Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdens nordligste æresborger

Knut Ore (midten) ble hedret for sterk innsats av den nye styrelederen Unni Steinsmo og direktør Ole Øiseth. Ore er den første som er utnevnt som æresborger i Ny-Ålesund. FOTO: Ole Magnus Rapp

Verdens nordligste æresborger

Mot sin vilje gikk Knut Ore av som styreleder i Kings Bay. Nå er han hedret som æresborger i den spesielle forskerbygda.

Tekst:

Publisert:

Under Kings Bays tradisjonelle juleseminar i Oslo, der alle fra det polare nettverket var samlet, ble det mye heder på Knut Ore. Nyvalgt styreleder Unni Steinsmo takket ham for lang og god innsats, og var spesielt glad for måten han hadde tatt i mot henne på.

– Selskapet er godt drevet. Jeg vil benytte anledningen til å takke Knut Ore for formidabel og meget solid innsats gjennom elleve år. Det er en glede å få videreføre dette, sa Steinsmo under juleseminaret.

Direktør Ole Øiseth i Kings Bay AS bekreftet at Ore var utnevnt som æresborger i bosetningen, visstnok verdens nordligste sådanne, og den første i Ny-Ålesund.
I tillegg hadde alle ansatte i Kings Bay sendt hilsen, der de takket varmt for hans engasjement og innsats til fordel for Ny-Ålesund gjennom mange år.

Erfaren styreleder
Avgangen kom brått. Næringsminister Trond Giske bestemte 18. juni at Ore måtte gå, ingen fikk vite årsaken, men kan være at departementet ønsker flere kvinner i sine styrer. Ryktene gikk om Hill Martha Solberg.

Men da media fikk nyss om en mulig «partiansettelse», skiftet Giske over natta til Unni Steinsmo, konsernsjef i forskningskonsernet SINTEF, en dreven nærings- og styreleder med stor kunnskap om forskning.

Styremedlemmene i Kings Bay AS reagerte med undring, ikke på Steinsmo, men på behandlingen Knut Ore fikk. Den profilerte meteorologen Siri Kalvig gikk ut av Kings Bay-styret i protest.

– Ble sint
– Først ble jeg helt utslått, så ble jeg sint, sier Knut Ore. Han understreker at han selvsagt aksepterer at Næringsdepartementet som eier gjør hva de vil, men hadde ventet en noe annen behandling etter elleve år som styreleder. Ore var valgt for to nye år, og var midt i perioden da avgangen ble bestemt.

Økonomen Ore har lang erfaring innen en rekke styreverv, blant annet i Den norske turistforening. I Ny-Ålesund har han blant annet fått realisert Marinlaboratoriet, fått restaurert Amundsen-villaen til original stand, ryddet opp i problemer rundt gamle oljetanker og gått i gang med restaurering av Telegrafen og flere andre bygninger.

– Et høydepunkt
Innen det polare nettverket er Ore kjent for å være svært dyktig til å skaffe sponsorer samt finne fiffige løsninger på utfordringer.

Bare dager før Giskes inngripen, mottok Knut Ore høytidelig brev fra utenriksminister Espen Barth Eide. Han hadde da vært vert for mange internasjonale gjester under Ny-Ålesund Symposiet, og Barth Eide sparte ikke på godordene: «Det har vært tre innholdsrike og uforglemmelige dager. Opplevelsene i Ny-Ålesund vil stå som et høydepunkt. Tusen takk for ditt tydelige og gode lederskap», skriver utenriksministeren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!