Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varsomt med gravemaskin

De skredrammede spisshusene plukkes fra hverandre bit for bit med grabben på gravemaskina. Men gutta som gjør jobben følger med, for det dukker ofte opp gjenstander som er av verdi til de som har bodd i husene. FOTO: Christopher Engås

Varsomt med gravemaskin

De river spisshusene, en etter en. Men selv den kraftige grabben på gravemaskina har vaktsomme øyne bak seg.

Tekst:

Publisert:

Rivingen av de elleve spisshusene som ble tatt av skredet den 19. desember er for lengst i gang. Men det er ikke en hvilken som helst rivejobb for karene i LNS Spitsbergen.

– Det går ikke en dag uten at vi finner noe vi tror kan være av betydelig verdi for de som har bodd i husene, sier Andreas Grøtting Karlsen og Tommy Larsen.

Se bildet større

LNS Spitsbergen bruker noen uker på jobben. Og til sommeren blir det håndplukking av glass og annet som er igjen. FOTO: Christopher Engås

Julehandel

Karlsen og Larsen utgjør «fortroppen» i rivearbeidet. De to går inn i husene før de rives for å ta ut så mye som mulig av det som er spesialavfall. Vinduer som er hele skal lirkes ut, og hvis de ikke er hele, skal karmen tas. Det elektriske anlegget, lysarmatur og enkelte typer fliser er også ting som står på lista til de to.

Se bildet større

Før rivingen starter går fortroppen inn. Andreas Grøtting Karlsen (t.v.) og Tommy Larsen fjerner vinduer og det de klarer å fjerne av el-installasjoner. Enkelte steder er det for risikabelt å bevege seg. Da blir sorteringen gjort i etterkant, eller overlatt til mottaket på fastlandet. FOTO: Christopher Engås

– Alt skal sorteres, til og med matavfall, sier LNS Spitsbergen-sjef Frank Jakobsen.

Og det er ikke så rent lite matavfall karene har funnet i husene. Flere steder er det tydelig at det er snakk om ei husholdning som stoppet opp litt før klokka halv elleve fem dager før jul i fjor.

– Mange steder er det godt synlig at det har blitt handlet inn ekstra med mat før jul. Vi har funnet mengder med juleribbe og molter, for eksempel, sier Andreas.

Da Svalbardposten besøkte rivegjengen var de i gang med huset som en gang hadde adresse Vei 230-26. Det er det sjette huset i rekken. Det første var verst.

Varsomt

– Folk omkom i skredet, og mange fikk livene sine snudd opp-ned. Derfor var det litt ekkelt å gå inn i husene til å begynne med. Det var jo en slags privat sfære over det. Men nå har vi mer fått det synet at det dreier seg om å gjøre en nødvendig jobb, sier Tommy Larsen.

Jobb eller ikke. Både Andreas og Tommy har et vaktsomt blikk der de går inn. De som bodde i husene har levert inn lister over ting de savner. Og mange ganger blir gjenstandene funnet.

– Vi har funnet mengder med bilder som har vært verdifulle for folk. Dagbøker, karakterbøker og pass er andre ting som har dukket opp, sier Andreas.

– Det går ikke en dag uten at guttene kommer inn på kontoret mitt med ting de mistenker kan være av verdi for de som har bodd i huset, sier Frank Jakobsen.

Tør ikke alltid

Folk har fått anledning til å hente eiendeler ut av de husene som er noenlunde strukturelt sikre. Men enkelte plasser mangler det så mye av den bærende konstruksjonen at selv ikke rivegjengen tør gå inn.

I 230-26 er alt av inventar fjernet. Bare noen knuste lamper og fat ligger på stuegulvet kan minne om at her bodde folk for et par måneder siden. Gulv og tak i både første og andre etasje har ei bratt helling nedover bort fra fjellsiden.

Det er når man kikker inn i det som en gang var kjøkkenet og inngangspartiet på huset at man skjønner hvilke enorme krefter som har vært i sving. Veggene har klappet rett inn i rommene. Vinduer, veggplater, isolasjon og listverk ligger hulter til bulter inne i rommet. Kjøleskapet virker kastet tilfeldig inn, og inntil den plassbygde innredninga ligger et reservehjul til en bil. Begravd midt inne i haugen ligger «eieren» av det nevnte dekket, en Toyota.

Se bildet større

Slik så kjøkkenet i 230-26 ut før huset ble revet. Bak haugen foran står en bil. FOTO: Christopher Engås

Legges på Hotellneset

Etter hvert som gravemaskinfører Kenneth Johansen fyller containere med deler av revne hus, kjøres de til Hotellneset. Her tømmes de i et spesiallaget deponi med nettingbelagte vegger og tak. Også i denne operasjonen har arbeidsfolket øynene åpne.

– Etter at jeg har tømt containerne på Hotellneset, kikker jeg over lasset for å se om det kan være noe som kan være av interesse for de som har bodd i huset, sier Aleksander Nyborg Kiil.

Se bildet større

Når Aleksander Nyborg Kiil tømmer avfallet på Hotellneset, ser han gjennom lasset for verdisaker. FOTO: Christopher Engås

Flere ganger har han oppdaget viktige eiendeler i lassene etter tømming - like før bulldoseren knuser bygningsavfallet. Når alle husene er revet, skal avfallet fraktes til Stormoen mottaksstasjon i Balsfjord kommune i Troms som drives av selskapet Perpetuum. Her skal det som er igjen av spisshusene finsorteres.

Om ei drøy uke er rivingen av de elleve spisshusene ferdig. Men jobben er på langt nær ferdig, forteller Frank Jakobsen.

Håndplukking

– Det blir fortsatt arbeid igjen når våren kommer. Området skal ryddes helt, og det betyr at det blir å gå å plukke glass og annet småtteri for hånd, sier han.

Jakobsen har bodd i Longyearbyen nesten hele livet.

– Hvordan er det å være vitne til at så mye svalbardhistorie blir fjernet?

– Jeg har selv bodd i flere av disse husene, inkludert det som ble flyttet lengst av skredet. Husene har vært en del av bybildet siden 1970-tallet, og det sier seg selv at det er veldig rart å nå stå oppi en sjau der vi river mange av dem og kjører dem vekk, sier Frank Jakobsen.

Se bildet større

Administrerende direktør FrankJakobsen (f.v.), Andreas Grøtting Karlsen og Tommy Larsen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Til kamp mot forsikringskrav

Reiselivsnæringen mener praksisen er urimelig.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!