Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Veterinær på plass

Glade: Både leder Elise Strømseng i Longyearbyen hundeklubb (t.h.) og hundene hennes er glade for at veterinær Astrid Vaag Vikaune har flyttet til Svalbard. FOTO: Monika Aaserud

Veterinær på plass

Veterinær Astrid Vaag Vikaune (36) har flyttet til Longyearbyen. Nå er hun i gang med å etablere praksis og har allerede vært ute på oppdrag.

Tekst:

Publisert:

Idet lederen Elise Strømseng i Longyearbyen hundeklubb tar i håndtaket til døra på hundegården, starter velkomstkoret. Ulingen og hylingen øker i takt med at hun går lenger og lenger inn. Bak følger veterinæren. Smilende tar hun i mot hilsningene fra de nysgjerrige hundene. De kommer garantert til å møte hverandre igjen.


Ryktet sprer seg

For en uke siden flyttet veterinær Astrid Vaag Vikaune til Longyearbyen med familien. Det gikk ikke lang tid før de første telefonene kom.

– Jeg har satt noen vaksiner og sett til en hund som hadde sloss litt. Ryktet om at det nå er veterinær her går fort, sier Vikaune.

Dyreeiere på Svalbard har lenge jobbet for å få en veterinær på øya. Etter at de nye EU-reglene trådte i kraft i mai, ble behovet enda tydeligere. Longyearbyen hundeklubb er svært fornøyd med den nye beboeren.

– Det er kjempefint at vi har fått en veterinær her, og at hun på eget initiativ vil drive en praksis, sier leder Strømseng i Longyearbyen hundeklubb.


Meningsfullt arbeid

Vikaune flytte til Svalbard fordi samboeren Christopher Engås fikk jobb som journalist i Svalbardposten.

– Jeg fikk fort vite at det var mange som ønsket seg veterinær her, og da er det også mulig for meg å gjøre noe meningsfullt, sier Vikaune.

Samboerne har to barn, og ikke barnehageplass før i slutten av august. Vikaune tar derfor sikte på å starte opp for fullt i september.

– Jeg må komme i orden først. Vi har akkurat kommet og det er mye som skal på plass, sier hun.

Blant annet er hun i full gang med å etablere selskapet Svalbard Vet AS.

I starten ser hun for seg å reise på hjemmebesøk. På sikt håper hun å få et kontor.

– Jeg håper at lokalstyret kanskje kan hjelpe meg med det. Jeg trenger ikke mer enn et rom med kaldt og varmt vann, internett og plass til et undersøkelsesbord, sier veterinæren.


Bra for dyrevelferden

Hundeklubbens leder synes det er betryggende å ha en veterinær i byen.

– Vi har jo klart oss på et vis uten veterinær. Det skyldes i stor grad velvilje fra blant annet sykehuset. Vi skylder dem en stor takk for alt de har stilt opp med. Veterinæren fra Mattilsynet, Harald Os, har også vært fantastisk. Men det er veldig bra for dyrevelferden å ha en som har kompetanse på dyr til stede her i byen permanent. Så får vi håpe det er liv laga for en veterinær på Svalbard, sier Strømseng.

Mye tyder på at markedet er til stede. Om man skal følge regelverkt til punkt og prikke er det faktisk ikke mulig å sende en hund bort fra Svalbard uten en veterinær.

– Heldigvis har vi funnet noen løsninger, blant annet har Harald Os kommet opp flere turer og ormkurer er gitt mens veterinær har fulgt med via Skype, sier Strømseng.

Har jobbet med smådyr

De siste åtte årene har Vikaune jobbet på Helgeland dyreklinikk. Før det jobbet hun på en smådyrklinikk i Oslo.

– På Svalbard er det omtrent 600 hunder, de fleste trekkhunder. Har du noen erfaring med den type hund?

– Ja, jeg kjenner litt til det. Det er jo trekkhundmiljø på Helgeland også, sier hun.

Veterinær Harald Os fra Mattilsynet i Tromsø har det formelle ansvaret for dyrevelferden på Svalbard. Han er strålende fornøyd med at Astrid Vaag Vikaune har flyttet opp.

– Det er så hyggelig. Jeg håper virkelig at de vet å sette pris på å ha en veterinær boende, sier Os.


Fikk avslag av lokalstyret

Han har allerede vært i kontakt med Longyearbyen lokalstyre for å høre om de har et egnet lokale som Vikaune kan benytte.

– Jeg fikk blankt avslag. De begrunner det med at de ikke er forpliktet til å ha veterinærtjeneste. Jeg håper dette er noe politikerene vil ta tak i og at det blir tilrettelagt for henne, sier Harald Os.

Han er usikker på hvor lett det vil bli for Vikaune å drive en veterinærpraksis.

– Det er mange hunder på Svalbard, men det er lite sykdom. Jeg er usikker på om det økonomiske grunnlaget er tilstedet. Jeg håper dyreeierene støtter opp om, og bruker veterinæren som nå er der. Man kan ikke forvente at dette blir en permanent ordning, sier han.

Se bildet større

Mye omtalt: Veterinærsituasjonen på Svalbard har vært omtalt en rekke ganger av Svalbardposten. FOTO: Faksimile: Svalbardposten

Faktaboks

›› Endringer 1. mai

• 1. mai trådte et nytt EU-regelverk
i kraft i Norge. Regelverket skal
hindre spredning av bendelormen
Echinococcus multilocularis. Ormen
finnes ikke på Fastlands-Norge, men
på Svalbard.

• Hunder må få ormekur gitt av
veterinær og stempel i passet før de
kan tas ut fra Svalbard.

• Nye EU-regler gjør at hundeeiere
ikke får ta med mer enn fem
hunder fra Svalbard til fastlandet
etter 1. mai. Bakgrunnen for loven er
å hindre smugling av hunder.

Siste nytt i Nyheter

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Til kamp mot forsikringskrav

Reiselivsnæringen mener praksisen er urimelig.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!