Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdens villmarksfond på isbjørnjakt

 

Verdens villmarksfond på isbjørnjakt

Verdens villmarksfond vil til Svalbard med tyske og franske journalister for å dokumentere forskning på isbjørn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Nå melder også Verdens villmarksfond (WWF) seg på blant de mange som vil oppsøke isbjørn i Svalbards verneområder. I en søknad til Sysselmannen ber Stefan Norris, Head of Conservation i organisasjonens Arktisprogram, om å få bruke helikopter «en kort periode i april i forbindelse med filming av isbjørnforskere fra Polarinstituttet i felt».
Norris har tidligere vært naturvernrådgiver hos Sysselmannen.

Viktig for verden
Norris understreker at WWF har støttet Norsk Polarinstitutts isbjørnforskning siden 2002: «En viktig del av støtten, i tillegg til den økonomiske, er å kommunisere viktigheten av det arbeidet Norsk Polarinstitutt gjør for et globalt publikum.»
WWF har arrangert lignende turer tidligere for internasjonal presse til Svalbard. Denne gangen har de invitert med et team på fire, to fra tyske Bild Zeitung og to fra en fransk tv-kanal.
Norris peker også på at Bild Zeitung har fire millioner lesere og at tv-kanalen har 7 millioner seere i Frankrike.

Verneområder
– Når vi samarbeider med media skjer det på den mest forsiktige måten og i samarbeid med Norsk Polarinstitutt og Sysselmannen, sier klimarådgiver Miriam Geitz i WWFs Arktisprogram. Stefan Norris er på reisefot og ikke tilgjengelig for spørsmål.
– Hvordan opplever isbjørn det?
– Vi har arbeidet på Svalbard i mange år og vil aldri gjøre noe som vil påføre miljøet forstyrrelser. Kunnskapen gjør at vi bedre kan ta vare på miljøet, svarer Geitz.
– Hva med helikopter i verneområdene?
– Dette er et evig spørsmål og en avveining som må tas. Nå gjenstår det å se om Sysselmannen gir oss tillatelse.
– Til å forstyrre isbjørn?
– Vel, jeg påstår at vi ikke forstyrrer isbjørn, svarer hun.

Ikke et problem
I søknaden til Sysselmannen skriver Norris at det er behov for førstehånds dokumentasjon av det viktige arbeidet forskerne gjør for å dokumentere klimaendringen og andre miljøspørsmål i Arktis. Han ber om å gjøre tre helikopterflyginger, hver på maksimum fire timer.
– Vår holdning er at seriøse aktører får tillatelse til å oppsøke isbjørn, vi ønsker ikke å diskriminere noen. Jeg er tilhenger av at Svalbard og dyrelivet tilhører allmennheten, og at det er nyttig at den får tilgang på informasjon, sier naturvernrådgiver Ian Gjertz hos Sysselmannen.
– Hva med isbjørn?
– De får tillatelse til å lete opp bjørn, men vi tillater ikke at de setter seg selv eller isbjørn i fare. Vi forutsetter at folk oppfører seg skikkelig, og personlig så tror jeg ikke dette er noe problem for isbjørn, svarer Gjertz.

Til Kong Karls Land
Svenske Fredrik Granath, i Nova Photography & Media, har fått innvilget sin søknad om å dra til Kong Karls Land sammen med en fotograf fra amerikanske National Geographic Magazine.
Kong Karls Land regnes som et av de viktigste områdene i verden hvor isbjørnbinner føder. Derfor har det også spesiell vernestatus, blant annet med landstigningsforbud året rundt.
Granath har fått tillatelse til å bruke hytten på Kapp Koburg på Kongsøya i perioden 15. mars til 20. april. Han har også fått tillatelse til tre helikopterturer mellom Longyearbyen og Kongsøya.
Tidligere har Sysselmannen også tillatt BBC å oppholde seg på Kongsøya for å gjøre opptak av isbjørn, og isbjørnunger ikke minst.
– Reglene må være like for alle. Vi ga BBC tillatelse, da kan vi ikke uten videre nekte National Geographic. Vi må behandle folk likt, sier Gjertz.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!