Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varmere enn normalen

Stetten hadde fortsatt ikke gått tirsdag ettermiddag. FOTO: Helle Gannestad

Varmere enn normalen

Juli måned har så langt vært varmere enn normalen. Likevel har ikke stetten gått.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.07.2012 kl 14:04

Hvert år arrangerer Svalbardposten en konkurranse om når stetten i Sjampanjeglasset i Operafjellet går. På folkemunne er det først sommer når den markante streken gjennom snøen viser seg.

Til sammen har det regnet 7,6 millimeter de to siste døgnene, og middeltemperaturen har ligget 0,7 grader over normalen. I fjor gikk stetten 23. juli, men så langt er det ingen klare tegn på at sommeren er kommet. 

Varmere i fjor

Stein Kristiansen ved klimadivisjonen til Meteorologisk institutt forteller at juli måned ligger over middeltemperaturen. Så langt i juli ligger snittet på 6,6 grader, som er 0,7 grader varmere enn normalen. 

– Tallene må sees i sammenheng med at vi ikke er ferdig med måneden ennå. I fjor lå middeltemperaturen for juli på 6,9 grader. Selv om det er litt kaldere enn i fjor, så er det varmere enn det bruker å være, forteller Kristiansen.

Regntunge dager

De siste dagene har det ligget et lavtrykk over Svalbardområdet som har gitt mye nedbør. 

– Det er ikke fint vær på vei med det første. Det blir nok noen regntunge dager fram til helga. Når fredag er over, så kommer helgen med muligheter for en del sol, sier Johannes Rundhaug, meterologifullmektig ved Svalbard lufthavn.

– Vil du tippe når stetten går?

– Jeg har ikke tippa ennå i år. Nå har det regnet en del, det setter nok fart i smeltinga. Vent litt, så skal jeg gå og se på den først. Det ligger en sky der akkurat nå, men jeg tipper 27. juli, sier Johannes Rundhaug, meteorologifullmektig ved Svalbard lufthavn. 

Også du kan tippe når stetten går. Send ditt forslag til stetten@svalbardposten.no.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!