Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varsler store utgifter

Trenger oppgraderinger: Svømmehallen, som hallbestyrer Kåre Hovland har ansvar for, trenger på sikt nye gulvfliser og nytt renseanlegg. Hallen er blitt så gammel at det snart er tid for å skifte ut dyre deler. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Varsler store utgifter

Svalbardhallen begynner å dra på åra. Hallsjef Kåre Hovland ønsker å gjøre politikerne oppmerksomme på at den vil trenge en del pleie i åra som kommer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.10.2012 kl 08:47

En tilstandsrapport utarbeidet av Sweco viser at prislappen på vedlikehold av Svalbardhallen kan komme opp i 26 millioner kroner de neste 10-15 årene.

– Hallen har passert 15 år og da var det på tide med en tilstandsrapport. I forbindelse med Snu-prosjektet mener jeg også det er nødvendig å synliggjøre for politikerne hvilke kostnader et så stort anlegg fører med seg. Så kan de ta det med inn i diskusjonene i budsjettsammenheng, sier enhetsleder for idrettsanlegg Kåre Hovland.


Strakstiltak går bra

Rapporten slår fast at Svalbardhallen er godt vedlikeholdt, men foreslår noen strakstiltak i tillegg til større renovasjonsarbeider som må tas noen år fram i tid.

– Vi har prøvd så godt vi kan å ta vare på hallen. Vi har malt og vedlikeholdt, og forsøkt å ta ting med én gang. Dermed akselererer ikke vedlikeholdsbehovet mer enn nødvendig. Service på de tekniske anleggene har vi hvert år, forteller Hovland.

Blant strakstiltakene er en vannskade ved vannkrana i svømmehallen og en fuktskade på et lager. Strakstiltakene er anslått å koste 359.000 kroner inkludert uforutsette utgifter.

– Har dere råd til dette i 2013?

– Strakstiltakene i rapporten regner vi som vanlig vedlikehold. De kan vi klare å ta innenfor budsjettrammen i år og neste år, dersom det ikke skjer noe spesielt. Noen av strakstiltakene i rapporten har vi allerede utført, sier hallbestyreren.


Mye kan skje

Utbedringene som må til de neste årene, er det ikke like enkelt å finne penger til.

Flisene på gulvet i svømmehallen bør skiftes ut på sikt, og flisene på gulvene i garderobene bør byttes med sklifrie fliser. Gulvet i idrettshallen er lakkert annethvert år og har en bra standard, men nå har det snart gått så mange år at gulvet må slipes ned for å bli optimalt igjen.

– Levetiden på de tekniske anleggene kalkulerer man til 20 år, men de kan også gå i 30 år, sier Hovland.

Han forteller at kostnadene ved å skifte ett ventilasjonsanlegg ligger på mellom 0,5 og 1 million kroner. Hallen har fem anlegg, det ene er fra 2007, de andre er fra da bygget var nytt. Hovland understreker også at nye anlegg vil ha ny teknologi og bruke mindre energi.

– Om renseanlegget i svømmehallen må skiftes ut, vil det også koste millionbeløp, sier Hovland.

Hallen har ingen økonomisk buffer for uforutsette hendelser.

– Nei, vi er en del av Kultur- og fritidsforetaket, og der har vi et fond. Det er den eneste bufferen i systemet, sier Hovland.

På neste års budsjett har ikke Kultur- og fritidsforetaket satt av penger til sparing på fond, heller ikke til vedlikehold av Svalbardhallen.

Faktaboks

Svalbardhallen:

Sto ferdig i 1996

Tilbygg med treningsrom bygget i 2007

Bruttoareal 3.400 kvadratmeter

Inneholder idrettshall, klatrevegg, squash-bane, skytebane, svømmehall, treningsrom, kiosk og garderober med badstu.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!