Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vet ikke årsaken til skredet

Etter at redningsaksjonen var avblåst grov førstebetjentene Arve Johnsen (t.v.), Christian Svarstad og Arild Lyssand ut snøskuteren som var tatt av skredet. FOTO: Christopher Engås

Vet ikke årsaken til skredet

Mens tre fra redningsgruppa hadde begynt å søke gjennom snømassene, oppdaget helikopteret tuppen på en snøskuterski.

Tekst:

Publisert:

Lørdag formiddag ble 21 år gamle Emanuel Storaunet funnet omkommet i et skred i Fardalen.

– Vi vet ikke årsaken til at skredet ble utløst. Snøen var ustabil på grunn av værsituasjonen vi hadde de dagene. Vi ønsker ikke å spekulere i om han drev med high marking. Vi har ikke spor som kan si noe om det, og fant ingen GPS, sier sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad som var innsatsleder under redningsarbeidet.

«High marking» vil si å kjøre så langt som mulig opp i fjellsider.

Svarstad forteller at på generell basis så er det ikke noe problem å fjernutløse et slikt skred, uten å kjøre i fjellsiden. Ved å belaste snøen et stykke fra selve bakken, kan en ustabilitet forplante seg oppover og til slutt utløse et skred.

Sysselmannen vet ikke når skredet gikk, annet enn at de har fått bekreftet at 21-åringen dro ut med skuteren på morgenen lørdag. Dermed kan det ha gått lørdag morgen eller tidlig formiddag.

Slo full alarm
Klokken 11.39 lørdag ringte vakttelefonen til Sysselmannen. Et forbipasserende turfølge informerte om at det hadde gått skred i Fardalen, men at de ikke så når det gikk.

– Vi hadde ingen indikasjoner på at det var folk i skredet. Men når vi får melding om skred i Fardalen, slår vi full alarm for vi vet at det er en av de meste brukte utfartsårene fra Longyearbyen, sier Svarstad.

Han og to fra skredgruppa til Røde Kors var først klar, og kjørte rett til Fardalen. På vestsiden av dalen, litt nedenfor den såkalte Fardalsbakken, hadde det gått et skred som var cirka en kilometer bredt. Skredet hadde gått over skutersporet. De begynte å søke i området nærmest Fardalsbakken med vanlig sender/mottaker og hund. Helikopteret begynte å søke lenger nede i skredområdet.

Så skuterskien
– Klokka 12.45 melder helikopteret at de har observert en mulig vrakrest i skredet. Fem til ti minutter senere konstaterer vi at det er en snøskuter. Under snøen, i forbindelse med skuteren, fant vi en person. Det var cirka fem minutter senere, forteller Svarstad.

Det helikopteret hadde oppdaget var skituppen på snø­skuteren. Den omkomne viste seg å være 21 år gamle Emanuel Storaunet. Han lå på mellom 0,5 og 1,5 meters dyp under tettpakket snø, og hadde ikke skredsøker på seg.

– Det kan man hovedsakelig bruke til kameratredning. Det ville ikke hatt noen stor praktisk betydning her, sier Svarstad.

Storaunet ble funnet på et relativt flatt parti på en brink på vestsiden av dalen, cirka 30 meter ovenfor elveleiet hvor skuterløypa går.

Stor skredfare
Etter at Storaunet var funnet, kom det flere fra skredgruppa til. Til slutt var de 16 fra Røde Kors med skredhund og to fra Sysselmannen, i tillegg til helikopteret.

– Da hadde vi noe konkret å forholde oss til, og søkte i nærheten av der vi hadde funn. Så søkte vi over store deler av skredet etterpå, sier Svarstad.

En del av skredområdet gikk ikke redningsmannskapene inn i fordi de vurderte at skredfaren var for stor. I en «bolle» i fjellet var det fremdeles snø.

– Om den skulle gå, kunne vi ikke garantere for sikkerheten til mannskapene, sier Svarstad.

Sysselmannen fikk inn meldinger fra folk som var bekymret for noen som hadde lagt ut på tur.

– Etter hvert fikk vi sjekket dem ut og fikk gode nok indikasjoner på at det ikke var flere i skredet, selv om man aldri kan være 100 prosent sikker, sier Svarstad

Redningsaksjonen ble avblåst klokken 17.30. Da grov Syssel­mannen snøskuteren ut av skredet, og den omkomne ble fløyet til Longyearbyen.

Folk må vurdere
Lengden på skredet var cirka en kilometer bredt, noe som er å anse som et veldig stort skred. Deler av det gikk godt over skuterløypa.

Forrige uke var det mildvær flere dager i strekk, sterk vind og det var blåst inn mye snø. Det øker skredfaren. Etter skredet lørdag advarte Sysselmannen folk mot å kjøre i Fardalen.

– Vi ønsker at befolkningen tar dette skredet til etterretning. Selv i en av de mest trafikkerte dalene ved Longyearbyen går det skred over skuterløypa. Folk må ta en vurdering av vær og føreforhold når de skal ut på tur, oppfordrer Svarstad

Nøkkelord

Se bildet større

Skredet var cirka en kilometer bredt. Den omkomne og skuteren ble funnet på brinken på oversiden av snøskuterløypa. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Den røde ringen, plassert av Sysselmannen, viser hvor i Fardalen den omkomne ble funnet. FOTO: Norsk Polarinstitutt (kart)

Se bildet større

Den røde ringen, plassert av Sysselmannen, viser hvor i Fardalen Emanuel Storaunet ble funnet. FOTO: Norsk Polarinstitutt (kart)

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!