Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdens største pliosaur

 

Verdens største pliosaur

Dinosauren som ble gravd ut ved Knorringfjellet innenfor Diabas i fjor sommer er verdens største pliosaur. Forskerne mener den er rundt 15 meter lang.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I august i fjor gravde ekspedisjonen «Øglegraverne 2007» med Jørn Hurum i spissen, ut et skulderblad, en nesten komplett framluffe og et titalls ryggvirvler av en ny kjempeart ved Knorringfjellet. Snuten og noen andre deler av skallen ble innsamlet fra overflaten året før. Knoklene er 150 millioner år gamle.

15 meter lang
Etter 1100 timers arbeid og 35 liter lim er nå luffen ferdig konservert og kan vises fram for publikum for første gang. Overarmsbeinet er en meter langt og dermed det lengste i verden fra en pliosaur. Hele luffen vil være rundt tre meter. Forskerne har estimert at lengden på hele dyret er 15 meter.
- Vi har visst at den var stor, men har ikke turt å gå ut med det før. Nå vet vi at den er 15 meter lang, og det finnes ingen større, dette er definitivt den største, sier paleontolog ved Naturhistorisk Museum i Oslo, Jørn Hurum.

Flere utgravinger
I tillegg til funnet av kjempeøglen har forskerne funnet 40 skjeletter av forskjellige marine reptiler i samme område, men bare to av skjelettene er den nye monsterarten. Resten er mindre svaneøgler og fiskeøgler. Ekspedisjonen gjorde også et funn av enda et skjelett fra monsterarten som skal graves ut i sommer.

Se flere bilder av monsteret her!

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!