Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Verdt hver ei krone

Martin Hajek (38), Lukas Novak (25) og Anna Vanclova (24) har leid seg hver sin fatbike mens de venter på solformørkelsen. FOTO: Christopher Engås

- Verdt hver ei krone

Tsjekkerne har reist på flere solformørkelser tidligere, og dette ble unnskyldningen for å besøke Svalbard.

Svalbardposten treffer på de tsjekkiske solformørkelsesturistene Martin Hajek (38), Lukas Novak (25) og Anna Vanclova (24) mens de sykler ned mot fjorden. De er imponert over hva de ser, men hovedgrunnen til at de befinner seg i Longyearbyen er solformørkelsen.

– Jeg har sett tre solformørkelser tidligere, og det har vært gode opplevelser, sier Hajek som sammen med sine to landsmenn er mer enn gjennomsnittet interessert i astronomi.

– Er det verdt å reise helt til Svalbard for å se en solformørkelse?

– Jeg har alltid hatt lyst til å reise hit. Men solformørkelsen gir meg ei god unnskyldning for å gjøre det. Så langt er det verd hver krone, sier Novak.

Tiden før månen skygger for sola bruker de tre på å få sett mest mulig.

– Vi farter litt rundt på fat bike nå, og senere i uken har vi bestilt oss tur på snøskuter. Det er ubeskrivelig vakkert her, sier Vanclova.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!