Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdenspremiere i Ny-Ålesund

Her er ESRO-stasjonen i Ny-Ålesund, filmet i 1967. FOTO: Tordenfilm AS /Roald Søfteland

Verdenspremiere i Ny-Ålesund

Gamle filmruller blir til dokumentar om bosetningens plass i romkappløpet.

24. august blir det premiere i Ny-Ålesund. I fjor høst var filmselskapet Tordenfilm i bosetningen for spille inn dokumentarfilmen «En arktisk romodyssé». Slik omtaler de dokumentaren på sine nettsider:

«På en isolert utpost i Arktis kolliderer romkappløpets optimisme med den kalde krigens mistenksomhet. Én mann står i skjæringspunktet med et stort ansvar. Ved hjelp av unike filmbilder fra 1960-tallet blir vi med til verdens nordligste bosetting, Ny-Ålesund på Svalbard.»

Dokumentaren tar for seg ESRO-stasjonen i Ny-Ålesund. Det var en norskdrevet lytte­stasjon hvor 25 mann jobbet med å lytte til signalene fra verdensrommet fra 1967 til 1974. Stasjonen var en omstridt del av det vesteuropeiske romprogrammet ESRO (European Space Research Organization) og skulle følge vesteuropeiske satellitter som ble skutt opp. Dokumentaren handler også om Roald Søfteland, som var stasjonssjef på denne tida. Søfteland tar turen til Ny-Ålesund for å være med på premieren.

Filmselskapet har fått tak i flere gamle Super 8-opptak som de ansatte på stasjonen har filmet selv. Disse er bærebjelken i dokumentaren. Prosjektet er støttet med én million kroner fra Norsk filminstitutt.

Kings Bay har også støttet prosjektet. Nå arbeider selskapet med å finne et sted som kan romme både fastboende og forskere. Foreløpig ser det ut til at det blir inne på havnelageret.

– Det er sikkert verdens nordligste verdenspremiere, så da må vi ha champagne. Om det blir rød løper, gjenstår å se, sier Andrine Kylling i Kings Bay.

Du kan også se filmen i Longyearbyen kulturhus. Der vises den 26. august.

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!