Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varsler søksmål i kullkrangel

Advokat Sveinung O. Flaaten vurderer et dokument med kollega Pål M. Andreassen under utmålsforretningen i Longyearbyen tirsdag. Nå går de videre med saken. FOTO: Christopher Engås

Varsler søksmål i kullkrangel

Austre Adventfjord AS varsler etterspill etter tildelingen av kullrettigheter, som fant sted i Longyearbyen denne uka.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.08.2014 kl 14:12

Stemningen var spent inne i salen i andre etasje i Post- og bankbygget i Longyearbyen tirsdag. I over et år har krangelen om rettighetene pågått, til dels for åpne mikrofoner. Foran satt representanter fra Store Norske. I stolrekkene bak var Austre Adventfjord representert ved blant andre gruvesjef Bjørn Fjukstad og advokatene Pål M. Andreassen og Sveinung O. Flaaten. Sistnevnte sier til Svalbardposten at selskapet nå vil forberede søksmål.

– Det er den eneste framgangsmåten som følger av Bergverksordningen. Motparten her vil være både Nærings- og fiskeridepartementet og Store Norske, sier han.

IN ENGLISH: Lawsuit planned in mining dispute

Reserve

Det står om sju utmål på til sammen 61,1 kvadratkilometer som strekker seg over mesteparten av Operafjellet, samt en liten de av Hiorthfjellet. Utmålene som tirsdag ble tildelt Store Norske, ligger på eiendommen Austre Adventfjord, og eierselskapet Austre Adventfjord AS hadde selv begjært rettigheter for kulldrift her.

I løpet av tirsdagen ble det avholdt to utmålsforretninger. På formiddagen ble det klart at Store Norske får tildelt sju utmål, som i hovedsak ligger på Operafjellet.

Tre timer senere ble det klart at Austre Adventfjord AS får rettighetene til de resterende ti. Disse utmålene ligger på Hiorthfjellet ved siden av Operafjellet.
Det statlige gruveselskapet til nå gjennomført ni kjernebor-inger på Operafjellet.

– Det er jo et ledd i forberedelsene. Et gruveselskap er avhengig av å ha et langsiktig perspektiv, og vi ser Operafjellet som en ressurs som det vil være naturlig å gå løs på etter at aktiviteten ved Svea er avsluttet. Det må vi begynne å utrede nå, sier letejef Morten Often i Store Norske.

Frustrert
Foreløpige anslag ligger på at fjellet inneholder rundt ti millioner tonn utvinnbart kull, men dette kan endre seg mens undersøkelsene pågår. Til sammenlikning var den antatte mengden i Lunckefjellgruva på 8,4 millioner tonn.

Kullet i delen den av Operafjellet som kalles Bassen, er også den eneste kjente forekomsten av en viss størrelse som Store Norske har når Lunckefjellet, Svea og Ispallen etter hvert er tømt.

– Problemet vårt i øyeblikket er at vi ikke har andre forekomster i sikte. En stor utfordring for oss er at vi heller ikke tilsynelatende får lov å lete i nye områder, sier Often.

Han legger til at Store Norske har kullreserver for et par tiår framover så fremt de selskapet kjenner i dag kan produseres lønnsomt og selskapet får tillatelse til å ta dem ut.

– Men som letesjef vil jeg si at det er fustrerende å ikke få lov til å lete etter nye ressurser.

Båndlegges
Austre Adventfjord akter ikke å gi opp kampen om ressursene, og advokat Sveinung O. Flaaten sier selskapet vil fremme et søksmål innen fristen på seks måneder.
I tillegg kommer det søksmål om utmål i Hallwylfjellet lenger inn og på motsatt side av Adventdalen. Heller ikke her fikk Austre Adventfjord AS utmål fordi Store Norske har rettigheter.

Selskapet er i tvil om Store Norske noen gang vil gå i gang med gruvedrift på Operafjellet. I et brev til Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard, skriver Flaaten at det er i strid med Bergverksordningen å godta begjæringer om utmål «som har til hensikt å holde andre borte og båndlegge områder hvor det tross utmålstildelinger ikke vil bli satt i gang virksomhet».

Brevet ble overlevert samme dag som utmålsforretningene, og Flaaten peker videre på at Store Norske historisk har begjært et svært stort antall utmål, og at godt over 90 prosent av disse har blitt liggende uberørte.

Både salg og drift

Tildelingen på Operafjellet slår dessuten beina under prosjektet til Austre Adventfjord AS, ifølge selskapet.

«Området for de omtvistede syv utmål vil få direkte innvirkning på planlegging og tilretteleggelse av gruvedrift på de ti øvrige utmål, slik at virksomheten på de ti utmål vil være avhengig av status for de syv øvrige. Det er således også på en slik bakgrunn uakseptabelt at SNSK faktisk skal kunne forhindre igangsettelse av drift på de ti uomtvistede utmål ved å utsette drift på de omtvistede til 2028», skriver han.

– Men hva er poenget ved å skulle starte gruvedrift når eiendommen skal selges?

– Bergverksordningen skiller mellom eiendomsrett på den ene siden og rettigheter til å utvinne på den andre. Det er ikke nødvendig å eie for å kunne drive. Målet til Austre Adventfjord AS er både salg og gruvedrift, sier Sveinung O. Flaaten, som fastslår at selskapet er forberedt på å ta den tiden som er nødvendig.

– Oppfylt
Morten Often er uenig.
– Jeg kan jo ikke si noe om hva Austre Adventfjord kommer til gjøre. Jeg kan vel bare si at så langt jeg kan forstå, så har vi oppfylt de kravene som stilles til formalia i denne prosessen. Jeg har vanskelig for å se at det er grunnlag for protest, sier han

– Hva tenker du om stemningen i salen under utmålsforretningen?

– Det har vært en del mediepolemikk i denne saken. Stemningen var jo litt spent, men for så vidt interessant. Vi har jo ikke noen problemer med å snakke sammen. Det var åpenhet, og jeg har ikke vanskeligheter med at det er flere som er interessert i rettighetene, sier han.

Dersom Austre Adventfjord ikke vinner fram i retten, har grunneieren ett år på seg til å melde fra om den vil delta i gruveprosjektet med opptil 25 prosent.
Salget av eiendommen er fremdeles ikke avklart, men Nærings- og fiskeridepartementet har jobbet på spreng med saken.

Mandag får næringsminister Monica Mæland (H) selv se den omstridte eiendommen når hun kommer på sitt første statsrådbesøk til Svalbard.

Se bildet større

Sveinung L. Thesen, Malte Jochmann og letesjef Morten Often fra Store Norske studerer dokumentene under utmålsforretningen. Advokat Sveinung O. Flaaten (i dressjakke) var ikke fornøyd med resultatet. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Posten sender ekstrafly til Longyearbyen fredag ettermiddag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!