Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vått, våtere, våtest

Vått og kaldt: Turister på visuell fuglejakt måtte også tåle de mange dråpene fra himmelen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Vått, våtere, våtest

På fastlandet snakker de om den beste sommeren på mange år. På Longyearbyen har det aldri vært våtere.

Tekst:

Publisert:

Bløt tundra, sleipe steiner. Selv langt ute i september er det godt med drag i elvene rundt oss. Et stille refreng har bredt seg over øya denne sommeren, som om Sigbjørn Obstfelder selv satt i Longyearbyen og diktet:

sikk, sakk,
vi drypper på tak,
tikk, takk,
det regner i dag
regn, regn, regn, regn,
øsende regn,
pøsende regn

Og det sukkes og ristes på hodet. Makan til våt sommer er det ingen som husker. Vi ringer Svalbard lufthavn for å høre om folkedypets følelser stemmer med den kvantitative fasiten.

– Kan dere bekrefte at vi har hatt all mulig grunn til å klage?

– Vi har vel det. Jeg har vært her de siste seks somrene, og dette er den våteste jeg har opplevd, sier Johannes Rundhaug, som er sommervikar for meterologikonsulent Torgeir Mørk på Svalbard lufthavn.

241 prosent

Førstekonsulent Stein Kristiansen ved klimatjenesten på Meterologisk institutt i Oslo tar sterkere i:

– Det har aldri vært målt en så nedbørrik sommer siden målingene startet på Svalbard lufthavn i 1976, sier han.

Fra 1. juni til 31. august kom det 123 millimeter nedbør. Det er to og en halv ganger mer enn normalen. 241 prosent, for å være nøyaktig.

– Men vær klar over at dere normalt ikke har så mye nedbør. Så det skal lite til for at det skal bli en veldig høy prosent, sier Kristiansen.

For å illustrere dette, viser Kristiansen til Finnmark-bygda Skogfoss i Pasvik. De har fått omtrent samme mengde nedbør i år, men for dem utgjør det 68 prosent av normalen.

Ørken?

– Vi hører stadig vekk at vi lever i en arktisk ørken, men begynner å lure på om det er sant?

– Det kan jeg godt forestille meg. Denne sommeren hadde dere 57 dager med målbar nedbør. 25 av dem hadde mer enn 1 millimeter nedbør. Når det kommer så jevnt og trutt, er det klart at det merkes.

– Men er det slutt på ørkenvandringen her nord?

– Neida, men vi kommer ikke bort fra at temperaturen har steget generelt, og med stigende temperaturer, vil nedbørsmengden øke. Det betyr ikke at antall dager med nedbør vil øke, men det vil komme mer.

– Betyr det at det blir en snørik vinter?

– Det kan vi ikke si noe om, for sommeren sier ingenting om vinteren. Det er en liten sammenheng mellom mengden vinternedbør og når våren begynner. Hvis det er lite snø og is, vil temperaturen stige raskere.

Nylig tørr sommer

Kristiansen peker på at man ikke må se seg blind på ett år, det sier lite om hvorvidt klimaet endrer seg. Han viser til at det bare er to år siden vi fikk fattige 24,9 millimeter gjennom hele sommeren.

– Det var den tørreste sommeren siden 1998, som holder rekorden med 14,4 millimeter, sier han.

– Det er isfritt rundt hele øya for tida. Er det med på å forklare alt regnet?

– Det betyr ikke noe for nedbøren i seg selv, for dette handler om sirkulasjonsmønsteret. Men når det kommer nedbørsområder innover dere, er det større sjanse for at det kommer som regn og mye nedbør når temperaturen er høyere. Isen er med på å bestemme hvor mye luftmasssen avkjøles, sier Kristiansen.

Skyter budbringeren

I resten av landet har gjennomsnittstemperaturen ligget 1,1 grader over normalen. Værstasjonen i Vardø har ikke registrert en varmere sommer siden 1840. Det har vært litt våtere enn normalt, men ikke mye.

Men her nord har regnleie folk i Longyearbyen begynt å skyte budbringeren. Sommervikar Rundhaug på Svalbard lufthavn har fått høre det:

– Folk er ikke veldig fornøyde med meg. Det var en som lurte på når Torgeir Mørk kommer tilbake slik at det kan bli litt finere vær. Men jeg drar ned neste helg, så da blir det kanskje bra igjen, spøker Rundhaug.

Se bildet større

Sørpeskred: I juni gikk det en rekke sørpeskred rundt Longyearbyen. Mye regn og høye temperaturer var årsaken. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Vanlig syn: Denne sommeren har vannspruten stått når kullbilen og andre bilder har kommet kjørende. FOTO: Birger Amundsen

Faktaboks

›› Nedbør siste somrene

• 2011: 24,9 mm.
• 2012: 49,8 mm.
• 2013: 123 mm.

Kilde: Meterologisk institutt

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!