Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vet ikke hva som skjedde

Binna ble skutt like bak fangststasjonen på Austfjordnes. FOTO: Sysselmannen

Vet ikke hva som skjedde

Mandag ble en binne skutt av fangstfolkene på Austfjordnes. Ungen hennes måtte avlives av Sysselmannen. De har fremdeles få detaljer om hendelsen.

Tekst:

Publisert:

Gard Christophersen og Bård Blæsterdalen kom til fangststasjonen Austfjordnes 28. mai. Mandag var de på stasjonen da en binne med unge kom mot dem.

– Det oppsto en situasjon som fangstfolkene opplevde som en nødsituasjon, og binna ble skutt, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Hun kan ikke si hva slags situasjon som oppsto eller om det ble gjort noe for å skremme bjørnen før den ble skutt.

– Vi har ikke den fulle og hele oversikten over hva som skjedde og mener det er nødvendig med ytterligere avhør før vi uttaler oss om det, sier hun.

Sysselmannen forteller at fangstfolkene er sterkt preget av det som har skjedd, men at de fremdeles er på fangststasjonen.

Alt gjennom sysselmannen
Siden den amerikanske utenriksministeren John Kerry skulle til Svalbard torsdag denne uken, får ikke Sysselmannen gjort avhørene før neste uke.

– Det er beklagelig. Vi skal holde tett kontakt med guttene til vi får gjennomført ytterligere samtaler til uken. Vi håper på en rask avgjørelse av saken, og det er viktig for oss at det er en skikkelig og grundig etterforskning, sier Askholt.

– Ved lignende episoder har sysselmannsførstebetjentene fortalt om hendelsesforløpet like etter at bjørn er skutt. Hvorfor behandler dere denne saken annerledes?

– Det er ikke meningen å behandle den annerledes. Det som er annerledes er at det først ble skutt en binne og så måtte en unge avlives. Det ble en tilleggsdimensjon i saken. Derfor valgte jeg å være den som uttaler seg til pressen. Det er behov for ytterligere etterforskning for å belyse saken godt nok, svarer Askholt.

Hun legger til at det er en rutinemessig etterforskning.

– Det skjer i alle saker hvor isbjørn blir skutt. Nettopp for å få bekreftet nødvergesituasjonen, eller om noe kunne vært gjort annerledes, sier sysselmannen.

Overfører erfaringer
Sysselmannen låner ut Austfjordnes til folk som ønsker å prøve seg på fangst. Før dette fangståret fikk de inn åtte søknader.

– De som velges ut er vurdert til å ha erfaring og kunnskap til å kunne leve et år på Austfjordnes. Sysselmannen låner ut stasjonen, og har ikke ansvar for sikkerhet eller sikkerhetsopplæring  for de som overvintrer der, sier Askholt.

Hun forteller at skiftet av fangstfolk over ei helg på Austfjordnes er en svært viktig arena for erfaringsoverføring.

– Avtroppende og påtroppende fangstfolk brukte her mye tid på temaet hvordan en skal håndtere isbjørn og isbjørnbesøk på stasjonen, sier hun.

Svalbardposten har forsøkt å komme i kontakt med fangstfolkene, men da avisen gikk i trykken onsdag, hadde de ikke svart på våre henvendelser.

– Trist beslutning
Det var mandag morgen Sysselmannen fikk melding om at binna var skutt. Knappe to timer senere landet folk fra politi- og miljøvernavdelingen ved fangststasjonen.

De hadde en rådslagning med Norsk Polarinstitutt på telefon, før de avlivet ungen.

– Det var en kjempevanskelig og trist beslutning å ta. Vårt hovedprinsipp i saker er at naturen skal gå sin gang. Når vi bestemte at den ikke skulle gjøre det denne gangen, var det av dyrevelferdsmessige grunner. Vi fikk klar melding fra Norsk Polarinstitutt om at ungen ikke ville klare seg egenhånd. Når situasjonen var menneskeskapt i utgangspunktet, mente vi det var mest skånsomt for den å avlive den, sier Askholt.

Ingen bilder
Tidligere har både Svalbardposten og andre fått komme inn i Sysselmannens garasje for å ta bilder av bjørner som er skutt. Det fikk vi ikke denne gangen.

– Under obduksjon av ungen er det ikke tatt bilder av. Vi mente det var etisk feil, sier Askholt.

– Hvorfor fikk vi ikke tatt bilder av binna?

– Det ble tatt bilder på åstedet. Det var ikke nødvendig for etterforskningen å ha bilder. Det er ikke noen hyggelig sak og vi har ikke lyst til å presentere bilder av det, svarer sysselmannen.

Nøkkelord

Se bildet større

Sysselmann Kjerstin Askholt trenger mer informasjon fra fangstfolkene før hun kan si mer om hendelsesforløpet. FOTO: Christopher Engås

Bjørnene

Binna:
Vekt: 165 kilo
Alder: 20-21 år
Radiomerket 4. april i år. Siste gang observert i Woodfjorden 26. april sammen med ungen.

Ungen:
Binne
Vekt: 14 kilo
Alder: 6 måneder
Kilde: Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!