Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vedtar reiselivsplan

Tirsdag vedtar Longyearbyen lokalstyre etter alt å dømme Masterplanen for reiselivet på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Planen skal gi en spissing, profesjonalisering og et løft i reiselivsnæringen. Konsulentselskapet Mimir som har bistått, peker på at det er et stort løft for lokalsamfunnet og at det vil ta tid å innarbeide «et eierskap» til planen. Planarbeidet i den siste fasen skal gå fram til 2017, og peker blant annet på tre faktorer for å lykkes:
- Helårsturisme som forutsetning for lønnsomheten.
- Veksten i reiselivet kanaliseres gjennom Longyearbyen med en gradvis nedtoning av reiselivsmålene jo lenger unna man kommer.
- God infrastruktur.

Samtidig er det flere utfordringer for den nye reiselivssatsingen på Svalbard. Blant annet pekes det på at Svalbard skiller seg lite ut i forhold til andre arktiske reiselivsmål som kommer.

I tillegg er kapasiteten på Svalbard varierende i løpet av året, fra sprengt kapasitet til manglende tilbud. Det er også usikkerhet i forhold til flyruter.

I planen som skal vedtas går det videre fram at Longyearbyen ikke er godt nok tilrettelagt som selvstendig opplevelsesarena gjennom hele året, og at stedet dermed ikke er godt nok utviklet for videre vekst.

Det pekes videre på at reiselivsaktørene opplever at det er en krevende forvaltning av rammebetingelsene lokalt, samtidig som det er nødvendig å drive bærekraftig. Her savner aktørene et bedre samarbeid mellom reiselivsnæringen og Sysselmannen som premiss-leverandør.
De neste to årene kommer reiselivet til å jobbe med merkevarebyggingen samt å utvikle eksisterende tilbud og bygge nye attraksjoner i og rundt Longyearbyen.

Videre legges vekt på videreutviklingen av lokal mat, forskningsbaserte opplevelser, spesialisering og ulike tilbud i de ulike sesongene.

Samtidig jobbes det videre med bærekraftig reisemål og utvikling av vertskapsrollen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!