Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdig Kings Bay-markering

Kong Harald la ned krans ved bautaen over omkomne kullgruvearbeidere i Ny-Ålesund. FOTO: Birger Amundsen

Verdig Kings Bay-markering

Eksplosjonsulykken som drepte 21 gruvearbeidere i 1962 ble verdig markert i Ny-Ålesund mandag. På dagen 50 år etter ulykken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.11.2012 kl 13:58

Kong Harald la ned krans ved minnebautaen over omkomne i Kings Bay-gruvene. Ulykken i 1962 var den fjerde og største eksplosjonsulykken etter at driften kom i gang etter andre verdenskrig. Fire eksplosjoner på 14 år med 63 drepte er dramatiske tall i et samfunn med rundt 230 innbyggere.


29 personer fra veteranklubben deltok

Av de 21 som omkom, ble ti brakt opp i dagen. Elleve ble liggende igjen innerst i gruva, 300 meter under bakken.

Ti av de 29 som deltok i regi av Kings Bay Veteranklubb var til stede i Ny-Ålesund da det smalt for 50 år siden. De øvrige 19 var pårørende til de omkomne. Tidligere på dagen mandag holdt de 29 en egen minnemarkering i området ved inngangen til gruva som eksploderte i 1962.


Annerkjennelse av kulldrifta

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt sa i sin tale under minnemarkeringen at kulldriften på Svalbard er historien om norsk tilstedeværelse på Svalbard.

– Gruverarbeiderne hentet opp store verdier under vanskelige og krevende arbeidsforhold. Vi kan takke dem for at Norge ble et velstandssamfunn, sa Huitfeldt.

Sammen med stortingspresident Dag Terje Andersen brukte Huitfeldt anledningen til å prate med de mange pårørende og tidligere Kings Bay-ansatte som var møtt opp ved minnebautaen.

Etter minnemarkeringen ved bautaen var det middag på messa i Ny-Ålesund. Kongen overnatter i Ny-Ålesund, og vil også delta på arrangement tirsdag. Blant annet skal styreleder Knut Ore i Kings Bay vise fram marinlaboratoriet, samt den nyrestaurerte Amundsen-villaen, huset hvor Roald Amundsen bodde under sine nordpolferder på 1920-tallet.

Se bildet større

William Albrigtsen (t.v.) og Hedgar Stien deltok begge under redningsarbeidet i Kings Bay i 1962. Albrigtsen var gruvearbeider, Stien overstiger og nestkommanderende i gruvene. Før kongen ankom Ny-Ålesund holdt medlemmer av Kings Bay Veteranklubb en egen seremoni i området hvor inngangen til ulykkesgruva lå. I 2001 reiste foreninga en minnestein over de elleve som fortsatt ligger igjen i gruva. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!