Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Venter med å reise bukken

På grunn av en sprekk i den ene stokken, vil det ta lang tid før bukken kan reises. FOTO: Eirik Berger

Venter med å reise bukken

Taubanebukken som for en uke siden skulle vært reist på Skjæringa blir liggende på bakken inntil videre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Noen timer før bukken skulle reises forrige fredag, ble det oppdaget en sprekk som går tvers over den ene hovedstokken. Dette var en skade som ingen hadde sett før, men som viste seg da det ble gjort et prøveløft med en mobilkran, så stokken kom i spenn.

Stokken er på drøyt ni meter og er en viktig stokk, så ifølge Siri Hoem, som har vikariert som kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, var det ikke snakk om å reise bukken med en slik skade.
– Vi er glad vi oppdaget dette før stokken kom opp i lufta. Men dette er selvfølgelig veldig kjedelig, og vi har ikke gitt opp prosjektet, sier Hoem.
Sysselmannen jobber nå utifra to teorier for hvordan stokken har fått den store sprekken.

Undersøker tresorten
– Treet kan ha fått skaden da det ble felt, ved at det fikk et slag som førte til det svake punktet. En annen mulighet er at dette er en tresort som ikke tåler en slik belastning, sier kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, Per Kyrre Reymert.
Nå skal det tas treprøver som skal sendes til undersøkelse på Norsk treteknisk institutt i Oslo for å finne ut om det er en svakhet i materialet.
– Dette er en type gran som er vokst opp i Troms og som er plantet skog, noe som kan gi en dårligere kvalitet, sier Hoem.

Hun understreker at de ikke vil konkludere med at tresorten er av dårlig kvalitet, men at de avventer videre arbeid før de har fått et svar. Det kan ta fra en til to uker.
I mellomtiden er det bestilt en ny stokk fra fastlandet, men den vil ikke bli tatt i bruk før analyseresultatene foreligger.

Traseen er kulturminne
Rekken av taubanebukker fra Gruve 1b i Sverdrupbyen til Taubanesentralen er på til sammen 24 bukker. Samtlige står fortsatt like rett som da anlegget stod ferdig i 1939, bortsett fra bukk 23, som gikk i bakken og ble knust i april 2004, og som nå skal erstattes. Når den er på plass vil linjen igjen være ubrutt.

Riksantikvaren har tidligere slått fast at det er hele taubanetraseen som skal anses som fredet kulturminne, ikke bare hver enkelt taubanebukk. I sin tillatelse understreker Riksantikvaren at den ødelagte bukken var svært synlig i bybildet og at gjenreisingen «er gunstig for helheten i bybildet og forståelsen av sammenhenger relatert til gruvebyens kulturminner», skriver Riksantikvaren.

Utsatt til våren
Arbeidet med å bygge ny bukk pågikk hele august. Da trodde man at bukken kunne bli reist bare et par uker etter at den var ferdig, men begivenheten er stadig blitt utsatt.
Nå mener Sysselmannen at den i beste fall vil bli reist til våren. Det kan også ta lenger tid, dersom alle stokkene må byttes ut.
– Hvis det viser seg at ingen av stokkene er gode nok til å bli brukt i en bukk-konstruksjon må vi i verste fall bytte ut alle. Men vi håper på en friskmelding, så vi slipper å bytte ut flere enn den som allerede har en skade, sier Hoem.
– Var dere ikke klar over at denne tresorten kunne være av en dårlig kvalitet?
– Nei, og selv ikke leverandøren, som visste at stokkene skulle brukes til en taubanebukk, var oppmerksom på dette.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!