Vedtok kriselån til Store Norske

Bare SV stemte imot forslaget i Stortinget.

Flertallet på Stortinget har sagt ja til forslaget om å tilføre Store Norske 500 millioner kroner.
Publisert

Som ventet ble det et solid flertall for kriselån til kullselskapet på Svalbard. Med 96 mot tre stemmer ble forslaget om å tilføre Store Norske en halv milliard kroner i form av lån og kjøp av eiendommer og infrastruktur vedtatt i Stortinget torsdag.

Bare SVs Karin Andersen, Kirsti Bergstø og Snorre Valen stemte imot forslaget, som sikrer drift av kullselskapet ut 2016.

Kjøper eiendommer
Dermed kjøper staten gjennom, Nærings- og fiskeridepartementet eiendommmer og infrastruktur for 295 millioner kroner. I tillegg får kullselskapet et lån på 205 millioner.

I vedtaket heter det at "Stortinget samtykker i at Nærings- og fiskeridepartementet i 2015 kan utgiftsføre kjøp av aksjer uten bevilgning på kap. 950 Forvaltning av statlig eierskap, post 96 Aksjer i Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS slik at statens eierandel i selskapet økes til 100 pst."

Kullselskapet har lenge slitt, og i november i fjor uttalte styreleder Annette Malm Justad til Svalbardposten at situasjonen var svært alvorlig, samtidig som hun varslet tiltak. I dag har kullselskapet sagt opp omlag 100 ansatte og har en minimumsdrift.

Kritisk
Det har vært kritisk for selskapet, og før regjeringen kom opp med forslaget som nå er vedtatt, stanset banken DNB pengestrømmen. Dermed var Store Norske bare dager unna en konkurs.

Store Norske har kull i Svea fram til årsskiftet 2016-2017, og er avhengig av å starte oppfaring til nye kulluttak i Lunckefjellgruva, som er stengt i påvente av bedre priser.
Avgjørelsen bør tases allerede i høst, men senest våren 2016. I motsatt fall er det sannsynlig at kulldriften avvikles.

Administrerende direktør Wenche Ravlo har slått fast at selskapet jobber for å få solgt foredlet kull til bedre priser allerede neste år, men at dette avhenger av at markedet bedrer seg og at selskapet klarer å drive enda mer effektivt. Dersom det er aktuelt med ny oppfaring, må Store Norske ha et nytt lån.


ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:

Setter deadline for kullgruve
Fare for at kulldriften kan bli avviklet
Banken stengte pengestrømmen
Lettelse i gruva
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Powered by Labrador CMS