Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdenspremiere i Ny-Ålesund

Her er ESRO-stasjonen i Ny-Ålesund, filmet i 1967. FOTO: Tordenfilm AS /Roald Søfteland

Verdenspremiere i Ny-Ålesund

Gamle filmruller blir til dokumentar om bosetningens plass i romkappløpet.

24. august blir det premiere i Ny-Ålesund. I fjor høst var filmselskapet Tordenfilm i bosetningen for spille inn dokumentarfilmen «En arktisk romodyssé». Slik omtaler de dokumentaren på sine nettsider:

«På en isolert utpost i Arktis kolliderer romkappløpets optimisme med den kalde krigens mistenksomhet. Én mann står i skjæringspunktet med et stort ansvar. Ved hjelp av unike filmbilder fra 1960-tallet blir vi med til verdens nordligste bosetting, Ny-Ålesund på Svalbard.»

Dokumentaren tar for seg ESRO-stasjonen i Ny-Ålesund. Det var en norskdrevet lytte­stasjon hvor 25 mann jobbet med å lytte til signalene fra verdensrommet fra 1967 til 1974. Stasjonen var en omstridt del av det vesteuropeiske romprogrammet ESRO (European Space Research Organization) og skulle følge vesteuropeiske satellitter som ble skutt opp. Dokumentaren handler også om Roald Søfteland, som var stasjonssjef på denne tida. Søfteland tar turen til Ny-Ålesund for å være med på premieren.

Filmselskapet har fått tak i flere gamle Super 8-opptak som de ansatte på stasjonen har filmet selv. Disse er bærebjelken i dokumentaren. Prosjektet er støttet med én million kroner fra Norsk filminstitutt.

Kings Bay har også støttet prosjektet. Nå arbeider selskapet med å finne et sted som kan romme både fastboende og forskere. Foreløpig ser det ut til at det blir inne på havnelageret.

– Det er sikkert verdens nordligste verdenspremiere, så da må vi ha champagne. Om det blir rød løper, gjenstår å se, sier Andrine Kylling i Kings Bay.

Du kan også se filmen i Longyearbyen kulturhus. Der vises den 26. august.

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!