Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdenspremiere i Ny-Ålesund

Her er ESRO-stasjonen i Ny-Ålesund, filmet i 1967. FOTO: Tordenfilm AS /Roald Søfteland

Verdenspremiere i Ny-Ålesund

Gamle filmruller blir til dokumentar om bosetningens plass i romkappløpet.

Tekst:

Publisert:

24. august blir det premiere i Ny-Ålesund. I fjor høst var filmselskapet Tordenfilm i bosetningen for spille inn dokumentarfilmen «En arktisk romodyssé». Slik omtaler de dokumentaren på sine nettsider:

«På en isolert utpost i Arktis kolliderer romkappløpets optimisme med den kalde krigens mistenksomhet. Én mann står i skjæringspunktet med et stort ansvar. Ved hjelp av unike filmbilder fra 1960-tallet blir vi med til verdens nordligste bosetting, Ny-Ålesund på Svalbard.»

Dokumentaren tar for seg ESRO-stasjonen i Ny-Ålesund. Det var en norskdrevet lytte­stasjon hvor 25 mann jobbet med å lytte til signalene fra verdensrommet fra 1967 til 1974. Stasjonen var en omstridt del av det vesteuropeiske romprogrammet ESRO (European Space Research Organization) og skulle følge vesteuropeiske satellitter som ble skutt opp. Dokumentaren handler også om Roald Søfteland, som var stasjonssjef på denne tida. Søfteland tar turen til Ny-Ålesund for å være med på premieren.

Filmselskapet har fått tak i flere gamle Super 8-opptak som de ansatte på stasjonen har filmet selv. Disse er bærebjelken i dokumentaren. Prosjektet er støttet med én million kroner fra Norsk filminstitutt.

Kings Bay har også støttet prosjektet. Nå arbeider selskapet med å finne et sted som kan romme både fastboende og forskere. Foreløpig ser det ut til at det blir inne på havnelageret.

– Det er sikkert verdens nordligste verdenspremiere, så da må vi ha champagne. Om det blir rød løper, gjenstår å se, sier Andrine Kylling i Kings Bay.

Du kan også se filmen i Longyearbyen kulturhus. Der vises den 26. august.

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!