Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vernet larm

Du skal dra lenger enn langt denne sommeren for å finne ro og stillhet på Svalbard. Det hele er et underlig paradoks.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

For nettopp det å kunne la seg omslutte av naturen, la hodet hvile og tankene fly, kjenne dette uendelige, polare sug, ja, det som er det aller fineste med landet, står under press. Et press som øker år for år. Og underlig nok, de som står i fremste rekke når det gjelder å knuse roen er de som ofte snakker høyest om vern av landet. Bak enhver innføring av nye verneområder står forskere. Vern må baseres på kunnskap og harde fakta.

At oppmerksomheten om Svalbard har økt de siste årene er ikke bare hørbart men også synlig. Det hele er en bevisst satsing fra norske myndigheter. Vi er del av den såkalte nordområdestrategien, vi er et satsningsområde. Nytter det da å hviske fram noen ord fra Svalbardmiljøloven om at enhver som oppholder seg på Svalbard skal «vise hensyn og opptre varsomt så naturmiljø og kulturminner ikke påføres unødig skade eller forstyrrelse»? Store områder av Svalbard ble vernet for godt over 30 år siden. En viss motorisert ferdsel i de sørlige og nordlige nasjonalparkene på Spitsbergen blir tillatt, mens motorisert ferdsel i de østlige naturreservatene kun blir tillatt av personer med gode hensikter: forskere og byråkrater.

Tendensen har vært der i mange år, men er aller tydeligst denne sommeren. Og da særlig i Nordaust-Svalbard naturreservat, som blant annet omslutter Nordaustlandet og de mange mindre øyene utenfor kysten. Nordaustlandet er den fjerneste, vanskeligst tilgjengelige og mest ekstreme delen av Svalbard. Ferdselen på den ugjestmilde, kolossale øya har til alle tider vært begrenset. Naturen har selv sørget for det, landet har vernet seg selv.

I dag er en slik naturlig hindring, det urgamle egenvernet, null verdt. Enhver kan trosse hvilken som helst hinder, det er bare spørsmål om godt nok prosjekt – eller tykk nok lommebok. Nordpolen, for eksempel, er et svært godt eksempel på slik global galskap. Der hvor våre polarhelter trosset seg fram, suser all verdens «liksom-polarfarere» av gårde med glatt ansikt. Nordpolen er blitt et mål for alskens dilletanter – gjerne ispedd en dæsj global bekymring.

I år, og da særlig denne sommeren, er det som om alt av forskning må foregå på Nordaustlandet. Det er ikke noe galt i det, på ingen måte. Vi trenger all kunnskap. Problemet er tiden forskerne er villig til å investere i prosjektet, eventuelt mengden svette. Jeg har tidligere tatt opp problemene med trafikk i verneområdene knytta til isbjørnforskningen, med påfølgende interesse av fotografer, journalister og tv-kanaler. Sysselmannen innrømmet i den sammenheng at problemet var reelt, men at problemet er at om de først har sagt ja til forsker-jensen kan de ikke si nei til forsker-von blumenmayer. Det samme prinsipp styrer strømmen til Nordaustlandet. Alle vil bruke helikopter, ingen vil bruke beina. Tid er penger – ro koster gull.

Hjelper det da å skrike at «pattedyr og fugl og deres bo og reir skal være fredet mot skade og forstyrrelser av enhver art», selv om det står slik i verneforskriften for naturreservatet?

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!