Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Venter lave kullpriser i mange år

Kullprisene kommer til å ligge godt under 60 dollar de kommende årene, ifølge framskrivingene. Her fra Svea. FOTO: Eirik Palm

Venter lave kullpriser i mange år

Ekstra rent kull kan berge den nye Lunckefjellgruva.

Tekst:

Publisert:

Mens Store Norske venter på svar fra regjeringen, faller kullprisene. Onsdag lå prisene om lag 15 dollar under det kullselskapet har rustet seg for i kuttprosessen som startet i november i fjor.


Under 60
Framover ser det heller ikke spesielt lyst ut. Direktør for salg og forretningsutvikling, Aleksander Askeland, sier spotprisen på kull ligger på rundt 60 dollar tonnet.
– Forwardkurven er litt svakere, sier han.

Prognosene for kull framover er helt nede i 56–57 dollar tonnet, og meglere antar i dag at prisen i 2018 vil ligge mellom 58 og 59 dollar.

Det betyr underskudd for hvert eneste kilo produserte kull, og er dermed ikke lønnsomt. Konsekvensen kan i verste fall bli at selskapet ikke vil gå i gang med ny oppfaring i Lunckefjell dersom det ikke oppnår bedre priser. For å unngå full stans må oppfaringen starte senest til høsten.


Opp på skalaen

Nå satser kullselskapet på å oppnå bedre priser for kullet. 60 prosent av kullet i den nye Lunckefjellgruva er av såkalt PCI-kvalitet, og kan brukes i metallurgisk industri i Norge og i utlandet. Klarer selskapet å oppnå enda renere kull ved å rense det i oppredningsverket, kan prisen nesten dobles.

– De beste kvalitetene går for nesten det dobbelte av den vanlige prisen, framholder Askeland.

Før påske kjørte Store Norske testproduksjon på kull fra Lunckefjell. Resultatene er ikke endelig klare, men Askeland tror det skal være mulig å komme «ganske langt» opp på prisskalaen.

– Foreløpig ser det bra ut. Vi er definitivt i nærheten av sjiktet vi ønsker å komme opp i. Men vi vil nok ikke nå de aller høyeste kvalitetene, sier han.


«Nye næringsveier»

Samtidig venter ansatte og innbyggere i Longyearbyen på en avgjørelse etter at kullselskapet har søkt om 450 millioner kroner i kriselån fra staten. Store Norske hadde i fjor et underskudd på 537 millioner kroner, og trenger ny kapital. På sikt begynner politikerne å forberede seg på et Svalbard uten kulldrift, og tirsdag ble dette understreket da Stortinget ba regjeringen komme med en plan for utvikling av Svalbard-samfunnet «med vekt på bærekraft, miljøforskning, en fornybar energibase og nye næringsveier».

I spørretimen 27. januar i år varslet svalbardminister Anders Anundsen «om kort tid» ny stortingsmelding om Svalbard.ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Se bildet større

Kull fra Svea Nord mellomlagres i Svea før det går gjennom oppredningsverket og "vaskes" for stein. Nå venter analytikerne lave kullpriser i mange år framover. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Aleksander Askeland registrerer at kullprisene vil være lav i lang tid framover, men tror Store Norske vil få adskillig høyere priser ved å foredle kullet fra Lunckefjellet, som allerede har høy kvalitet. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!