Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vekker svalbardøgler til live

Limer: Jørn Hurums datter Ida Sofie Frøyland (9) fikk være med May-Lis Funke (t.h.) å lime sammen knokler i Svalbard Museum. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Vekker svalbardøgler til live

Forrige helg viste Jørn Hurum fram øglene han har funnet på Svalbard, og presenterte forskningsartikler og barneboka om dem.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.10.2012 kl 15:59

– Jeg syntes det var passende med lansering på Svalbard. Uten hjelp fra mange her hadde ikke dette prosjektet vært noe, sier paleontolog Jørn Hurum.

Forrige fredag ble 295 sider med tung forskning publisert. Samme dag kom barneboka «Monsterøglene på Svalbard».

– Å lansere forskningsartikler og barnebok samtidig er det nok ingen andre som har gjort. Vi ønsker å få ut informasjon til forskere, men også litt mer publikumsvennlig informasjon samtidig, sier Hurum.


Form og farge

Søndag var han og flere av øglegraverne på museet i Longyearbyen for å fortelle om utgravingen og om øglene. Hurum fortalte og viste fram boka, noen limte sammen skjeletter, mens illustratør Esther van Hulsen viste barna hvordan de tegner forhistoriske dyr.

I et av klasserommene på Unis var det lagt fram tegneark og fargestifter. Rundt ti barn satt rake i ryggen og tegnet pliosaurer og ammonitter under kyndig rettledning av van Hulsen.

Hun samarbeider med paleontologene når hun tegner de ulike forhistoriske dyrene, og bruker informasjon fra andre fossilfunn for å finne ut hvordan de kan ha sett ut. Hvor tykke de var, hvilke farger de hadde og hvordan de beveget seg.

– Det er svært spennende å gjøre disse dyrene levende. Noen ganger har jeg stor kunstnerisk frihet, for vi vet ikke helt hvordan dyrene så ut, sier van Hulsen.

Hurum kaller van Hulsen et funn.

– Det visuelle er svært viktig. Knoklene er grå og triste, så det å kunne gi dem liv er veldig viktig, sier han.

Han forteller at bildene i boka ikke er noe tøys, men ordentlige bilder.

– Det ligger mye research bak hvert maleri. Det er gøy å jobbe med en kunstner som tar det så seriøst, sier han.

En er dem som er med på tegnekurset er Thale Snibsøer (11)

– Jeg ser på ammonitten og tegner etter den, forklarer hun.

Thale har vært på foredrag med Jørn Hurum også.

– Jeg syns det var veldig spennende å høre.

Hun lærte mye, for eksempel at øglegraverne bruker de samme klærne hele tiden, selv om de blir våte, og at dopapir kan brukes til mye forskjellig.


Limer

På et bord ved resepsjonen på museet sitter Aubrey Roberts sammen med Hurums datter Ida Sofie Frøyland (9) og May-Lis Funke. De limer sammen knokler.

– Vi limer sammen ekte knokler fra en svaneøgle som ble funnet i Carolinedalen. Vi har ryggvirvler, litt av hoften og litt ribbein, sier Roberts.

Ida forteller at dette er første gang hun får være med å rense og lime knokler.

– Det ser vanskelig ut, men det er egentlig ganske enkelt, sier hun.

– Det tar bare litt tid, sier Funke fra siden.

– Man må bare passe seg for kniven, avslutter Ida.

Ole Sondre H. Gunhildberget (12) følger med på limingen. Også han er glad for at øglegraverne viser fram arbeidet sitt på museet.

– Det er veldig artig og interessant. Jeg syntes det var mest gøy med foredrag og tegning, sier han.

Spitrasaurus

Navnene på svalbardøglene ble også frigitt sist fredag. To nye fiskeøglearter, en ny pliosaur-art og tre nye svaneøglearter. De siste er delt inn i to nye slekter og heter Djupedalia engeri, Spitrasaurus wenaasi og Spitrasaurus larseni. Artene er kalt opp etter frivillige.

– Æres den som æres bør. Navnene er brukt strategisk for å vise hvem som har stilt opp og brukt sommerferiene sine og tallrike timer på arbeidet, sier Hurum.

Slekten Djupedalia  er oppkalt etter Øystein Djupedal som trodde på prosjektet fra begynnelsen og bevilget startkapital i sin tid som kunnskapsminister i 2007.

Slekten Spitrasaurus er oppkalt etter Spitsbergen Travel.

Begge skjelettene ble funnet ved Janusfjellet, larseni ble gravd ut i 2004, og wenaasi med veldig lang hals i 2010.

– Spitsbergen Travel har vært helt sentral siden vi kom i gang i 2007, sier Hurum.

Han forteller at selskapet har betalt alle flyreisene til øglegraverne, hotellopphold og båttransport.

– For oss er det mye penger. Vårt budsjett er på 450.000 kroner i året for utgravingene. Det går med til helikopterutgifter, mat og utstyr, sier Hurum.

Navnene på øglene er ikke med i barneboka.

– Det er fordi de alltid skal publiseres i vitenskapelige artikler først, forklarer Hurum.

Paleontologen holdt to foredrag søndag. På det første var det så godt som fullt. Like før han skal begynne på det andre, utbryter Hurum:

– Det er fullt auditorium igjen. Denne gangen er det klin fullt!

Nøkkelord

Se bildet større

Boken: Barneboken om øglene på Svalbard ble lansert i helgen. Den er skrevet av Jørn Hurum og Torstein Helleve med tegninger av Esther van Hulsen. Boken er den andre i en triologi om forhistoriske dyr. FOTO: CAPPELEN DAMM

Se bildet større

Tegner: Esther van Hulsen (t.v.) holdt tegnekurs for barna. De lærte å tegne forhistoriske dyr etter maler illustratøren har laget. Thale Snibsøer (t.h.)tegnet en ammonitt. Ved siden av henne er Ivar Henningsen (13) og Johannes Lyngøy (13) godt i gang med sine forhistoriske dyr. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Graver: Tommy Wensås er sikkerhetsleder og øglegraver. Han forteller at Rasmus Adamiak-Husby (5) har vært med å gravd ut øgler på ordentlig. – Han fikk være med, jeg kunne ikke, forteller søsteren Mali (7) mens broren er opptatt med å koste fram skjeletter i museet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!