Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varme og sulten fetter truer polartorsken

Det lille søskenbarnet til torsken som dominerer i Barentshavet blir bare 40 centimeter, og trives ikke i varmere vann. FOTO: Christopher Engås

Varme og sulten fetter truer polartorsken

Høyere temperaturer i Arktis vil gjøre polartorsken mindre og redusere evnen til å formere seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.06.2014 kl 16:35

Det slår forskerne Jørgen Berge og Jasmine Nahrgang fast etter en studie av det lille søskenbarnet til torsken som dominerer i Barentshavet.
Polartorsken gyter i fjordene på Svalbard, og forskerne har sett på den som en potensiell ressurs. Nå er de ikke like sikre, for konklusjonen er at polartorsken ikke liker varmere vann.

Varme fjorder
Undersøkelser gjort i Kongsfjorden og Rijpfjorden på Svalbard, den ene varmere enn den andre, viser at fisken ble tidligere kjønnsmoden, men at den også i gjennomsnitt ikke vokste seg så stor som polartorsken i den kalde fjorden. Forskerne konkluderer med at eggproduksjonen hos polartorsk i varmere vann blir redusert med inntil 90 prosent. I tillegg trekker flere arter nordover, samtidig som området blir mer tilgjenglig. Dermed også fiskerinæringen seg, men næringen kan ikke regne med polartorsken, dersom det går slik forskerne tror.
«Tilsammen tyder våre resultater dermed på at et fremtidig varmere Arktis både vil være karakterisert av en bestand polartorsk der gjennomsnittsstørrelsen er mindre og med en totalt sett redusert evne til å reprodusere seg», skriver forskerne fra Unis og UiT i en kronikk i Dagens Næringliv.

Fetter fra sør
I en artikkel publisert på det vitenskaplige nettstedet PLOS One slår de fast at det betyr et redusert grunnlag for høsting av polartorsk som ressurs. Fordi polartorsken også er vikig mat for mange andre arter, vil det også få konskvenser for dem.
Én av artene som trekker nordover etter hvert som temperaturen i havet endrer seg, er den atlantiske torsken. Selv om ikke Berge tror fetteren fra sør vil spise opp maten til søskenbarnet i nord, får polartorsken et nytt
problem:
«Problemet er at torsken vokser seg stor og etterhvert vil gå over til å se på fetteren som attraktiv mat».
Totalt sett er polartorsken mer utsatt enn andre arter, men fordi hannene lever i kort tid og hunnene er større, vil torsken ta ut hunner.

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!