Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ventet ett døgn på ambulanse

Heretter blir det lenger ventetid på ambulanse til Svalbard. FOTO: Lufttransport

Ventet ett døgn på ambulanse

Ny vaktordning for flymannskap gjør det vanskelig å få ambulanse til Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.07.2009 kl 11:00

– Vi frykter at pasienter som trenger rask transport til fastlandet ikke får det før det er for sent, sier overlege Kari Schrøder Hansen ved Longyearbyen sykehus.

Etter at flymannskapet til ambulanseflyene i Nord-Norge har gjort om på vaktordningen, er det blitt vanskeligere å få ambulanse til Longyearbyen.

– Vi har opplevd det slik at vi er nødt til å ringe helt i starten av et skift for å få tilsendt en ambulanse. Ringer vi senere og flyet er på et annet oppdrag, rekker de ikke å komme hit, sier Schrøder Hansen.

Ventet et døgn

For to uker siden ble en pasient på Longyearbyen sykehus alvorlig syk. Sykehuset tok kontakt med Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø og ba om ambulanse.

– Vi fikk beskjed om at flymannskapet var kommet for langt ut i vakta, og at vi måtte vente på neste skift, forteller Schrøder Hansen.

Da neste skift kom på vakt, var det tåke i Longyearbyen. Innen tåken lettet, var mannskapet igjen kommet for langt uti vakten. I alt tok det ett døgn fra sykehuset i Longyearbyen meldte fra om pasienten til ambulansen landet på øya.

Utrygge

Frem til i dag har Longyearbyen hatt et veldig bra system, forteller Schrøder Hansen. Når det har vært kritisk, har sykehuset i Tromsø sendt ambulanse så snart det var ledige fly.

– Men nå er det ikke sånn lenger. Nå må vi få på plass en midlertidig løsning så fort som mulig. Så får vi se hva vi gjør på permanent basis.

Pasienten som måtte vente på ambulansen i ett døgn, døde til slutt. I ettertid har det vist seg at det ville blitt utfallet uansett.

– Men da vi ba om ambulanse visste vi ikke det, sier Schrøder Hansen. – Vi må handle ut fra det som

skjer og det vi vet der og da. Det viktigste nå er hva som skjer med ambulansen i fremtiden.

Ingen garanti

– Det har kommet nye EU-regler på arbeidsbestemmelser for flymannskap. Besetningsmedlemmer kan bare jobbe 12 timer i døgnet. Vi må forholde oss til reglene, sier daglig leder Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten ANS, som har ansvar for ambulanseflyene.

– Vil noe lignende kunne skje igjen?

– Vi kan ikke garantere noe. Jeg er redd det kan skje igjen. Arbeidstidsbestemmelsene er strenge. Vi skal se på hva vi kan gjøre for å minimere risikoen for at det kan skje, sier Juell.

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!