Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vekkelsesmøte

Igjen maktet Knut Storberget å gjøre et møte på Huset til en minnerik kveld. Sist det skjedde var under folkemøtet i januar i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Den gang kunne han ingenting annet gjøre enn å lytte til det befolkningen bar fram. Han var tydelig spent og nervøs etter at hans regjering noen måneder tidligere hadde økt svalbardskatten fra 8 til 12 prosent. Longyearbyen lokalstyre følte seg fullstendig overkjørt av regjeringen og ble til dels latterliggjort av byens befolkning. Det positive med det hele var at saken fikk folk opp av godstolen og ut på gata. Med fakler og protestplakater. Folk var forbannet, men det utartet aldri til forbannelse. Møtet i januar 2006 ble et konstruktivt og positivt, og la et godt grunnlag for Storbergets engasjement i saken. Noe han også ved senere anledninger har gitt uttrykk for. Folkemøtet tente han – politisk.

Tirsdag 1. mai var han her igjen – svalbardministeren. Hva er det med denne mannen? På kort tid har han fått en utrolig posisjon her nord. I så måte var det et smart trekk først å øke skatten, så godsnakke litt med folket for så å senke den – og vips, var alle fornøyde. Og Storberget vår mann. Etter at han ved gjentatte anledninger har bedyret at Svalbard virkelig betyr noe for han, begynner vi å tro på at begeistringen er ekte. Den polare eufori har åpenbart også virket på ham. Samt den forunderlige stemningen i forsamlingshusets noe loslitte kinosal. Det er noe erkesosialdemokratisk over hele bygningen, og kinosalen i særdeleshet. Derfor er det kan hende ikke rart at Storberget blomstrer der.

I bånn av beslutningen om å reverse skattenivået til 2005-nivå ligger politikk. Storberget lar aldri en anledning gå fra seg til å understreke at skattehevingen var lite gjennomtenkt, at forslaget var arvet fra Bondevik-regjeringen og at det var for kort tid etter regjeringsskiftet høsten 2005 til at noe kunne gjøres. Det må være første gang i historia en regjering har tatt inn over seg en befolknings klage på noe så fundamentalt som skattenivået, som vel aldri kan bli lavt nok, og gjort noe med det. Hvorvidt 1. mai 2007 blir en historisk dato vil bare tiden vise. Men hendelsen på Huset vil aldri bli borte. Den vil tilhøre våre kollektive myter. Som lokalstyreleder Kjell Mork sa det etter at Storberget hadde avsluttet talen: «På samme måte som det blir spurt om hvor du var da Oddvar Brå brakk staven, vil spørsmålet nå lyde: Hvor var du da Storberget talte på Huset 1. mai 2007?»

Ved innledning til kommunevalget har lokalstyreleder Kjell Mork, og andre arbeiderpartifolk, særlig grunn til å være fornøyd. At Storberget tilhører samme partifarge er ingen tilfeldighet. Skattesaken er en seier for Arbeiderpartiets representanter, ironisk nok med god hjelp av tidligere nestleder og leder av Lokalstyret, høyrekvinnen Ellen Lian.

Vi tar høyde for at forslaget fra arbeidsgruppen skal gjennom kverna, det vil si svært mange høringsinstanser for til slutt å bli politisk behandlet. Og Storberget? Ikke før har han dratt sørover så er han tilbake igjen. Vi har fått en god ambassadør i justisministeren, det kommer både han og oss til gode. Det e nok hær vi høre te!

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!