Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vekket Longyearbyen med gruvekrutt

Med ladninger som brukes inne i kullgruva, smeller det mellom fjellene når feiringen av nasjonaldagen er igang. Roger Jensen har vært med og sørget for å holde tradisjonen ved like i flere tiår. FOTO: Eirik Palm

17. mai-feiring på Svalbard

Vekket Longyearbyen med gruvekrutt

Roger Jensen avlyste 17. maifeiringen på fastlandet for at innbyggerne i Longyearbyen skulle få salutt på nasjonaldagen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.05.2015 kl 09:42

Klokka er halv sju på morgenen, 201 år etter at grunnloven ble vedtatt på Eidsvoll. Oppe i fjellskråningen, et lite stykke unna det gamle museumsbygget er Roger Jensen i gang med å strekke ledninger og feste sprengkubbene fra Dyno Industrier i enden før han legger dem i vifteform med avstand til hverandre. Litt etter ligger ni ladninger med krutt som vanligvis brukes inne i kullgruva, klar.


Bytter på oppgaven
- Dette er tradisjon, og det er ikke så mange som kan dette, sier "assistent" Per Nilssen, som til daglig er gruvesjef i Store Norske.

Det er få som er godkjente sprengbaser, og det sprenges ikke lenger så mye i gruvene. I tillegg kreves det ny godkjenning hvert tredje år, og de siste årene har Charles Martin Lillemo, Torstein Nilsen og Roger Jensen byttet på å sørge for saluttene.

- På 1990-tallet pleide vi å skyte nede på Elvesletta. Da måtte jeg innom sykehuset først for å høre om det var folk der som ikke tålte smellet, forteller Roger som har jobbet i Store Norske i 32 år.


Publikum
Han vet at det i Longyearbyen er mange som følger med på salutten. Derfor er det viktig at alle ni ladningene, tre ganger tre smell, går av.

- Jeg pleier å bli litt stresset, for det er mange som følger med og vil høre smellene, sier saluttøren.

Av og til kommer det publikum også. Disse må stå et stykke unna.

- Men ett år kom det en godt voksen kar kjørende på snøskuter like før vi skulle skyte, og han skulle kjøre over ledningene mine. Og så begynte han å krangle. Han var vel ikke edru, minnes Roger som i år avlyste 17. maifeiringen på fastlandet for at salutten skulle drønne på nasjonaldagen på 78 grader nord.

- Jeg har to barnebarn, men de visste ikke at jeg skulle komme, så det gikk greit. Det skulle være en overraskelse, men jeg reiser ned i ettermiddag i stedet, sier sprengningsbasen, som har bodd på Svalbard i 42 år, men som opprinnelig kommer fra Finnsnes i Troms.


"Bra salutt"

- Nå er klokka der straks, sier Per Nilssen.

De to er klar med batteriet og ledningene. Ute på snøen ligger kubbene.

- Nå!

Så drønner det mellom fjellene rundt Longyearbyen og feiringen er igang.

Like etter kommer også beviset på at folk følger med:

- Her kom en sms: "Bra salutt", står det. Det er fra Sven Bertelsen i AF Arctic, gliser Per Nilssen.

Så rydder de litt før dagens andre salutt klokka 12, etter kransnedleggingen ved Bautaen på Skjæringa.


Korpsmusikk
Det var flere aktive på morgenen. Etter flaggheisingen, blomster og kransnedlegging klokka 8, marsjerte korspet gjennom Longyearbyens gater. I år har de også besøk av medmusikanter fra Østensjø Janitsjar.

Nøkkelord

Se bildet større

Det er en halv time til det skal smelle. Ledningene strekkes ut og ladningene festes i enden. Per Nilssen (t.h.) er "assistent" for Roger Jensen i år. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

I de velkjente gruvedraktene sine marsjerte korpset gjennom gatene og fylte Longyearbyen med musikk. Her etter vending i Vei 238. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!