Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vedtar reiselivsplan

Tirsdag vedtar Longyearbyen lokalstyre etter alt å dømme Masterplanen for reiselivet på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Planen skal gi en spissing, profesjonalisering og et løft i reiselivsnæringen. Konsulentselskapet Mimir som har bistått, peker på at det er et stort løft for lokalsamfunnet og at det vil ta tid å innarbeide «et eierskap» til planen. Planarbeidet i den siste fasen skal gå fram til 2017, og peker blant annet på tre faktorer for å lykkes:
- Helårsturisme som forutsetning for lønnsomheten.
- Veksten i reiselivet kanaliseres gjennom Longyearbyen med en gradvis nedtoning av reiselivsmålene jo lenger unna man kommer.
- God infrastruktur.

Samtidig er det flere utfordringer for den nye reiselivssatsingen på Svalbard. Blant annet pekes det på at Svalbard skiller seg lite ut i forhold til andre arktiske reiselivsmål som kommer.

I tillegg er kapasiteten på Svalbard varierende i løpet av året, fra sprengt kapasitet til manglende tilbud. Det er også usikkerhet i forhold til flyruter.

I planen som skal vedtas går det videre fram at Longyearbyen ikke er godt nok tilrettelagt som selvstendig opplevelsesarena gjennom hele året, og at stedet dermed ikke er godt nok utviklet for videre vekst.

Det pekes videre på at reiselivsaktørene opplever at det er en krevende forvaltning av rammebetingelsene lokalt, samtidig som det er nødvendig å drive bærekraftig. Her savner aktørene et bedre samarbeid mellom reiselivsnæringen og Sysselmannen som premiss-leverandør.
De neste to årene kommer reiselivet til å jobbe med merkevarebyggingen samt å utvikle eksisterende tilbud og bygge nye attraksjoner i og rundt Longyearbyen.

Videre legges vekt på videreutviklingen av lokal mat, forskningsbaserte opplevelser, spesialisering og ulike tilbud i de ulike sesongene.

Samtidig jobbes det videre med bærekraftig reisemål og utvikling av vertskapsrollen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!