Varsler ny svalbardmelding

Avgjørende at regjeringen ser alt i sammenheng, sier svalbardminister Anders Anundsen, som også vil utdrede alternativer til kullkraft.

Svalbardminister Anders Anundsen (Frp) varsler ny stortingsmelding om Svalbard.
Publisert

Drøye seks år etter siste stortingsmelding om norsk svalbardpolitikk, varsler regjeringen at den kommer med en ny korrigering av kursen. Bakgrunnen er situasjonen med Store Norske som siden 2013 har kuttet rundt 150 stillinger. Nylig ba hjørnesteinbedriften om kriselån på 450 millioner kroner.

Vurderer kulldrift
- Jeg må si jeg er veldig stolt over og fornøyd med å kunne fortelle Stortinget at regjeringen nylig har besluttet å komme med en ny svalbardmelding, nettopp fordi det skjer så mye på Svalbard nå, sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) i Stortinget tirsdag.

Dette blir i så fall den femte helhetlige stortingsmeldingen om Svalbard. Den forrige var Stortingsmelding nr. 22 2008-2009, og formålet har vært å fange opp og korrigere kursen utfra utviklingen på øygruppen, og sikre en stabil svalbardpolitikk og en robust norsk tilstedeværelse.

Under stortingsdebatten tirsdag slo Anundsen fast at det er avgjørende å se alt som skjer på Svalbard nå, i sammenheng. Han varslet også at spørsmålet om regjeringens strategi for videreutvikling av Longyearbyen vil være et av de viktigste temaene når regjeringen legger frem denne stortingsmeldingen.

Han varsler også at kulldriften vil bli vurdert i den varslede svalbardmeldingen.

Underkant
Det var Venstres Ola Elvestuen som tok opp kullkrisen og konsekvensene for Longyearbyen og Svalbard i en interpellasjon. Elvestuen fastslår at kulldriften på et tidspunkt kommer til å bli avviklet, og er opptatt av å få svar på hva regjeringen mener er den beste måten å ivareta norske interesser og opprettholde Longyearbyen som et livskraftig samfunn. Han trekker blant annet fram Longyearbyen som et framtidig logistikksenter i Arktis for internasjonal industri, overvåkning, søk og redning.

- Der utfordringen kanskje er størst i dag, er å opprettholde longyearbysamfunnet som et livskraftig lokalsamfunn. Opprettholdelse av et livskraftig lokalsamfunn på Svalbard krever en kritisk masse. I dag bor det om lag 2.100 mennesker i Longyearbyen. Drøye 2.000 er allerede i underkant av hva som anses som tilstrekkelig grunnlag for å opprettholde et moderne samfunn på 78 grader nord, sa Elvestuen, som heller ikke har noen tro på bedring i kullmarkedet.

Det er ikke avklart når en ny svalbardmelding legges fram, men arbeidet er ifølge Anundsen nettopp satt i gang og vil bli lagt fram så snart det er mulig.

- Spørsmålet om fremtidig kulldrift på Svalbard må også berøres i en slik melding. Det er imidlertid viktig å huske at en eventuell slutt på norsk kulldrift på Svalbard ikke betyr at det er slutt på kulldrift på Svalbard. Men dette er krevende spørsmål, som vi må komme tilbake til i meldingen, sa han.

I tillegg til å sørge for sysselsetting, stordriftsfordeler og en relativt stor bosetning, er kulldriften i dag nødvendig for å sikre strøm og varme til Longyearbyen. Dagens kullkraftverk har en forventet levetid på 25 år, og regjeringen vil framover nedsette en arbeidsgruppe som skal vurdere mer miljøvennlige alternativer til kullkraft på Svalbard.

- Snu summene
Også Arbeiderpartiet og Høyre markerte standpunkter i debatten. Aps Ingalill Olsen sier partiet er fornøyd med at regjeringen ikke vil endre på eierskapet i Store Norske og forventer at regjeringen vurderer mange virkemidler for å møte nedbemanningen i Store Norske.

- Jeg tror at i den situasjonen Svalbard-samfunnet er nå, er det viktig at vi får disse debattene også i Stortinget. Det tror jeg også de setter pris på i nord. Og så vil jeg igjen uttrykke min glede over at det blir en svalbardmelding. Jeg tror få ting er viktigere å gjøre akkurat nå enn det, sa Frank Bakke-Jensen (H).

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne understreker at det ikke er noen framtidsløsning å tviholde på kulldrift.

- Det er godt å notere seg at både interpellanten, representanten for Senterpartiet og til dels andre gjør det klart at kull ikke er en del av Svalbards framtid, sa Hansson og fortsatte:

- Derfor er det også veldig interessant at Store Norske har bedt om en støtte på 450 millioner kroner, hvorav 400 millioner skal gå til å opprettholde kulldrift og 50 millioner til å videreutvikle nye næringer. Den enkle og opplagte løsningen i første omgang er å snu de beløpene, sa han.

ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:
Flertall for førstehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Powered by Labrador CMS