Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Verdens farligste gruve

Kings Bay-gruvene var svært farlige.

Tekst:

Publisert:

Ved all kullbryting frigjøres metangass. For Store Norske har gass aldri vært det samme problemet som for Kings Bay. Først og fremst fordi kullet i Longyearbyen ligger horisontalt, i 200-300 meters høyde i fjellsidene. Det gjør ventilering enklere.

I løpet av årene 1916-2000 har Store Norske produsert rundt 25 millioner tonn kull. I samme tidsrom omkom 129 mann. Det gir 0,51 døde per 100.000 tonn kull. Respektive tall fra England er 0,1 døde per 100.000 tonn og i de tyske kull­gruvene 0,3 døde.

I Kings Bay omkom 76 mann i driftsårene 1946 til 1963. I løpet av den tiden ble det produsert 715.000 tonn kull. Det gir til sammenligning 10,6 døde per 100.000 tonn. Lignende tall finnes ikke i selv de verste kullgruvene i verden.

Les også:

Siste nytt i Nyheter

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Rema 1000 to be built

The grocery chain wants to open a store in Longyearbyen in the parking lot in front of Svalbardbutikken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!