Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdens største pliosaur

 

Verdens største pliosaur

Dinosauren som ble gravd ut ved Knorringfjellet innenfor Diabas i fjor sommer er verdens største pliosaur. Forskerne mener den er rundt 15 meter lang.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I august i fjor gravde ekspedisjonen «Øglegraverne 2007» med Jørn Hurum i spissen, ut et skulderblad, en nesten komplett framluffe og et titalls ryggvirvler av en ny kjempeart ved Knorringfjellet. Snuten og noen andre deler av skallen ble innsamlet fra overflaten året før. Knoklene er 150 millioner år gamle.

15 meter lang
Etter 1100 timers arbeid og 35 liter lim er nå luffen ferdig konservert og kan vises fram for publikum for første gang. Overarmsbeinet er en meter langt og dermed det lengste i verden fra en pliosaur. Hele luffen vil være rundt tre meter. Forskerne har estimert at lengden på hele dyret er 15 meter.
- Vi har visst at den var stor, men har ikke turt å gå ut med det før. Nå vet vi at den er 15 meter lang, og det finnes ingen større, dette er definitivt den største, sier paleontolog ved Naturhistorisk Museum i Oslo, Jørn Hurum.

Flere utgravinger
I tillegg til funnet av kjempeøglen har forskerne funnet 40 skjeletter av forskjellige marine reptiler i samme område, men bare to av skjelettene er den nye monsterarten. Resten er mindre svaneøgler og fiskeøgler. Ekspedisjonen gjorde også et funn av enda et skjelett fra monsterarten som skal graves ut i sommer.

Se flere bilder av monsteret her!

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!