Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Venter med å reise bukken

På grunn av en sprekk i den ene stokken, vil det ta lang tid før bukken kan reises. FOTO: Eirik Berger

Venter med å reise bukken

Taubanebukken som for en uke siden skulle vært reist på Skjæringa blir liggende på bakken inntil videre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Noen timer før bukken skulle reises forrige fredag, ble det oppdaget en sprekk som går tvers over den ene hovedstokken. Dette var en skade som ingen hadde sett før, men som viste seg da det ble gjort et prøveløft med en mobilkran, så stokken kom i spenn.

Stokken er på drøyt ni meter og er en viktig stokk, så ifølge Siri Hoem, som har vikariert som kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, var det ikke snakk om å reise bukken med en slik skade.
– Vi er glad vi oppdaget dette før stokken kom opp i lufta. Men dette er selvfølgelig veldig kjedelig, og vi har ikke gitt opp prosjektet, sier Hoem.
Sysselmannen jobber nå utifra to teorier for hvordan stokken har fått den store sprekken.

Undersøker tresorten
– Treet kan ha fått skaden da det ble felt, ved at det fikk et slag som førte til det svake punktet. En annen mulighet er at dette er en tresort som ikke tåler en slik belastning, sier kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, Per Kyrre Reymert.
Nå skal det tas treprøver som skal sendes til undersøkelse på Norsk treteknisk institutt i Oslo for å finne ut om det er en svakhet i materialet.
– Dette er en type gran som er vokst opp i Troms og som er plantet skog, noe som kan gi en dårligere kvalitet, sier Hoem.

Hun understreker at de ikke vil konkludere med at tresorten er av dårlig kvalitet, men at de avventer videre arbeid før de har fått et svar. Det kan ta fra en til to uker.
I mellomtiden er det bestilt en ny stokk fra fastlandet, men den vil ikke bli tatt i bruk før analyseresultatene foreligger.

Traseen er kulturminne
Rekken av taubanebukker fra Gruve 1b i Sverdrupbyen til Taubanesentralen er på til sammen 24 bukker. Samtlige står fortsatt like rett som da anlegget stod ferdig i 1939, bortsett fra bukk 23, som gikk i bakken og ble knust i april 2004, og som nå skal erstattes. Når den er på plass vil linjen igjen være ubrutt.

Riksantikvaren har tidligere slått fast at det er hele taubanetraseen som skal anses som fredet kulturminne, ikke bare hver enkelt taubanebukk. I sin tillatelse understreker Riksantikvaren at den ødelagte bukken var svært synlig i bybildet og at gjenreisingen «er gunstig for helheten i bybildet og forståelsen av sammenhenger relatert til gruvebyens kulturminner», skriver Riksantikvaren.

Utsatt til våren
Arbeidet med å bygge ny bukk pågikk hele august. Da trodde man at bukken kunne bli reist bare et par uker etter at den var ferdig, men begivenheten er stadig blitt utsatt.
Nå mener Sysselmannen at den i beste fall vil bli reist til våren. Det kan også ta lenger tid, dersom alle stokkene må byttes ut.
– Hvis det viser seg at ingen av stokkene er gode nok til å bli brukt i en bukk-konstruksjon må vi i verste fall bytte ut alle. Men vi håper på en friskmelding, så vi slipper å bytte ut flere enn den som allerede har en skade, sier Hoem.
– Var dere ikke klar over at denne tresorten kunne være av en dårlig kvalitet?
– Nei, og selv ikke leverandøren, som visste at stokkene skulle brukes til en taubanebukk, var oppmerksom på dette.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!