Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varmt møte  mellom venner

Assisterende sysselmann Berit Sagfossen overrakte blomster til generalkonsul Viacheslav Nikolaev da 71-års dagen for seieren i Den store ferdelanskrigen ble markert. Polarheltene Rusanov og Nansen overvåket det hele fra veggteppet. FOTO: Ole Magnus Rapp

Varmt møte mellom venner

Mens Fastlands-Norge har innført et kjølig forhold til sin nabo Russland, preges naboskapet på Svalbard av varme og respekt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.05.2016 kl 12:02

Tradisjonen tro markeres slutten på Den store fedrelandskrigen med stor verdighet. I år er det 71 år siden Sovjet gikk seirende ut av krigen mot Tyskland, med ufattelige tap. I Barentsburg inviterte generalkonsul Viacheslav Nikolaev til mottakelse der den gode kontakten mellom Longyearbyen og Barentsburg var et sentralt tema.

– Kjære venner. Takk også for nordmenns heltemot. De forsvarte Spitsbergen og ga sterk motstand mot en tallmessig overlegen fiende, sa Nikolaev og så for seg en helt annen verden i dag om nazismen hadde seiret.

Hyller helter

I generalkonsulatet er det pyntet til fest. En hel vegg i festsalen er dekket av et håndknyttet teppe der polarheltene Vladimir Rusanov og Fridtjof Nansen har sine portretter. Russland kan dette med å hylle sine helter, og 9. mai markeres alle de som deltok på russisk side i andre verdenskrig.

Et stort koldtbord er gjort klar, her er et bredt utvalg fingermat med tilhørende drikke. Deretter svinestek og så kaffe og kaker.

Se bildet større

Sangere og musikere opptrådte i samme uniformer som den Røde Arme, og fremførte soldatsanger som skulle inspirere til innsats. FOTO: Ole Magnus Rapp

I takknemlighetsgjeld

Venner fra Longyearbyen blir hvert år invitert til den store seiersdagen. Også i år. Med «Polarsyssel» ankom representanter fra Sysselmannen, Kirken, Lokalstyret, Store Norske, sykehuset, bergmesteren og andre samarbeidspartnere.

– Vi feirer at den 9. mai 1945 var slutt på den mest grusomme krig i menneskets historie. Hvert år på denne dag hyller vi de som kjempet mot Hitler, sa generalkonsulen.

Assisterende sysselmann Berit Sagfossen påpekte i sin tale at Norge står i stor takknemmelighetsgjeld til det sovjetiske folk.

– Den Røde Arme innledet frigjøringen av Norge høsten 1944. Stor innsats fra mange hindret Hitler i å nå sine ambisjoner. For dette er og var vi nordmenn særlig takknemlig. Ufattelige 27 millioner sovjetiske liv gikk tapt, noen av disse var soldater som falt på norsk jord, sa Berit Sagfossen og overrakte blomsterbukett til generalkonsulen.

Sagfossen minnet om de mange russiske krigsfanger som gjennomgikk store lidelser i tyske fangeleirer i Norge. Og at mange nordmenn hjalp dem med mat, klær og rømmingsforsøk.

Se bildet større

Generalkonsul Viacheslav Nikolaev skålte med hver enkelt og ønsket fred og god helse. Fra høyre; Leif Magne Helgesen, Wenche Ravlo, Sveinung Thesen Lystrup, Ottar Svendsen og Waling Gorter. FOTO: Ole Magnus Rapp

– Norge og Russland har aldri vært i krig. Ved konflikter må vi forholde oss til hverandre med kunnskap, respekt og samarbeid.

– Vennskap og samarbeid må også være på individnivå. Gode naborelasjoner er viktige. Sammen bygger vi fred, menneskeverd og rettferdighet, sa hun.

Skålte

Generalkonsul Viacheslav Nikolaev skålte for fred og god helse med hver enkelt gjest. Han har i flere perioder vært Russlands øverste i Barentsburg, og han påpekte det gode naboskapet med Longyearbyen.

På Svalbard pågår også kultur- og idrettsutvekslingen som før. Nå planlegger blant annet barnehagene i Longyearbyen å dra på besøk til sine russiske kolleger i begynnelsen av juni. Også mellom forskere er det et tett norsk-russisk samarbeid på Svalbard.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!