Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdig Kings Bay-markering

Kong Harald la ned krans ved bautaen over omkomne kullgruvearbeidere i Ny-Ålesund. FOTO: Birger Amundsen

Verdig Kings Bay-markering

Eksplosjonsulykken som drepte 21 gruvearbeidere i 1962 ble verdig markert i Ny-Ålesund mandag. På dagen 50 år etter ulykken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.11.2012 kl 13:58

Kong Harald la ned krans ved minnebautaen over omkomne i Kings Bay-gruvene. Ulykken i 1962 var den fjerde og største eksplosjonsulykken etter at driften kom i gang etter andre verdenskrig. Fire eksplosjoner på 14 år med 63 drepte er dramatiske tall i et samfunn med rundt 230 innbyggere.


29 personer fra veteranklubben deltok

Av de 21 som omkom, ble ti brakt opp i dagen. Elleve ble liggende igjen innerst i gruva, 300 meter under bakken.

Ti av de 29 som deltok i regi av Kings Bay Veteranklubb var til stede i Ny-Ålesund da det smalt for 50 år siden. De øvrige 19 var pårørende til de omkomne. Tidligere på dagen mandag holdt de 29 en egen minnemarkering i området ved inngangen til gruva som eksploderte i 1962.


Annerkjennelse av kulldrifta

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt sa i sin tale under minnemarkeringen at kulldriften på Svalbard er historien om norsk tilstedeværelse på Svalbard.

– Gruverarbeiderne hentet opp store verdier under vanskelige og krevende arbeidsforhold. Vi kan takke dem for at Norge ble et velstandssamfunn, sa Huitfeldt.

Sammen med stortingspresident Dag Terje Andersen brukte Huitfeldt anledningen til å prate med de mange pårørende og tidligere Kings Bay-ansatte som var møtt opp ved minnebautaen.

Etter minnemarkeringen ved bautaen var det middag på messa i Ny-Ålesund. Kongen overnatter i Ny-Ålesund, og vil også delta på arrangement tirsdag. Blant annet skal styreleder Knut Ore i Kings Bay vise fram marinlaboratoriet, samt den nyrestaurerte Amundsen-villaen, huset hvor Roald Amundsen bodde under sine nordpolferder på 1920-tallet.

Se bildet større

William Albrigtsen (t.v.) og Hedgar Stien deltok begge under redningsarbeidet i Kings Bay i 1962. Albrigtsen var gruvearbeider, Stien overstiger og nestkommanderende i gruvene. Før kongen ankom Ny-Ålesund holdt medlemmer av Kings Bay Veteranklubb en egen seremoni i området hvor inngangen til ulykkesgruva lå. I 2001 reiste foreninga en minnestein over de elleve som fortsatt ligger igjen i gruva. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Unis skal registrere is på fjorden

To værstasjoner på havbunnen utenfor Bjørndalen skal forutsi is-situasjonen i Isfjorden.

Glad for at staten  kjøper Austre Adventfjord

Bergmester Peter J. Brugmans mener staten har mulighet for bedre kontroll på utviklingen av Svalbard etter oppkjøpet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!