Varsler store endringer i driften

Styret varsler "betydelige endringer" i driften av Store Norske. Kullselskapet går mot et nisifret underskudd i 2014.

Styret skal nå komme raskt tilbake til departementet med et konkret forslag for Store Norske, sier styreleder Annette Malm Justad. Her er hun i forbindelse med den offisielle åpningen av Lunckefjell-gruva.
Publisert
Styrelederen i Store Norske varsler store endringer i driften. Her fra klargjøringen av Lunckefjell-gruva i februar i år.

Mandag var styreleder Annette Malm Justad i møte med Eierskapsavdelingen i Nærings- og fiskeridepartementet for å informere om situasjonen til det statlige kullselskapet på Svalbard. Fram til neste møte skal styret jobbe videre med konkrete løsningsforslag for Store Norske.

– Det er viktig å arbeide så raskt som mulig, samtidig som vi må gjøre en god jobb. Vi snakker ikke om dager, men i løpet av november bør vi ha kommet et godt stykke videre, sier Justad til Svalbardposten.

Jobber videre
Svalbardposten skrev 27. oktober at styret vil gå i dialog med eieren, de ansatte og banken for å sikre driften i 2015 og 2016. Lavere produksjon og fallende kullpriser har ført hjørnesteinsbedriften i Longyearbyen i en alvorlig situasjon.

– Min opplevelse var at de var geunint interessert i å høre hva vi har å berette, og å sette seg inn i situasjonen. Nå er det slik at vi må arbeide videre med hva vi skal komme tilbake med, sier Justad om mandagens møte.

LES OGSÅ:
Skal i samtaler med Store Norske

Nisifret underskudd
I tillegg til kullpriser som ligger minst ti dollar under det Store Norske må ha for tonnet, har det vært en trang fødsel for kullproduksjonen i den nye Lunckefjell-gruva. I sommer ble det klart at et panel ble kortere på grunn av for mye mellomstein i kullet. For å greie volumet for neste år måtte selskapet hyre inn 30 ansatte på midlertidig kontrakt for å starte kullproduksjon i randsonen rundt den gamle Svea Nord-gruva.

Ekstrakostnaden kan bli 100 millioner kroner. I tillegg kommer altså tap på grunn av lave kullpriser, noe som kan bety et underskudd i 2014 på nær 200 millioner kroner.

Styrelederen vil ikke være konkret på tall, men bekrefter overfor Svalbardposten at det er ventet et betydelig underskudd.

LES OGSÅ: Kaller situasjonen alvorlig

LES OGSÅ: Mangler ti dollar på tonnet

Konsekvenser for alle
Kullprisen har falt kraftig, og vil ifølge prisprognosene i verdensmarkedet ligger langt under det kullselskapet trenger for å gå i balanse. Eksperter har sagt at de lave prisene kan holde seg i ti år framover.

– Derfor blir det endringer, og det får dessverre konsekvenser for de ansatte i selskapet. Men vi må gjøre dette ordentlig, for det er vanskelige avgjørelser, sier Annette Malm Justad.

Hun vil fortsatt ikke være konkret på hvilke tiltak det er snakk om, og sier styret og administrasjonen i Store Norske vil legge fram løsninger for Nærings- og fiskeridepartementet, og at arbeidet skal skje i dialog med de tillitsvalgte.

Hun sier imidlertid at tiltakene vil berøre ansatte i hele selskapet.

– Utgangspunktet for det arbeidet som nå gjøres er at betydelige endringer i driftsopplegget er nødt til å komme raskt. Så snart tiltak er grundig vurdert og løsningsforslaget foreligger, vil vi gi ny informasjon. Vi vil i denne prosessen arbeide nært med de tillitsvalgte i Store Norske, sier Annette Malm Justad.

Søndag sa statsminister Erna Solberg (H) at hun ikke vil love noe, men at eieren vil vurdere saken.

– Vi må gå inn og se på hva vi har lov å gjøre, hva vi kan gjøre, og hvilke prosjekter selskapet faktisk har for å komme i lønnsom drift igjen, sa Solberg.

Powered by Labrador CMS