Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdenspremiere i Ny-Ålesund

Her er ESRO-stasjonen i Ny-Ålesund, filmet i 1967. FOTO: Tordenfilm AS /Roald Søfteland

Verdenspremiere i Ny-Ålesund

Gamle filmruller blir til dokumentar om bosetningens plass i romkappløpet.

Tekst:

Publisert:

24. august blir det premiere i Ny-Ålesund. I fjor høst var filmselskapet Tordenfilm i bosetningen for spille inn dokumentarfilmen «En arktisk romodyssé». Slik omtaler de dokumentaren på sine nettsider:

«På en isolert utpost i Arktis kolliderer romkappløpets optimisme med den kalde krigens mistenksomhet. Én mann står i skjæringspunktet med et stort ansvar. Ved hjelp av unike filmbilder fra 1960-tallet blir vi med til verdens nordligste bosetting, Ny-Ålesund på Svalbard.»

Dokumentaren tar for seg ESRO-stasjonen i Ny-Ålesund. Det var en norskdrevet lytte­stasjon hvor 25 mann jobbet med å lytte til signalene fra verdensrommet fra 1967 til 1974. Stasjonen var en omstridt del av det vesteuropeiske romprogrammet ESRO (European Space Research Organization) og skulle følge vesteuropeiske satellitter som ble skutt opp. Dokumentaren handler også om Roald Søfteland, som var stasjonssjef på denne tida. Søfteland tar turen til Ny-Ålesund for å være med på premieren.

Filmselskapet har fått tak i flere gamle Super 8-opptak som de ansatte på stasjonen har filmet selv. Disse er bærebjelken i dokumentaren. Prosjektet er støttet med én million kroner fra Norsk filminstitutt.

Kings Bay har også støttet prosjektet. Nå arbeider selskapet med å finne et sted som kan romme både fastboende og forskere. Foreløpig ser det ut til at det blir inne på havnelageret.

– Det er sikkert verdens nordligste verdenspremiere, så da må vi ha champagne. Om det blir rød løper, gjenstår å se, sier Andrine Kylling i Kings Bay.

Du kan også se filmen i Longyearbyen kulturhus. Der vises den 26. august.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!