Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vekket Longyearbyen med gruvekrutt

Med ladninger som brukes inne i kullgruva, smeller det mellom fjellene når feiringen av nasjonaldagen er igang. Roger Jensen har vært med og sørget for å holde tradisjonen ved like i flere tiår. FOTO: Eirik Palm

17. mai-feiring på Svalbard

Vekket Longyearbyen med gruvekrutt

Roger Jensen avlyste 17. maifeiringen på fastlandet for at innbyggerne i Longyearbyen skulle få salutt på nasjonaldagen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.05.2015 kl 09:42

Klokka er halv sju på morgenen, 201 år etter at grunnloven ble vedtatt på Eidsvoll. Oppe i fjellskråningen, et lite stykke unna det gamle museumsbygget er Roger Jensen i gang med å strekke ledninger og feste sprengkubbene fra Dyno Industrier i enden før han legger dem i vifteform med avstand til hverandre. Litt etter ligger ni ladninger med krutt som vanligvis brukes inne i kullgruva, klar.


Bytter på oppgaven
- Dette er tradisjon, og det er ikke så mange som kan dette, sier "assistent" Per Nilssen, som til daglig er gruvesjef i Store Norske.

Det er få som er godkjente sprengbaser, og det sprenges ikke lenger så mye i gruvene. I tillegg kreves det ny godkjenning hvert tredje år, og de siste årene har Charles Martin Lillemo, Torstein Nilsen og Roger Jensen byttet på å sørge for saluttene.

- På 1990-tallet pleide vi å skyte nede på Elvesletta. Da måtte jeg innom sykehuset først for å høre om det var folk der som ikke tålte smellet, forteller Roger som har jobbet i Store Norske i 32 år.


Publikum
Han vet at det i Longyearbyen er mange som følger med på salutten. Derfor er det viktig at alle ni ladningene, tre ganger tre smell, går av.

- Jeg pleier å bli litt stresset, for det er mange som følger med og vil høre smellene, sier saluttøren.

Av og til kommer det publikum også. Disse må stå et stykke unna.

- Men ett år kom det en godt voksen kar kjørende på snøskuter like før vi skulle skyte, og han skulle kjøre over ledningene mine. Og så begynte han å krangle. Han var vel ikke edru, minnes Roger som i år avlyste 17. maifeiringen på fastlandet for at salutten skulle drønne på nasjonaldagen på 78 grader nord.

- Jeg har to barnebarn, men de visste ikke at jeg skulle komme, så det gikk greit. Det skulle være en overraskelse, men jeg reiser ned i ettermiddag i stedet, sier sprengningsbasen, som har bodd på Svalbard i 42 år, men som opprinnelig kommer fra Finnsnes i Troms.


"Bra salutt"

- Nå er klokka der straks, sier Per Nilssen.

De to er klar med batteriet og ledningene. Ute på snøen ligger kubbene.

- Nå!

Så drønner det mellom fjellene rundt Longyearbyen og feiringen er igang.

Like etter kommer også beviset på at folk følger med:

- Her kom en sms: "Bra salutt", står det. Det er fra Sven Bertelsen i AF Arctic, gliser Per Nilssen.

Så rydder de litt før dagens andre salutt klokka 12, etter kransnedleggingen ved Bautaen på Skjæringa.


Korpsmusikk
Det var flere aktive på morgenen. Etter flaggheisingen, blomster og kransnedlegging klokka 8, marsjerte korspet gjennom Longyearbyens gater. I år har de også besøk av medmusikanter fra Østensjø Janitsjar.

Nøkkelord

Se bildet større

Det er en halv time til det skal smelle. Ledningene strekkes ut og ladningene festes i enden. Per Nilssen (t.h.) er "assistent" for Roger Jensen i år. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

I de velkjente gruvedraktene sine marsjerte korpset gjennom gatene og fylte Longyearbyen med musikk. Her etter vending i Vei 238. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 
Kontrollerte skutere

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!