Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdig finale for TV-aksjonen

Varieteen som ble satt opp på Huset minte om en nobelpriskonsert og viste mangfoldet i Longeyarbyen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Verdig finale for TV-aksjonen

Etter at TV-aksjonen har stått i fokus i over en måned på Svalbard, ble den avsluttet med brask og bram forrige helg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Se bilder fra festforestillingen her!
Se kommunelista her!

TV-aksjonskomiteen har samlet inn penger til «Leger uten grenser» siden 9. september, da de satte opp stand i Longyearbyen sentrum. Siden har det gått slag i slag, med lotterier, kakesalg og alle slags arrangementer som kunne samle inn penger.
Forrige helg kom finalen, med både byrunde, festforestilling på Huset lørdag kveld, arrangement i kirken og auksjon søndag kveld.

Lokale kulturkrefter
Forestillingen på Huset var en varieté som kateket Tore Ørjasæter tok initativ til bare ti dager i forveien. Nok en gang fikk Longyearbyen vist hva som finnes av talenter i byen, og showet varierte fra dans, turn og sang til revy-innslag og rock.
– Det var så mange som sa ja da jeg sendte ut forespørselen. Tusen takk til alle som har bidratt og til alle som kom, sa Ørjasæter etter forestillingen.
Folk kunne gi det de ville i inngangspenger, og etter forestillingen var det kommet inn 11.329 kroner, som alle gikk rett til innsamlingsaksjonen.

Søndag var det auksjon, med sysselmannsførstebetjent Petter Braaten som auksjonarius, og bare den alene brakte inn 120.950 kroner. 45 gjenstander ble auksjonert bort, og blant godbitene var fotografiet som Torbjørn Johnsen har tatt av Longyearbyen, cruise med Polarstar og helikoptertur med Sysselmannen.

Parallelt foregikk det en nettauksjon der man kunne by på et isbjørnskinn, VM-trøya til syklisten Gunn Rita Dahle Flesjå, flytur og opphold i Ny-Ålesund og jubileumskunstverket til Ørnulf Opdahl. Totalt kom det inn 74.200 på denne auksjonen.

Best også i år
TV-aksjonen slo i år rekorden på landsbasis med over 192 millioner innsamlede kroner. På Svalbard ble det samlet inn mindre penger i år enn i fjor, da det kom inn 295,29 kroner i snitt per innbygger. Likevel topper Svalbard landsstatistikken, med en totalsum på 449.288,58 kroner, som tilsvarer 284,18 kroner per innbygger. Denne summen kan imidlertid stige noe, fordi ikke alt som er kommet inn er registrert ennå.

Leder for aksjonskomiteen, Trude Wang, er veldig fornøyd med årets innsamling. Hun er heller ikke så sliten som hun hadde trodd hun kom til å bli nå som alt er over.
– Jeg trodde jeg kom til å være det da jeg satte meg i sofaen på søndag. Men jeg var faktisk ikke sliten. Komiteen har fungert så bra, og jeg har sovet godt hver natt, sier Wang.
– Det gir faktisk energi å gjøre sånne ting som dette, supplerer komitémedlem Kristin Furu Grøtting.

Tenkte ikke på penger
De to damene sier de har tenkt veldig lite på hvor mye penger de kom til å samle inn og mer på å få arrangementet til å gå bra.
– Det har vært et vanvittig engasjement, folk har bakt kaker og stilt opp på alle måter. Da vi hadde brødsalg, var hele byen i sving, og det kom inn over 70 brød som vi solgte til inntekt for aksjonen, sier Grøtting.
– Det vitner også om stor kreativitet når tante Torunn auksjonerer bort at hun synger godnatt-sanger, legger hun til.
Tante Torunns sanger gikk for øvrig for 500 kroner på søndagens auksjon.

Få er negative
Wang sier det har vært en takknemlig jobb å sitte i komiteen i år, som pengene går til «Leger uten grenser».
– Det er veldig få som har sagt noe negativt om organisasjonen. Jeg tror folk har fått med seg at pengene kommer fram til de som trenger det. Bare to prosent brukes til administrasjon, og legene får ikke en gang lønn for arbeidet de gjør, annet enn å få dekket utgiftene de har, sier Wang.
– Jeg har bare møtt noen få som har sagt at de ikke vil gi noe i år fordi skatten har gått opp. De mener det er et feil signal til norske myndigheter at vi gir så mye her på Svalbard, sier Grøtting.
Det er tredje året Trude Wang er med i komiteen, som hvert år settes ned et halvt år i forveien før aksjonen. Hun tror hun kommer til å stille opp igjen også neste år:
– Jeg lover ingenting, og i hvert fall ikke å være leder. Men jeg ser ikke bort ifra at jeg kan si ja til å sitte i komiteen.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!