Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varsling reddet to hus

Dette synet møtte brannmannskapet da de tok seg inn i leiligheten i Longyearbyen. FOTO: Brann- og redningstjenesten

Varsling reddet to hus

Investeringen i direktevarslingssystemet er allerede inntjent, sier brannsjef Jan Olav Sæther.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.03.2014 kl 21:17

Sist fredag formiddag fikk Longyearbyen brann- og redning en automatisk alarm til 110-sentralen fra et boligområde. Etter få minutter var mannskaper på plass.

Veltet ut røyk
– Det veltet røyk ut av inngangspartiet da vi tok oss inn i huset. Samtidig hørtes en voldsom kakling fra kjøkkenet, hvor en kjele formelig sto og hoppet på komfyren, forteller brannsjef Jan Olav Sæther.

Forklaringa er like enkel som handlingen er farlig. Vedkommende som bor i huset hadde dratt ut, og glemt at en kjele sto på kok på komfyren. Sæther er nesten sikker på at direktevarslingssystemet reddet to boliger.

– Her var det ingen hjemme. Ingen ville oppdaget denne brannen før vinduene ble blåst ut av overtrykket som oppstår i slike situasjoner. Når det kommer så langt, er det ofte for seint å gjøre noe. Direktevarslingssystemet reddet mest sannsynlig to boliger i byen denne fredagen, og dermed er svært mye av investeringen inntjent, sier han.

Røykskader
Branntilløpet i boligen førte ikke til nevneverdige fysiske skader på boligen, men etter slike episoder setter det seg lukt i alt av inventar, slik at boligen må vaskes helt ned.
Sysselmannen oppretter rutinemessig sak på hendelsen, men det har ikke lykkes Svalbardposten å finne ut om saken får påtalemessige konsekvenser for personen det gjelder.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!