Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdens største pliosaur

 

Verdens største pliosaur

Dinosauren som ble gravd ut ved Knorringfjellet innenfor Diabas i fjor sommer er verdens største pliosaur. Forskerne mener den er rundt 15 meter lang.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I august i fjor gravde ekspedisjonen «Øglegraverne 2007» med Jørn Hurum i spissen, ut et skulderblad, en nesten komplett framluffe og et titalls ryggvirvler av en ny kjempeart ved Knorringfjellet. Snuten og noen andre deler av skallen ble innsamlet fra overflaten året før. Knoklene er 150 millioner år gamle.

15 meter lang
Etter 1100 timers arbeid og 35 liter lim er nå luffen ferdig konservert og kan vises fram for publikum for første gang. Overarmsbeinet er en meter langt og dermed det lengste i verden fra en pliosaur. Hele luffen vil være rundt tre meter. Forskerne har estimert at lengden på hele dyret er 15 meter.
- Vi har visst at den var stor, men har ikke turt å gå ut med det før. Nå vet vi at den er 15 meter lang, og det finnes ingen større, dette er definitivt den største, sier paleontolog ved Naturhistorisk Museum i Oslo, Jørn Hurum.

Flere utgravinger
I tillegg til funnet av kjempeøglen har forskerne funnet 40 skjeletter av forskjellige marine reptiler i samme område, men bare to av skjelettene er den nye monsterarten. Resten er mindre svaneøgler og fiskeøgler. Ekspedisjonen gjorde også et funn av enda et skjelett fra monsterarten som skal graves ut i sommer.

Se flere bilder av monsteret her!

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!