Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vedtar bot på 100.000

Leggingen av fiberkabelen her ved Brandallaguna høsten 2014, kostet Kings Bay dyrt. FOTO: Eirik Palm

Vedtar bot på 100.000

Kings Bay beklager at det ikke ble søkt om forhåndsgodkjenning av en fibergrøft ved det planlagte jordobservatoriet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.01.2016 kl 16:28

Det statseide selskapet er raskt ute og beklager at det ikke ble søkt om forhåndsgodkjenning av leggingen av fiberkabelen høsten 2014. Dermed koster den 20-30 meter lange grøfta selskapet 100.000 kroner.

Vanskelig geografi

Det var under leggingen av fiberkabelen mellom Longyerbyen og Ny-Ålesund for to år siden at planene for kabelen måtte endres.

I en epostveksling med Sysselmannens miljøvernavdeling skrev Uninett, som hadde ansvaret for å legge fiberkabelen at løsmasser på havbunnen førte til at de måtte horisontalbore 350 meter for å komme til riktig dybde, var et problem for boreselskapene. Det ble derfor foreslått å flytte borepunktet lenger ut mot pynten. Dermed kunne lengden på røret halveres.

«Dersom dere holder dere mer enn 100 meer fra fyrlykten, og ellers følger vilkårene i tilllatelsen (datert 12-03.2013), er det i orden å flytte punktet hvor dere skl utføre horisontalboringen til den nye markeringen», fastslo rådgiver Elin M. Lien hos Sysselmannen 30. april 2013.

Hastverk

Ilandføringstedet for fiberkabelen ble dermed flyttet. Det ble i tillegg valgt å legge kabelen den korteste veien og spare et par hundre meter grøfting, i stedet for å grave langs sjøkanten helt bort til det opprinnelig godkjente ilandføringsmerket.
Det hastet med å gjøre jobben mens det var tørt i bakken, og Sysselmannen hadde allerede gitt tillatelse til ilandføring med om lag 230 meter grøft.

Hastverket i oktober 2014 gjorde at det ikke ble søkt om forhåndsgodkjenning, og det liker Sysselmannen dårlig og varslet bot.

Beklager

Kings Bay ønsker ikke å kommentere boten, men er tidlig ute med en uttalelse der selskapet legger seg flat:

Se bildet større

Administrerende direktør Ole Øiseth er raskt ute og beklager hendelsen. FOTO: Eirik Palm

«I 2010 ble det gitt konsesjon for fremføring av fiberkabel fra Longyearbyen til Ny-Ålesund. Det lanlagte ilandføringspunktet viste seg i praksis ikke å være gjennomførbart som følge av grunnforholdene. Ilandføringspunktet ble derfor godkjent endret av Sysselmannen. Traseen videre fra ilandføringspunktet til koblingspunktet ble valgt fordi skaden på tundraen med dette ble vesentlig mindre. Som følge av tidsnød under arbeidets gang ble denne traseen ikke søkt forhåndsgodkjent hos Sysselmannen. Kings Bay AS beklager at dette ikke ble gjort og har derfor valgt å vedta forelegget på 100.000 kr fra Sysselmannen», heter det i uttalelsen som kom fra administrerende direktør Ole Øiseth før vedtaket ble allment kjent.

Se bildet større

Sysselmannen ser generelt alvorlig på tiltak som ikke er godkjente, sier miljøvernsief Knut Fossum. FOTO: Christopher Engås

– Generelt alvorlig

– Dette er en sak som har oppstått og som er anmeldt før jeg startet som miljøvernsjef. På generell basis kan jeg si at vi ser alvorlig på at tiltak ikke gjennomføres i henhold til tillatelser og vilkår som er satt. Det er viktig at brudd på tillatelser og vilkår følges opp, sier miljøvernsjef Knut Fossum.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!