Vårtegn i dyreriket

Snøspurv og alkekonge er dukket opp, men også de stedfaste artene trives i lysere omgivelser.

Publisert

Bjørn Frantzen i Longyearbyen feltbiologiske forening har sendt oss disse bildene av dyreliv i og rundt Longyearbyen.

«Selv om det er kaldt, kommer de artene som i alle år tidligere også har forholdt seg mer til kalenderen enn til temperaturen tilbake igjen,» skriver Frantzen.

Han er en ivrig fotograf, og har fanget de vanligste artene med linsen sin den siste tiden.

«De viktigste artene er likevel de som er hos oss hele året. Svalbardreinen, klumpete og litt rare er der for oss å nyte hele året.

Svalbardrein.

Fjellrevene ovenfor Huset har bjeffet på oss i hele vinter.

Polarrev og fjellrev er samme art. Den er svært sjelden på fastlandet, men tallrik på Svalbard.

Storkobbene som blir synlige straks det finnes et lite isflak å legge seg opp på. I helga kunne vi se to forskjellige individer i Småbåthavna.

Storkobbe tar seg en rast på isen.

Noen ærfugler ses ofte langs Strandveien, polarmåkene patruljerer allerede i byen og ligger i flokker og plukker snacks i fjorden der kloakken flyter opp. Småflokker med alkekonger ble sett ved Varden flyr raskt omkring og skratter. Neste vårtegn nå er snøspurven. Har noen allerede sett den?

En flokk alkekonger. Fuglen er den mest tallrike sjøfuglarten i verden, og hekker blant annet på Svalbard.
Polarmåker dupper i vannskorpa.
Ærfugl.

Nyt dyrelivet i nærmiljøet. Fjellreven er kjempesjelden på fastlandet. Her er den nesten håndtam. Villrein er en truet art i sentrale fjellstrøk på fastlandet, her kan du stoppe opp og slå av en prat med et reinsdyr i vegkanten uten at reinen blir plaget av den grunn. Når storkobben har lagt seg opp på et isflak og har blitt helt tørr, ønsker den ikke å hoppe i vannet igjen. Da kan du komme ganske så nær. Dersom en ikke skriker og bråker, men ser på atferden til dyret og stopper opp når den viser at du kommer for nær, får du selopplevelser som fastlandet kan misunne oss.

Husk – dette er HELT GRATIS!»

Powered by Labrador CMS