Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Venter på utredning

Silje Marie Våtvik venter fortsatt på svar om hva som er galt med henne. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Venter på utredning

Silje Marie Våtvik har ennå ikke fått tilbake smaks- og luktesansen. Likevel skal hun ikke utredes i Tromsø før i slutten av januar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.12.2009 kl 10:00

– Jeg føler at jeg ikke blir tatt alvorlig og at ingen kan hjelpe meg. Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så vanskelig å få hjelp, sier Silje Marie Våtvik (30).

I midten av oktober tok hun vaksinen mot svineinfluensa. Dagen etter mistet hun smaks- og luktesansen, som har vært borte siden. I begynnelsen klarte 30-åringen nesten ikke å spise noe. Hun gikk ned flere kilo og ble sykemeldt fra jobben.

Lang ventetid

Den første legen hun var i kontakt med i Longyearbyen ønsket at hun skulle bli utredet innen en uke eller to. Han henviste henne videre til spesialister ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø, men der fikk hun ikke time før 28. januar. Siden har det ikke skjedd noe.

– Jeg står i sykehuskø og får ingen oppfølging. Jeg måtte selv ringe til UNN, og da fikk jeg beskjed om at behandlingstiden var på minst 30 dager. Man skulle tro at Longyearbyen sykehus fulgte opp saken, men ingen gjør noe. Jeg er også blitt spurt om det kan være en psykose eller depresjon som er årsaken til at jeg har mistet smaks- og luktesansen, sier Våtvik.

Føler seg dum

Våtvik forteller at hun har fått flere henvendelser fra folk med lignende symptomer etter at Svalbardposten skrev om henne for tre uker siden. Selv har hun merket noen små positive endringer de siste dagene.

– Jeg smaker fortsatt ikke noe søtt, men salt kjenner jeg svakt, og metallsmaken jeg hadde i begynnelsen er borte. Nå klarer jeg å få i meg noe, og har hatt en metthetsfølelse for første gang på lenge. Det er bra, sier hun.

I forrige uke kom hun tilbake til Longyerbyen, og hun jobber 50 prosent. Nå kan hun ikke gjøre annet enn å ta tida til hjelp. Når hun ringer til Longyearbyen sykehus føler hun seg bare dum.

– Jeg føler meg latterliggjort. Problemet tas ikke så seriøst som jeg opplever det. Det er fortvilende å være i en slik tilstand, fordi du ikke vet hva som skjer med deg, sier Våtvik.

Ikke akutt

Avdelingsoverlege ved Longyearbyen sykehus, Søren Nissen, avviser at de ikke tar Silje Marie Våtvik på alvor.

– Alt er blitt gjort riktig ved Longyearbyen sykehus. Hun har blitt undersøkt og henvist videre til rette instanser. Det er vanskelig å gjøre det bedre, sier Nissen.

Han har imidlertid forståelse for at hun opplever det som lang ventetid når hun først har time i slutten av januar.

– Vi har ikke oppfattet situasjonen som akutt. Men for en som har det slik som henne, vil ventetiden kanskje virke lang, fordi det er et veldig ubehagelig symptom å ha. Vi vet heller ikke hva årsaken er, eller om det finnes noen behandling, sier Nissen.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!