Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varsling reddet to hus

Dette synet møtte brannmannskapet da de tok seg inn i leiligheten i Longyearbyen. FOTO: Brann- og redningstjenesten

Varsling reddet to hus

Investeringen i direktevarslingssystemet er allerede inntjent, sier brannsjef Jan Olav Sæther.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.03.2014 kl 21:17

Sist fredag formiddag fikk Longyearbyen brann- og redning en automatisk alarm til 110-sentralen fra et boligområde. Etter få minutter var mannskaper på plass.

Veltet ut røyk
– Det veltet røyk ut av inngangspartiet da vi tok oss inn i huset. Samtidig hørtes en voldsom kakling fra kjøkkenet, hvor en kjele formelig sto og hoppet på komfyren, forteller brannsjef Jan Olav Sæther.

Forklaringa er like enkel som handlingen er farlig. Vedkommende som bor i huset hadde dratt ut, og glemt at en kjele sto på kok på komfyren. Sæther er nesten sikker på at direktevarslingssystemet reddet to boliger.

– Her var det ingen hjemme. Ingen ville oppdaget denne brannen før vinduene ble blåst ut av overtrykket som oppstår i slike situasjoner. Når det kommer så langt, er det ofte for seint å gjøre noe. Direktevarslingssystemet reddet mest sannsynlig to boliger i byen denne fredagen, og dermed er svært mye av investeringen inntjent, sier han.

Røykskader
Branntilløpet i boligen førte ikke til nevneverdige fysiske skader på boligen, men etter slike episoder setter det seg lukt i alt av inventar, slik at boligen må vaskes helt ned.
Sysselmannen oppretter rutinemessig sak på hendelsen, men det har ikke lykkes Svalbardposten å finne ut om saken får påtalemessige konsekvenser for personen det gjelder.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!