Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varmere enn normalen

Stetten hadde fortsatt ikke gått tirsdag ettermiddag. FOTO: Helle Gannestad

Varmere enn normalen

Juli måned har så langt vært varmere enn normalen. Likevel har ikke stetten gått.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.07.2012 kl 14:04

Hvert år arrangerer Svalbardposten en konkurranse om når stetten i Sjampanjeglasset i Operafjellet går. På folkemunne er det først sommer når den markante streken gjennom snøen viser seg.

Til sammen har det regnet 7,6 millimeter de to siste døgnene, og middeltemperaturen har ligget 0,7 grader over normalen. I fjor gikk stetten 23. juli, men så langt er det ingen klare tegn på at sommeren er kommet. 

Varmere i fjor

Stein Kristiansen ved klimadivisjonen til Meteorologisk institutt forteller at juli måned ligger over middeltemperaturen. Så langt i juli ligger snittet på 6,6 grader, som er 0,7 grader varmere enn normalen. 

– Tallene må sees i sammenheng med at vi ikke er ferdig med måneden ennå. I fjor lå middeltemperaturen for juli på 6,9 grader. Selv om det er litt kaldere enn i fjor, så er det varmere enn det bruker å være, forteller Kristiansen.

Regntunge dager

De siste dagene har det ligget et lavtrykk over Svalbardområdet som har gitt mye nedbør. 

– Det er ikke fint vær på vei med det første. Det blir nok noen regntunge dager fram til helga. Når fredag er over, så kommer helgen med muligheter for en del sol, sier Johannes Rundhaug, meterologifullmektig ved Svalbard lufthavn.

– Vil du tippe når stetten går?

– Jeg har ikke tippa ennå i år. Nå har det regnet en del, det setter nok fart i smeltinga. Vent litt, så skal jeg gå og se på den først. Det ligger en sky der akkurat nå, men jeg tipper 27. juli, sier Johannes Rundhaug, meteorologifullmektig ved Svalbard lufthavn. 

Også du kan tippe når stetten går. Send ditt forslag til stetten@svalbardposten.no.

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!