Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varsler aksjoner mot Store Norske Gull

 

Varsler aksjoner mot Store Norske Gull

Reineiere i Finnmark mener Store Norske Gull driver med miljøkriminalitet når de leter etter gull i Karasjok.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.07.2009 kl 08:00

Reindriftssamer truer nå med å mobilisere 400 medlemmer for å dra til fjells og jage bort selskapet. Det bekymrer ikke letesjef Jørgen Stenvold i Store Norske Gull AS, som avviser at de driver med miljøkriminalitet.

– De er velkommen. Stiller de 400 reindriftssamer, så får de gjøre det. Vi er nå der, og da får vi sette oss ned og prate sammen, sier Stenvold til avisa Ságat.

Stenvold sier selskapet forholder seg til de lover og regler som finnes.

– Med mindre de har noen lovhjemler for å jage oss derfra, hvilket jeg ikke tror, så blir vi der, sier Stenvold. 

Krevende jobb

Store Norske Gull AS borer for øyeblikket på Suolomaras noen kilometer sørvest for Ráitevárri, der boringen starter litt senere i sommer. Ved Ráitevárri noen mil oppe i Karasjokdalen boret de i fjor seks hull.

– Vi ser jo at det er gull der, sier Stenvold til Ságat. – Foreløpig er det ikke gjort økonomisk interessante funn. Å lete etter gull i fjell er veldig krevende, og det er absolutt ikke sikkert at den tynne borestrengen finner gullårene, legger han til.

Ødelagt for alltid

Ifølge reindriftssamene skydde reinen i vinter området uten at reineierne vet hvorfor. Til avisa Ságat sier de at de kan se stålrør som stikker opp av bakken, oljesøl, kjemikalierester, nedhogd skog og grove kjørespor. Deler av området er ifølge dem helt nedslitt og ødelagt for alltid.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!