Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdens nordligste æresborger

Knut Ore (midten) ble hedret for sterk innsats av den nye styrelederen Unni Steinsmo og direktør Ole Øiseth. Ore er den første som er utnevnt som æresborger i Ny-Ålesund. FOTO: Ole Magnus Rapp

Verdens nordligste æresborger

Mot sin vilje gikk Knut Ore av som styreleder i Kings Bay. Nå er han hedret som æresborger i den spesielle forskerbygda.

Tekst:

Publisert:

Under Kings Bays tradisjonelle juleseminar i Oslo, der alle fra det polare nettverket var samlet, ble det mye heder på Knut Ore. Nyvalgt styreleder Unni Steinsmo takket ham for lang og god innsats, og var spesielt glad for måten han hadde tatt i mot henne på.

– Selskapet er godt drevet. Jeg vil benytte anledningen til å takke Knut Ore for formidabel og meget solid innsats gjennom elleve år. Det er en glede å få videreføre dette, sa Steinsmo under juleseminaret.

Direktør Ole Øiseth i Kings Bay AS bekreftet at Ore var utnevnt som æresborger i bosetningen, visstnok verdens nordligste sådanne, og den første i Ny-Ålesund.
I tillegg hadde alle ansatte i Kings Bay sendt hilsen, der de takket varmt for hans engasjement og innsats til fordel for Ny-Ålesund gjennom mange år.

Erfaren styreleder
Avgangen kom brått. Næringsminister Trond Giske bestemte 18. juni at Ore måtte gå, ingen fikk vite årsaken, men kan være at departementet ønsker flere kvinner i sine styrer. Ryktene gikk om Hill Martha Solberg.

Men da media fikk nyss om en mulig «partiansettelse», skiftet Giske over natta til Unni Steinsmo, konsernsjef i forskningskonsernet SINTEF, en dreven nærings- og styreleder med stor kunnskap om forskning.

Styremedlemmene i Kings Bay AS reagerte med undring, ikke på Steinsmo, men på behandlingen Knut Ore fikk. Den profilerte meteorologen Siri Kalvig gikk ut av Kings Bay-styret i protest.

– Ble sint
– Først ble jeg helt utslått, så ble jeg sint, sier Knut Ore. Han understreker at han selvsagt aksepterer at Næringsdepartementet som eier gjør hva de vil, men hadde ventet en noe annen behandling etter elleve år som styreleder. Ore var valgt for to nye år, og var midt i perioden da avgangen ble bestemt.

Økonomen Ore har lang erfaring innen en rekke styreverv, blant annet i Den norske turistforening. I Ny-Ålesund har han blant annet fått realisert Marinlaboratoriet, fått restaurert Amundsen-villaen til original stand, ryddet opp i problemer rundt gamle oljetanker og gått i gang med restaurering av Telegrafen og flere andre bygninger.

– Et høydepunkt
Innen det polare nettverket er Ore kjent for å være svært dyktig til å skaffe sponsorer samt finne fiffige løsninger på utfordringer.

Bare dager før Giskes inngripen, mottok Knut Ore høytidelig brev fra utenriksminister Espen Barth Eide. Han hadde da vært vert for mange internasjonale gjester under Ny-Ålesund Symposiet, og Barth Eide sparte ikke på godordene: «Det har vært tre innholdsrike og uforglemmelige dager. Opplevelsene i Ny-Ålesund vil stå som et høydepunkt. Tusen takk for ditt tydelige og gode lederskap», skriver utenriksministeren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!