Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vendpunktet

Vi er ikke som nordmenn flest, vi som klorer oss fast her på øya. Aldri er det mer synlig enn akkurat nå hvor folk der sør, på fastlandet, løper mann av huse for å berge inn forsyninger nok til å klare seg gjennom julehøytiden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Folket som holder til på øya jager ikke rundt, men tusler omkring uten å forhaste seg. Vi er selvsagt som folk flest, gudbedre, det er bare det at landet selv har en slik dempende effekt. Og mørket, selvsagt. Samtidig har vi nådd et viktig vendepunkt akkurat nå. På denne dag, fredag 22. desember er vintersolverv. Solen har nådd sitt laveste punkt med 35,2 grader under horisonten i nord og 11,7 grader i sør. Nå begynner den å krype innpå oss igjen, først sakte, sakte, så i store byks. Vi vet hva vi har i vente, og vi er klare.

Svea Nord har preget oss i året som er på hell, som den gjorde det i fjor. Det som skjer i Svea har betydning for oss alle; går det dårlig der går det mindre bra her. Store Norske er fortsatt et solid fundament for all annen virksomhet i Longyearbyen. Etter at kulldriften i Svea Nord kom i gang 1. april, etter åtte måneders brannavbrudd, har det vært flere driftsavbrudd som har påført selskapet inntektstap på flere hundre millioner kroner. Slikt gir ringvirkninger på alle nivå, og uro. Derfor er det gledelig at kulla igjen strømmer stritt ut av fjellet. Tidligere i måneden ble det sågar satt historisk produksjonsrekord med 31.150 tonn kull i løpet av ett eneste døgn. Innen året er slutt vil det være produsert 2,4 millioner tonn kull i Svea Nord.

Våre naboer i Barentsburg har også bidratt til et visst engasjement i år. I februar ble det oppdaget brann i en av de gamle steintippene i utkanten av gruvebyen. Det er for øvrig ikke nytt at slike tipper, som inneholder store mengder kull, selvantenner. I de gode, gamle dager lot man tippene brenne til de sloknet. Det kunne ta et år eller tre, men en dag døde de hen. Nå er det mer alvor. En brennende tipp blir ikke godtatt. Vi aksepterer det på linje med røykeforbudet, og som vi vet henger russerne noe etter også her. Og som kjent brenner det fortsatt i Barentsburg, samtidig som flere andre tipper har faretruende høy temperatur. Det igjen har ført til en viss temperaturstigning i forholdet mellom Trust Arktikugol og norske myndigheter, og en viss munterhet blant oss andre.

Nå er det jul – og et nytt år innen vi er ute med en helt ny avis. Vi som arbeider med å samle det som skjer her i vår lille, men akk så vene verden, for så å presentere det for dere, kjære lesere, vil med dette voluminøse julenummer ønske dere alle en velsignet jul og et godt nytt år. Jeg lar salige fangstmann Georg Bjørnnes, som i en årrekke overvintret alene på Austfjordnes i Wijdefjorden, avslutte med følgende dagboknotat fra julaften 1933: «Fint veir med maaneskinn. Jeg har feiret julen med litt ekstra kokolade og læst all julelitteratur som stod til min rådighet.»

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!