Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vedtar reiselivsplan

Tirsdag vedtar Longyearbyen lokalstyre etter alt å dømme Masterplanen for reiselivet på Svalbard.

Planen skal gi en spissing, profesjonalisering og et løft i reiselivsnæringen. Konsulentselskapet Mimir som har bistått, peker på at det er et stort løft for lokalsamfunnet og at det vil ta tid å innarbeide «et eierskap» til planen. Planarbeidet i den siste fasen skal gå fram til 2017, og peker blant annet på tre faktorer for å lykkes:
- Helårsturisme som forutsetning for lønnsomheten.
- Veksten i reiselivet kanaliseres gjennom Longyearbyen med en gradvis nedtoning av reiselivsmålene jo lenger unna man kommer.
- God infrastruktur.

Samtidig er det flere utfordringer for den nye reiselivssatsingen på Svalbard. Blant annet pekes det på at Svalbard skiller seg lite ut i forhold til andre arktiske reiselivsmål som kommer.

I tillegg er kapasiteten på Svalbard varierende i løpet av året, fra sprengt kapasitet til manglende tilbud. Det er også usikkerhet i forhold til flyruter.

I planen som skal vedtas går det videre fram at Longyearbyen ikke er godt nok tilrettelagt som selvstendig opplevelsesarena gjennom hele året, og at stedet dermed ikke er godt nok utviklet for videre vekst.

Det pekes videre på at reiselivsaktørene opplever at det er en krevende forvaltning av rammebetingelsene lokalt, samtidig som det er nødvendig å drive bærekraftig. Her savner aktørene et bedre samarbeid mellom reiselivsnæringen og Sysselmannen som premiss-leverandør.
De neste to årene kommer reiselivet til å jobbe med merkevarebyggingen samt å utvikle eksisterende tilbud og bygge nye attraksjoner i og rundt Longyearbyen.

Videre legges vekt på videreutviklingen av lokal mat, forskningsbaserte opplevelser, spesialisering og ulike tilbud i de ulike sesongene.

Samtidig jobbes det videre med bærekraftig reisemål og utvikling av vertskapsrollen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!