Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Veien er for nær

Det nye boligbygget på Elvesletta Syd ligger kloss inntil Melkeveien. FOTO: Karine Nigar Aarskog

– Veien er for nær

Det er veien som ligger for nært bygget, og ikke omvendt, ifølge LNS, som bygger på Elvesletta Syd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.07.2009 kl 10:00

– Det er strengt tatt ikke vi som bygger for nært veien, men veien som er for nær bygget. Den er ikke der den burde ha vært, sier anleggsleder i Leonhard Nilsen & Sønner (LNS), Jarle Oksfjellelv, om de nye boligene som er i ferd med å reise seg på Elvesletta Syd.

Ifølge Oksfjellelv skulle avstanden ha vært åtte meter, mens den i virkeligheten bare er et par.

Oksfjellelv forteller at de har tatt utgangspunkt i kartet når de laget delplanen, og at de har forholdt seg til fastpunktene de har fått fra Longyearbyen lokalstyre.

– Vi har sjekket at kartet og vårt delplanområde stemmer overens med de faktiske forholdene. Det er trolig veien som er bredere enn den skulle vært, eller så ligger den på feil sted i forhold til det som er tegnet inn på kartet, sier anleggslederen.

Trangt om plassen

– Visste dere at veien lå så nært da dere begynte å bygge?

– Nei, vi var ikke klar over at veien lå innenfor vårt felt før vi begynte å sette ut punktene. Før det visste vi bare hvor stort området var og hvor tomtegrensene gikk, svarer Oksfjellelv.

– Veien lå jo der lenge før dere begynte å bygge. Kunne dere ikke ha satt opp bygningen litt lenger unna?

– Nei, det er det ikke plass til. Fra byggelinja og opp til taubanetraseen er det akkurat den avstanden vi trenger for å få plass til parkeringsplasser, utebod, lekearealer snødeponi og gangveier.

Oksfjellelv forklarer at LNSS ikke kunne endre delplanen når den først var vedtatt, og at de må bygge i henhold til planen.

Ingen regler

Plan- og utviklingssjef i Longyearbyen lokalstyre (LL), Vigdis Hole, synes ikke det er noe problem at bygget ligger så nært veien.

– LNSS bygger i henhold til delplanen som lokalstyret har vedtatt. Men de kan umulig ha trodd at det var åtte meter mellom byggelinja og veien, for det er ikke åtte meter i plankartet, sier Hole.

Hun forteller at det ikke finnes noen regler for hvor nært en vei man kan bygge, hvis det ikke er snakk om riksvei eller fylkesvei på fastlandet. Hun kjenner ikke til at Melkeveien ligger på feil sted.

– Vi har ikke fått noen forespørsel om å sjekke om veien ligger der den skal på kartet. Så lenge LNSS ikke har brutt noen regler eller gått utover tillatelsen som er gitt, gjør ikke vi noe i denne saken. Vi har ikke fått noen klager på byggesaken, og da er det heller ingen grunn til å reagere, sier Hole. 

Les også:

Angrer på tidligere vedtak

Endrer mening igjen

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!