det kjæresteparet begynte å gå, mente de å se at dyrene vendte seg mot dem og begynte å følge etter

– Det var ikke så lett å gå baklengs med truger, så vi måtte kikke oss over skulderen hele tiden, sier Jensen.

– Jeg tenkte at det er ikke noe poeng i å løpe. Hvis de vil, tar de oss på to sekunder, sier Eriksson.

Etter hvert ble sikten dårligere og dårligere og de så ingenting. De bestemte seg for å ringe Sysselmannen, som rykket ut med både skuter og helikopter. Etter tjue minutter fant skuterfører og sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad fram til dem.

– Det var tjue minutter med svært høy puls, sier Jensen.

Hundre prosent sikker

Helikopteret søkte etter bjørnene en kort stund, men måtte gi seg på grunn av dårlig vær. To skutere fra Sysselmannen fortsatte søket utover ettermiddagen uten å finne de to bjørnene som Eriksson og Jensen hevder å ha sett.

– Vi gjorde et grundig søk med skuter og helikopter uten å finne spor av isbjørner, sier sysselmannsførstebetjent Thomas Ulvestad onsdag.

Da Svalbardposten snakket med kjæresteparet mandag, håpet de sterkt at bjørnene ble observert igjen av Sysselmannen.

– Håper ingen tror vi så syner. Vi var to personer som så akkurat det samme, sier Eriksson.

Kjæresten nikker og legger til:

– Jeg er hundre prosent sikker på at det var isbjørner. Det var ikke reinsdyr og det var ikke fjellrev. På Svalbard er det ikke noe midt i mellom disse dyrene og isbjørn, sier Jensen.

Se bildet større

Danskene utbringer en skål etter at de kom velberget hjem til Brakke 11 i Nybyen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Faktaboks

Hvis du møter isbjørner

Forsøk alltid å unngå konfrontasjoner med isbjørn. Her er noen råd hvis det likevel skjer:

Ha våpenet klart
Klargjør våpenet, men ikke sett patronen inn i kammeret før bjørnen er så nær at du føler deg truet.

Vurdér situasjonen
Vanligvis ser ikke isbjørn på mennesker som byttedyr, men unge dyr uten jakterfaring kan være farlige, samt eldre og svake dyr. Kommer du overraskende på binner med små unger, kan hun føle behov for å forsvare seg. Og er det først en bjørn i området, er det store sjanser for at det er én til i nærheten. Det er alltid best å trekke seg tilbake.

Gjør deg synlig
Hvis isbjørnen beveger seg direkte mot dag, gjør deg synlig tidlig og lag støy. Roping og klapping i hendene eller å starte en motor som for eksempel snøskuter eller påhengsmotor, gjør bjørnen oppmerksom på deg. Ofte er dette nok til å få den til å trekke seg tilbake.

Varselskudd
Hvis isbjørnens interesse for deg fortsetter, må du være forberedt på å bruke signalpistol, signalpenn eller geværet til å skyte varselskudd. Med signalpistol sikter du slik at knallskuddet lander mellom deg og bjørnen (ikke bak bjørnen). Ikke skyt i bakken for nært bjørnen, siden prosjektilet kan skade. Fortsett å skyte til den trekker seg tilbake.

Hvis du må skyte isbjørnen
Hvis en aggressiv isbjørn ikke viser tegn til å bli skremt vekk av varselskudd, må du skyte for å drepe. Dette er siste utvei. Sikt på bogpartiet eller på brystet. Forsøk aldri å skyte i hodet, for isbjørnskallen er solid. Fortsett å skyte helt til bjørnen ligger stille. Nærm deg ikke bjørnen før du er sikker på at den er død, og da skal du nærme deg bakfra. Meld omgående fra til Sysselmannen på Svalbard.

Kilde: «Isbjørn på Svalbard» av Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!