Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varme og sulten fetter truer polartorsken

Det lille søskenbarnet til torsken som dominerer i Barentshavet blir bare 40 centimeter, og trives ikke i varmere vann. FOTO: Christopher Engås

Varme og sulten fetter truer polartorsken

Høyere temperaturer i Arktis vil gjøre polartorsken mindre og redusere evnen til å formere seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.06.2014 kl 16:35

Det slår forskerne Jørgen Berge og Jasmine Nahrgang fast etter en studie av det lille søskenbarnet til torsken som dominerer i Barentshavet.
Polartorsken gyter i fjordene på Svalbard, og forskerne har sett på den som en potensiell ressurs. Nå er de ikke like sikre, for konklusjonen er at polartorsken ikke liker varmere vann.

Varme fjorder
Undersøkelser gjort i Kongsfjorden og Rijpfjorden på Svalbard, den ene varmere enn den andre, viser at fisken ble tidligere kjønnsmoden, men at den også i gjennomsnitt ikke vokste seg så stor som polartorsken i den kalde fjorden. Forskerne konkluderer med at eggproduksjonen hos polartorsk i varmere vann blir redusert med inntil 90 prosent. I tillegg trekker flere arter nordover, samtidig som området blir mer tilgjenglig. Dermed også fiskerinæringen seg, men næringen kan ikke regne med polartorsken, dersom det går slik forskerne tror.
«Tilsammen tyder våre resultater dermed på at et fremtidig varmere Arktis både vil være karakterisert av en bestand polartorsk der gjennomsnittsstørrelsen er mindre og med en totalt sett redusert evne til å reprodusere seg», skriver forskerne fra Unis og UiT i en kronikk i Dagens Næringliv.

Fetter fra sør
I en artikkel publisert på det vitenskaplige nettstedet PLOS One slår de fast at det betyr et redusert grunnlag for høsting av polartorsk som ressurs. Fordi polartorsken også er vikig mat for mange andre arter, vil det også få konskvenser for dem.
Én av artene som trekker nordover etter hvert som temperaturen i havet endrer seg, er den atlantiske torsken. Selv om ikke Berge tror fetteren fra sør vil spise opp maten til søskenbarnet i nord, får polartorsken et nytt
problem:
«Problemet er at torsken vokser seg stor og etterhvert vil gå over til å se på fetteren som attraktiv mat».
Totalt sett er polartorsken mer utsatt enn andre arter, men fordi hannene lever i kort tid og hunnene er større, vil torsken ta ut hunner.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!